Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Vedení Olomouce bude rozhodovat o sloučení divadla a filharmonie. Instituce přednesly zásadní požadavky

Příští pátek bude olomoucké zastupitelstvo projednávat další postup týkající se dlouho diskutované optimalizace fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Zástupci obou kulturních institucí se obrátili na vedení města s celkem jedenadvaceti požadavky, které považují pro další postup za zásadní. Výraznější obavy z plánovaného procesu panují ve filharmonii, které se má zřejmě dotknout propouštění hudebníků.

Olomoučtí zastupitelé budou v pátek 15. prosince rozhodovat o dalších krocích pro zefektivnění dvou důležitých příspěvkových organizací města – Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Radnice si nechala zpracovat externí odbornou analýzu, která nabídla čtyři varianty dalšího fungování divadla a filharmonie. Jako nejvhodnější označila sloučení obou institucí do jedné při zachování dvou hudebních orchestrů. Postupné zavedení této alternativy následně schválila Rada města a předloží ji právě na prosincovém zastupitelstvu.

Po prostudování výsledků analýzy a aktuálně navrhovaných kroků předložili představitelé Moravské filharmonie deset podnětů, jejichž respektování považují v dalším pokračování procesu za klíčové. Jedná se například o včasné a transparentní informování zaměstnanců o změnách či jasný systém selekce muzikantů z obou institucí, kteří budou působit i v nové organizaci. „Pokud by nastala tolik diskutovaná transformace, je pro nás zcela zásadní body naplnit, aby byla zachována umělecká autonomie MFO i svébytnost její značky, a aby se eliminovala rizika, která i samotná analýza v doporučovaném budoucím modelu fungování identifikuje,” říká ředitel MFO Jonáš Harman.

Olomoucká radnice zveřejnila výstupy z přibližně dvouměsíční externí analýzy efektivity fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské Filharmonie Olomouc. Provoz a investice obou kulturních institucí ze značné části financuje právě městský...

„Jedním z limitů pro případnou fúzi je zachování značky i autonomie Moravské filharmonie v rámci nové instituce, a to prostřednictvím jasné definice filharmonie v rámci zřizovací listiny a vzniku umělecké garanční rady, která by dbala na vyváženost dramaturgie,“ ubezpečuje náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc) s tím, že v dalším postupu se počítá i se splněním požadavku na transparentní výběr nového ředitele spojené instituce.

Josef Vláčil, předseda ZO UNIE-odborového svazu orchestrálních hudebníků ČR Moravská filharmonie, upozorňuje, že podle analýzy mají budoucí úspory plynout zejména z razantního snížení zaměstnaneckých stavů. „Druhý nejstarší český orchestr s téměř osmdesátiletou tradicí by tak přišel až o dvacet procent hráčů. Prvořadým úkolem odborů je hájit zájmy zaměstnanců, a z tohoto důvodu naše odborová organizace už od představení záměru sloučit MFO a MDO upozorňuje na četná provozní, ekonomická a sociální rizika, která z tohoto záměru vyplývají. Na úrovni vládnoucí koalice bohužel marně,“ míní Vláčil.

Obdobně jako filharmonici požadují i zástupci Moravského divadla narovnání systému odměňování uměleckých pracovníků či vypracování detailní představy o fungování alespoň části sezony ve spojeném režimu. „Pro Moravské divadlo zůstává nadále prioritou, aby jakkoliv výsledná varianta řešení přinášela uměleckou, sociální a provozní stabilitu při zachování rozsahu služeb,“ uvedl na webu města David Gerneš, ředitel Moravského divadla Olomouc. Ten podobně jako ředitel Harman zdůrazňuje i důležitost sociálního smíru a rovného přístupu při případné redukci počtu zaměstnanců v hudebních orchestrech. Jako významný aspekt zmiňuje také zachování velikosti divadelního orchestru tak, aby mohl vystupovat jako samostatné hudební těleso.

FOTOGALERIE: Mráz a sníh svědčí v Zoo Olomouc vlkům i levhartům. Cizí už není ani klokanům

Část zvířecí populace v Zoo Olomouc je v zimních časech ukrytá ve vnitřních expozicích, ubikacích či stájích, dalším obyvatelům areálu na Svatém Kopečku ale mrazivé teploty vyloženě svědčí. Na sněhu si libují vlci, sobi, tygři ussurijští i...

Podle důvodové zprávy pro prosincové zastupitelstvo mají v příštím roce probíhat úkony pro sloučení či splynutí kulturních institucí od roku 2025. V průběhu ledna by se v případě schválení nyní navrhovaného postupu měl vybírat takzvaný manažer spojení, kterým má být podle podkladů pro tuto funkci osloven primárně ředitel divadla či filharmonie, případně externí manažer. Úsporná varianta s označením SOO (jeden subjekt, dva orchestry), počítá podle analýzy s roční úsporou přibližně 17 milionů korun při plném zachování šíře kulturní nabídky a nárustu výnosů o dva miliony.

„Jsme připraveni jednat o všech podnětech, které od obou kulturních institucí i odborné veřejnosti přijmeme. Jsem velmi vděčný za konstruktivní přístup vedení obou institucí i zaměstnanců,“ dodává náměstek pro kulturu Tichák.

Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

Celkem hlasovalo1064 čtenářů

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Jančo

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, analýza, sloučení, transformace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Olomouce bude rozhodovat o sloučení divadla a filharmonie. Instituce přednesly zásadní požadavky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.