Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Divadlo a filharmonie v Olomouci prošly analýzou, dokument doporučuje sloučení institucí

, aktualizováno 17. listopadu 2023, 10:03

Olomoucká radnice zveřejnila výstupy z přibližně dvouměsíční externí analýzy efektivity fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské Filharmonie Olomouc. Provoz a investice obou kulturních institucí ze značné části financuje právě městský rozpočet, vedení Olomouce hledá možnosti, jak optimalizovat jejich náklady a výnosy. Srovnávací rozbor doporučil spojení divadla a filharmonie do jedné organizace.

Na více než sto dvaceti snímcích prezentuje poradenská společnost Economic Impact Art východiska a závěry analýzy efektivity fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Obě organizace zřizované krajským městem se dlouhodobě potýkají s nedostatkem financí, olomoucká radnice hledá lepší model fungování. S posouzením možných variant měla pomoci právě analýza za 245 tisíc korun.

„Analýza se zabývá podrobným hodnocením současného stavu i srovnáním statistických dat s dalšími institucemi v ČR i v zahraničí. Dále identifikuje a analyzuje celkem čtyři možnosti optimalizace. Všechny modely obsahují kalkulaci úsporných opatření, následně analýza zpracovává doporučená opatření pro další rozvoj,“ přiblížila mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Dokument pracuje s různými kombinacemi počtu subjektů (S) a orchestrů (O), porovnávají se tak možnosti SOSO, SSO, SO a SOO. Právě poslední varianta podle autorů analýzy vychází nejvýhodněji. „Varianta popisující spojení do jednoho subjektu a setrvání dvou samostatných orchestrů, to znamená vytvoření nové sjednocené instituce s dvojitou značkou MFO a MDO a dvěma orchestry, oficiálně však pod jednou institucí s jedním IČ. Mezi hlavní výhody patří lepší využití prostor a zrušení administrativních překážek pro větší spolupráci, vyšší využití a rozvoj repertoáru hudebníků, a to při zachování možnosti realizovat 2 orchestrální představení paralelně ve dvou skupinách hudebníků. Bude na vedení organizace a hudebním řediteli, jak budou orchestry rozděleny,“ stojí v analýze.

Deset premiér a nová scéna v Červeném kostele. Moravské divadlo představilo plán na novou sezonu

Do svého repertoáru zařadí Moravské divadlo Olomouc pro nadcházející sezonu celkem deset premiérových titulů a plánuje také návrat oblíbených klasik. Na inscenacích se budou podílet přední čeští tvůrci. Baletní soubor připravuje světovou premiéru...

Rozbor v této variantě počítá se zrušením šesti pracovních pozic v top managementu a administrativě obou organizací a také redukci počtu úvazků pro hudebníky ze současných 135 na 110. Změny mají podle analýzy přinést po dokončení transformace úspory přibližně 17 milionů korun a narůst výnosů o 2 miliony. Zároveň poradenská firma upozorňuje, že při změně dočasně narostou náklady na právní služby, manažera sloučení či odstupné. „Proto lze očekávat snížení celkových nákladů až cca po 4 letech od zahájení procesu sloučení, to je přibližně v roce 2028,“ uvádí zpracovatelé.

Část veřejnosti i odborníků z kulturní sféry se již delší dobu staví proti záměru výrazně změnit fungování olomouckého divadla a filharmonie, stovky lidí podepsali petici a sedmdesát umělců sepsalo otevřený dopis.

Ředitel Moravské filharonie Olomouc Jonáš Harman upozorňuje na kvalitivní aspekt řešení, na který se podle něj analýza nezaměřuje. „Vydáváme se směrem, kdy na Moravskou filharmonii pohlížíme pouze jako na číslo, na instituci, která má 100 zaměstnanců, vloni v prvním po-kovidovém roce ji jen na vlastních koncertech včetně festivalů navštívilo téměř 15 tisíc návštěvníků̊ a toto číslo v roce 2023 roste. Moravská filharmonie Olomouc mimo jiné výrazně převyšuje další filharmonie v počtu hudebních nahrávek. Historicky, významově a zejména hodnotově je MFO však mnohem více, proto zachování umělecké autonomie a hodnoty její značky je pro mě prioritou,” uvedl Harman.

Z další části analýzy vyplývá, že příspěvek zřizovatele, tedy města Olomouc, je v případě Moravského divadla o 10 procent nižší než u většiny srovnatelných vícesouborových divadel v Liberci, Plzni či Opavě. V roce 2022 podpořil olomoucký rozpočet divadlo částkou okolo 123 milionů, filharmonii pak 60 miliony.

Vánoční trhy u řeky Moravy: v Olomouci se rozzáří i nová náplavka

Nejen v samotném centru Olomouce, ale také na nové náplavce u řeky Moravy se pro letošní rok chystají vánoční trhy. Vydlážděná část koryta vodního toku se na týden promění od 5. prosince a má přinést speciální atmosféru, tradiční občerstvení i...

„Potvrdilo se, že Moravské divadlo je jedno z nejchudších divadel v republice, ale funguje poměrně efektivně. Za to děkuji našim zaměstnancům, že dokáží takto pracovat. Co se týče doporučení tak věřím, že se najde řešení, které bude vhodné jak po stránce ekonomické, tak po stránce zachování kulturní služby a její šíře,“ komentoval ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

„Analýza doporučuje postupovat dle varianty nazvané SOO, která by znamenala jeden právní subjekt a dva orchestry, které budou schopny zajistit dvě paralelní představení. Kulturní nabídka je v tomto modelu rozšířena, v případě rozvojové varianty výrazně,“ uvedl na webu města náměstek primátora města Olomouce pro kulturu Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc) s tím, že o dalším postupu bude příští týden jednat rada města a 15. prosince pak olomoučtí zastupitelé.

„Jedná se o podklad pro další politickou debatu, která se nyní povede. Jsem rád, že nebude probíhat jen na základě nějakých pocitů. Jakákoliv transformace je složitá, může dopadnout dobře i špatně. Záleží na tom, jak bude uchopena. Otazníků je hrozně moc. Věřím, že se záležitost někam posune, abychom věděli, na čem jsme. Pro vedení i zaměstnance je velmi složité žít víc než rok v situaci, kdy nevíme, co bude dál,“ dodává ředitel Gerneš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Konečný, Statutární město Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, analýza, sloučení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo a filharmonie v Olomouci prošly analýzou, dokument doporučuje sloučení institucí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.