Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jan Saudek osobně ukončil rekordní výstavu. V Přerově byl k vidění i raritní snímek X

Přes celé Horní náměstí v Přerově se vinula ve čtvrtek v podvečer fronta lidí, kteří čekali na vstup do městské galerie. Blížil se začátek slavnostní derniéry výstavy Jan Saudek 88 za osobní účasti proslulého fotografa a zájem Přerovanů jen potvrdil úspěch expozice, na kterou během sedmi týdnů přišlo přes osm tisíc lidí.

„Jsem šťasten, že jsem mezi vámi. Pokusím se, aby vás obrázky neurážely. Ale ujišťuju vás, že jsem je nedělal pro peníze. Když jsem tvořil pro peníze a nestálo to za nic. Jestli tohle stojí za něco, to je na vás,“ promluvil na úvod slavnostní derniéry k početnému publiku na nádvoříčku Městské Galerie Přerov Jan Saudek a s humorem dodal: „Jsou tam hrozné sprosťárny, tak se na to radši nedívejte.“

Výstava Jan Saudek 88 odkazující na věk známého autora prezentovala v přerovské galerii přibližně stovku jeho snímků a od srpnové vernisáže ji navštívilo přes osm tisíc lidí. To představuje přibližně trojnásobně vyšší zájem oproti jiným výstavám, které se v tomto prostoru dříve konaly. „Pro naši galerii je to rekordní číslo. Byl to můj sen dostat do Přerova ikonu české ateliérové fotografie a díky spolupráci se zlínskou galerií Atrium se to zdařilo. I prodej doplňkových tiskovin jako jsou pohlednice, katalogy nebo autorské plakáty byl mimořádný,“ bilancovala vedoucí přerovské galerie Lada Galová.

Všechny vystavené fotografie byly k prodeji za částky v řádech desetitisíců korun, i o nákladnější položky byl v galerii zájem. „Myslím, že i Přerované si udělali radost dobrou investicí a kvalitním uměním,“ podotkla galeristka.

Osmaosmdesátiletý Jan Saudek po úvodním slovu a přijetí darů od primátora s úsměvem vyslechl několik básní s intimním či erotickým nádechem a poté vytrvale rozdával autogramy svým příznivcům a obdivovatelkám v prostorách galerie.

„Osobně mi nejvíce imponují olejomalby z mistrova nejposlednějšího období. A také znám jeho ikonické snímky a měli jsme zde mezi prvními vystavenou fotografii takzvané X, která je známá z katalogů a médií, ale ještě nebyla vystavená,“ upozornila Lada Galová na jeden ze známých snímků, který si mohli Přerované v uplynulých týdnech prohlédnout v expozici.

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště

Sídliště, studentské koleje i továrnu na okraji města ozvláštnila díla výtvarníků při letošním ročníku olomouckého Street Art Festivalu. Kromě vertikálních murálů měla letos i premiéru i malba horizontální. A to na hřišti v Bieblově ulici, kde...

Podle jednatele Galerie Atrium Zlín Pavla Chmelíka je tento snímek jedním z případů, kdy se Jan Saudek rozhodl vyzvětšovat fotografii ze svého archivu, protože teprve nyní uzrála.

„Fotografie je v kouzelné sépiové barvě, potom je možné ji kolorovat. Je zde k vidění oslava nádherného ženského těla také samozřejmě mužského. Pokud se jedná o mužský akt v tvorbě Jana Saudka, tak jde z 99 procent o jeho postavu. Tato fotografie byla vyzvětšovaná pouze dvakrát, jednou pro Zlín a jednou pro Přerov. Jde o snímek, který je starý více než třicet let,“ komentoval dvojakt muže a ženy zlínský galerista.

