Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olomouc nastartovala proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici žádali odložení

Městské zastupitelstvo v Olomouci dnes nastartovalo proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Město si v první fázi nechá vypracovat analýzu a ubezpečuje, že obě prestižní značky zůstanou v každém případě zachovány. Opozice v zastupitelstvu, umělci a část veřejnosti žádali odložení celé věci.

Diskuse o sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie dnes trvala přes tři hodiny. Kritici argumentovali především tím, že chybí hlubší analýza a že město podstupuje experiment kvůli úspoře pouhých osmi milionů korun. "Chápu ztíženou situaci našeho zadluženého města, ale divadlo ani filharmonie si sloučení bez důkladné analýzy nezaslouží. Efekt úspor je diskutabilní, nikde nevidím úvahy o jiných variantách, například o vícezdrojovém financování a zapojení Olomouckého kraje," řekl například olomoucký senátor a ambasador filharmonie Lumír Kantor (KDU-ČSL).

Proti byla opozice v olomouckém zastupitelstvu, odpor proti sloučení obou kulturních institucí vyjádřilo i několik hudebníků krátkým improvizovaným vystoupením přímo během jednání. "Obě organizace mají velký přesah, velkou tradici a nezpochybnitelnou roli v kulturním životě města," řekla předsedkyně klubu zastupitelů SPOLU Markéta Záleská, podle které je celá věc připravena zbrkle, neuváženě a neodpovědně.

Kritici požadovali především důkladnější analýzu a odložení celé diskuse až po schválení připravovaného zákona o veřejné kulturní instituci a až po jednání s Olomouckým krajem, jakým způsobem by se hejtmanství mohlo na provozu divadla a filharmonie podílet. Proti sloučení vznikla petice, kterou podepsaly stovky lidí, a dopis asi sedmdesátky předních umělců.

Přední umělci jsou proti sloučení divadla a filharmonie. Současný stav znamená nejistotu, oponuje Olomouc

Přední čeští umělci protestují proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie v Olomouci. Otevřený dopis podepsali například houslový virtuos Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo zakladatel Semaforu Jiří Suchý. Město...

"Hledáme cesty, které by oběma institucím zajistily především víceletý horizont, jistotu a možnost uměleckého růstu, což za současných podmínek není možné."  

Náměstek primátora Olomouce pro kulturu Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti) ubezpečil, že obě prestižní značky zůstanou v každém případě zachovány. Důvodem sloučení je především finanční stabilita pro obě instituce.  

"Současný stav znamená každoroční boj o rozpočet, postupné propouštění a tlumení kulturní služby. Připomeňme zrušení letošní Dvořákovy Olomouce. Znamená to nejistotu, která se dříve či později projeví i na kvalitě. Tento stav opravdu zachovat nechceme," vysvětlil náměstek.

Pokud analýza, kterou dnes zastupitelstvo schválilo, nedopadne dobře, město celou věc zastaví. "Dnes nerozhodujeme o tom, jestli bude sloučení, nebo nebude. Pokud analýza ukáže, že tato cesta není životaschopná, celou věc můžeme přehodnotit," slíbil Tichák. 

Moravská filharmonie a Moravské divadlo zaměstnávají asi 550 lidí, ročně obě instituce navštíví 115 tisíc osob. Dohromady jsou náklady na provoz divadla a filharmonie přes 200 milionů korun ročně.

"Mohu ujistit, že jsme připraveni jednat o různých variantách finanční pomoc, ale budeme narážet na ekonomické limity našeho rozpočtu," řekl olomoucký městský zastupitel Jan Žůrek (ProOlomouc a Piráti), který je zároveň krajským radním za kulturu. 

Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

Celkem hlasovalo392 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Dominika Kovaříková

Štítky sloučení, divadlo, filharmonie, kritika, petice, Olomouc, analýza, Viktor Tichák, Česká pirátská strana, Olomoucký kraj, Lumír Kantor, Jan Žůrek, Markéta Záleská, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc nastartovala proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici žádali odložení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.