Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Deset premiér a nová scéna v Červeném kostele. Moravské divadlo představilo plán na novou sezonu

Do svého repertoáru zařadí Moravské divadlo Olomouc pro nadcházející sezonu celkem deset premiérových titulů a plánuje také návrat oblíbených klasik. Na inscenacích se budou podílet přední čeští tvůrci. Baletní soubor připravuje světovou premiéru dramatu Želary, činohra například českou premiéru představení Jmenuji se Ašer Lev. Sezonu zahájí 10. září slavnostní večer s dobročinným rozměrem.

Novou divadelní sezonu Moravské divadlo slavnostně zahájí 10. září, kdy ocení umělecké výkony z předchozí sezony. Část vstupného poputuje na podporu projektu Otevřeme zahradu, který se zaměřuje na rekonstrukci venkovní části areálu hospice na Svatém Kopečku u Olomouce.

Režie chystaných titulů se chopí například Janka Ryšánek Smiedtová, Petr Erbes a Boris Jedinák, Miroslav Krobot či choreografka Hana Litterová. „Těší mě, že našim divákům přineseme zcela nové zážitky, ale že potěšíme i milovníky klasiky, jako je Brouk v hlavě nebo Prodaná nevěsta. A doufám, že tato sezona bude minimálně stejně tak úspěšná, jako byla ta minulá,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Přízemí Moravského divadla v Olomouci čeká rozsáhlá proměna. Nechceme polovičatý výsledek, říká ředitel

Zatímco na budově Moravského divadla Olomouc pracují řemeslníci a restaurátoři na obnově fasády a historických prvků, vedení kulturní instituce a další organizace připravuje budoucí významnější proměnu stavby v samotném centru hanácké metropole....

 

Zásadní novinkou je podle zástupců divadla rozšíření scény o další prostor. „Vzhledem ke zrušení Divadla na Šantovce, kde jsme hráli komornější inscenace, jsme museli hledat náhradu. Myslím, že skvělou alternativou je navázání spolupráce s Červeným kostelem, kde budeme uvádět soudní drama Teror a v budoucnu bychom tu rádi pořádali speciální koncerty. Zároveň stále hledáme vhodnou scénu pro uvádění dnes již kultovních inscenací Královny a Když se zhasne,“ sdělil Gerneš.

Soubor činohry představí pět nových titulů, mezi kterými bude inscenace Jmenuji se Ašer Lev od amerického autora židovského původu Chaima Potoka. „Zdánlivě obyčejný příběh o dospívaní talentovaného žida, který se stane umělcem, přestože to znamená rozchod s rodinou a komunitou, v níž vyrůstal, je nesmírně sugestivní výpovědí o základnímu smyslu umění, o potřebě tvořit skutečné hodnoty, o židovském náboženství a o velmi zvláštním střetu židovství s křesťanstvím,“ přiblížil šéf činohry Roman Vencl. V titulní roli se představí Marek Pešl, režie se chopí Adam Steinbauer.

Pohádky i Sluha dvou pánů. Poslední zastávkou divadelního festivalu bude Fort Křelov

Zatímco na Horním náměstí finišují práce na letní stavební rekonstrukci budovy Moravského divadla Olomouc, umělci zakončují své letní putování s inscenacemi pod širým nebem. Poslední představení se chystají na první zářijovou sobotu v jedinečných...

Hlavní a světovou premiérou baletního souboru bude příští rok v únoru taneční drama Želary, které pojednává o zvláštním vztahu v zapadlé horské vesnici za 2. světové války. Balet je volně inspirovaný stejnojmenným povídkovým souborem Květy Legátové. Na Divadelní Floře pak soubor baletu uvede i další premiérový projekt, kterým bude taneční inscenace na téma svoboda.

Soubor opery a operety například v listopadu představí inscenaci Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání malého chlapce, kterou budou režírovat Boris Jedinák a Petr Erbes z Divadla Na zábradlí. Návštěvníci se mohou těšit také na světoznámý muzikál Sugar, který se do Moravského divadla vrátí po deseti letech. V rámci Roku české hudby a na počest 200. výročí narození Bedřicha Smetany zakončí divadelní sezonu Prodaná nevěsta v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Návštěvnost Moravského divadla během uplynulé sezony opět překročila hranici 100 tisíc diváků. Do hlediště podle údajů divadla usedlo 101 700 lidí, je to téměř o 22 000 diváků více než předchozí rok. Podle vedení divadla se tak statistiky opět dostaly na úroveň před pandemií koronaviru. Moravské divadlo kvůli růstu nákladů zvýší od září cenu vstupného o pět procent.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, premiéra, sezona, činohra, opera, balet, Červený kostel, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset premiér a nová scéna v Červeném kostele. Moravské divadlo představilo plán na novou sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.