Ten se světově známým fotografem spolupracuje dlouhodobě, na poslední výstavy do Zlína přitom Jan Saudek osobně nedorazil. Naopak do Přerova se rozhodl přijet a fanoušci tak mohli osobně poznat jeho osobitý humor či získat podpis. Termín trvání výstavy se navíc prodloužil o čtyři dny. „Přerované si za to mohou doslova sami. Na vernisáž mistr nedorazil, ale když potom slyšel, jaký byl o výstavu zájem, tak se rozhodl z Prahy přijet. Jan Saudek vážil dlouhou cestu v tom svém věku, i když je stále v úžasné kondici. Je skvělé, že mohl přijet,“ podotkl Pavel Chmelík.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, výstava, fotografie, tisky, Jan Saudek, Jan Saudek 88, Saudek Přerov, Galerie města Přerova, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Holitscher

Pan Saudek je mistr mistrů,jeho fotky jsou propracované a dokonalé.Ukázal to čas a ješrě ukáže.Hluboká poklona mistře a nejhlubší obdiv

Neděle, 8. října 2023, 11:33Odpovědět

Pavel Černý

Tak pro ty talentované a znalé "šifer": 1)Adolf Hitler- A H; 1 8 (pořadí písmen v abecedě), no a 2) 44 odpovídá SS. Tedy nechápu kde jste přišel na 88! Příště nepište veřejně nic co nevíte, neděláte si dobrou reklamu.

Sobota, 7. října 2023, 16:58Odpovědět

Michal Meta

Fotograf Jan Saudek měl velkou výstavu svých prasáckých fotografií..a hádejte jak tu akcičku nazval…Jan Saudek 88..Jakože k tomuto životnímu jubileu…jenomže skoro každý ví, že 88 je šifra pro jméno Adolf Hitler.. Tak mu popřejme a přejme, že byl konkubínou oloupen a dožívá v chudobinci…Co tím asi chce říct??

Sobota, 7. října 2023, 08:31Odpovědět

Baron Kocharovski

musíš být hlupák (a to obrovský)! dožít se 88 let se rozhodně nepovede každému. saudek v tomto věku ještě tvoří. a tvoří díla, o které je stále zájem. (fronta před výstavou ostatně dokazuje, že tomu tak je). "tvůj odkaz" na HŇUPA adolfa hitlerů je důkazem pouze tvé malosti a toho, na co TY SÁM myslíš! :-((( lidé se prostě někdy dožívají nejen 88 let, že jo, (ale ádu si tím rozhodně nepřipomínají)!

Sobota, 7. října 2023, 14:25Odpovědět

Michal Meta

vím o čem mluvím, nacifikuje se celá Evropa, Saudek není žádnej debil, určitě moc dobře ví co dělá, v Kyjevě nedávno přejmenovali další ulice po Banderovských a SS masových vrazích a to prosím se židem Zelenským v čele, se kterým existují fotky, kde hajluje, i sám Hitlerměl židovské předky a židé vládnou fašisticky světu, hlásí se k tomuto i tento žid Saudek paradoxně...pro nezasvěcené je to nepochopitelné, ale stačí si uvědomit, že silně fašistický stát Izrael vzniknul už v roce 1949 tak, že tam přistěhovalci s obřízkou odevšad začali vyvražďovat původní Palestinské obyvatelstvo, čili dělat přesně to, co Čechům nacisté za války asi na tom základě, byli jsme zde před vámi, to území bylo a bude naše..paradoxem je, že Palestinci jsou praví bibličtí původní židé, kteří časem přešli na islám a ti zte židů, co jim den za dnem kradou více a více jejich území tam prostě nemají co dělat...Petr Pavel pracuje proti nám a na prolomení Benešových dekterů, hrozí kvůli fialovým stvůrám, americkým a německým vazalům úplný zánik 4Eského státu a národa plýživější metodou, než to dělal Hitler..žijeme v nejtemnějším období naší historie, existence a nejtragičtější je to, že většina tak jako vy, vůbec netuší, do jaké žumpy nás anglosasové dostali...a celý svět....takhle to dopadá, když namísto Boha, morálnosti a jakémukoliv vnitřnímu řádu dáte jen honění za prachama, požitky a za mocí přes mrtvoly... mimochodem USA jsou nyní destruovány zevnitř a to velice rychle...západ se zhroutí..karma je karma..kdo drancoval celý svět, tomu pohár jednou přeteče...nacisté se po válce stáhli tam..a ti, kdo Hitlera vyzvedli a až do Stalingradu přes Švýcarsko sponzorovali byli z USA a z Londýna....

Sobota, 7. října 2023, 19:45Odpovědět

FOTOGALERIE: Jan Saudek osobně ukončil rekordní výstavu. V Přerově byl k vidění i raritní snímek X  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.