Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Devadesát let Meopty. Výstava v Přerově ukazuje vojenské zaměřovače či zrcadlovky

Legendární zrcadlovky Flexaret, zvětšovací přístroje, promítačky, zaměřovače, ale i přístroje z vojenského utajovaného programu nabízí výstava k devadesáti letům od založení firmy Optikotechna, předchůdce Meopty, která až do druhé poloviny října probíhá v Přerově.

FOTOGALERIE: Devadesát let Meopty v přerovském muzeu

Úterý, 26. září 2023, 20:34

FOTOGALERIE: Devadesát let Meopty v přerovském muzeu
FOTOGALERIE: Devadesát let Meopty v přerovském muzeu

"Výstava je průřezem těch nejdůležitějších výrobků z výrobních řad, které Meopta v průběhu své existence měla. Ohlasy jsou především ze strany bývalých zaměstnanců velmi pozitivní. Mohou se podívat na něco, na čem se sami podíleli. V současné době je už jisté prodloužení výstavy o týden," potvrdil kurátor Petr Sehnálek z Muzea Komenského v Přerově.

Expozice představuje polozapomenuté příběhy z historie firmy a nabízí asi stovku exponátů.  "Je tam například unikátní prototyp fotoaparátu na tříbarevnou fotografii z počátků, se kterým tehdy firma měla velké plány. Moc těchto přístrojů vyrobeno nebylo. Je tam také představena vojenská výroba, která byla ve své době utajovaná, například dálkoměr, periskopické dalekohledy a přístroje z obrněných vozidel, které se v 70. a 80. letech vyráběly v licenci ve velkých sériích," popsal kurátor. 

Globální investiční společnost Carlyle dnes potvrdila, že kupuje přerovskou společnost Meopta Optika, předního výrobce pokročilých optických a optoelektronických systémů pro vojenské, sportovní, lékařské a průmyslové aplikace. Cenu obě strany...

Návštěvníci ovšem uvidí i předmět, kterým vlastně celá historie přerovské Meopty začala. "Tehdejší Optikotechna fungovala ve skromných poměrech. Když se ve 30. letech začalo stavět opevnění, nebyl nikdo, kdo by měl kapacity na výrobu komplikovaných optických přístrojů kromě Optikotechny. O rozvoj firmy se proto postarala brněnská zbrojovka, z tohoto období představujeme zaměřovače ke kononům a kulometům do pohraničního opevnění. To je vlastně předmět, který stojí za rozvojem malé firmy do moderního velkého podniku," vysvětlil Sehnálek.

Po roce 1945 pak nastala další expanze. Podnik se přejmenoval na Meoptu, nový název vznikl zkrácením slov mechanická a optická výroba. Firma proslula výrobou fotoaparátů a promítacích přístrojů, podstatnou část tvořila vojenská výroba.

"Chcete-li si odpočinout od přetlaku digitální doby, přijďte si do doby analogové připomenout krásu výrobků jemné mechaniky a optiky a dozvědět se něco z historie optického průmyslu," láká kurátor. Výstava potrvá v prostorách kruhového sálu a předsálí ve 2. patře přerovského zámku minimálně do neděle 22. října.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Meopta, Přerov, výročí, založení, 90, zrcadlovka, Flexaret, výstava, historie, výroba, Muzeum Komenského v Přerově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Devadesát let Meopty. Výstava v Přerově ukazuje vojenské zaměřovače či zrcadlovky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.