Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Neobyčejný reportér i tklivý poeta. Edice Olomoučtí fotografové představuje dílo Vladislava Galgonka

Dlouholetý fotoreportér České tiskové kanceláře Vladislav Galgonek z Olomouce se dočkal knihy, která mapuje jeho předrevoluční tvorbu z let 1973 až 1989. Publikace vychází v rámci edice Olomoučtí fotografové ve spolupráci Muzea umění Olomouc, Vydavatelství Univerzity Palackého a České tiskové kanceláře.

Fotografie Vladislava Galgonka se řadí ke zlatému fondu ČTK, neunikli mu Václav Havel, papež Jan Pavel II. či Ivan Lendl. Galgonek svou kariéru začal v 70. letech 20. století v dolech na Ostravsku jako dvorní fotograf průmyslových podniků, postupně se vypracoval v předního regionálního fotografa ČTK, ve které strávil bezmála 40 let.

"Galgonkovou každodenní prací bylo najít skrytý příběh v těch nejobyčejnějších situacích a v těch nejméně atraktivních prostředích. Atmosféru doby před rokem 1989 se mu podařilo zachytit ve tvářích lidí, které potkával v továrnách, zemědělských družstvech či administrativních provozech. Dokázal s nimi navázat kontakt, trpělivě je motivoval k uvolněné póze," vysvětluje editorka knihy a kurátorka Muzea umění Štěpánka Bieleszová.

Galgonek se ve snaze o co nejzajímavější záběr dokázal dostat na nepřístupná místa, známá byla jeho vášeň pro fotografovaní z letadla nebo průhledy skrze předměty, nalezené na místě. "Mezi jeho kolegy jsou známy historky o jeho mimořádném nasazení při hledání ideálního fotografického záběru. Aby zachytil co největší počet kombajnů, vyšplhal na stožár vysokého napětí, kde mu hrozil smr­telný úraz elektrickým proudem," přibližuje Bieleszová.

Sestřička z ARO jesenické nemocnice vyrábí krásné vánoční ozdoby. Zásobuje kolegyně ze všech oddělení

Za sestřičkou ARO v jesenické nemocnici si lidé nechodí pouze pro útěchu těla, ale i ducha. Lucie Ruszová totiž řadu let ve svém volném čase vyrábí nejrůznější dekorace, jako jsou adventní svícny, ozdoby nebo velikonoční věnce. Její nádherné...

Také po Sametové revoluci se Galgonkovi podařilo zachytil řadu mimořádných okamžiků, ať už je to záběr papeže Jana Pavla II. s hlavou v dlaních z roku 1995 nebo osamělý ježek, zachycený během katastrofální povodně v Olomouci v roce 1997. Dostal se na diplomatické mise do zahraničí, a v roce 1994 tak fotografoval ve Vatikánu jmenování Miloslava Vlka kardinálem. V roce 1998 doprovázel Václava Klause při přijetí u japonského císaře Akihita a byl také jediným fotografem, který směl být přítomen audienci Václava Havla u papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu.

Galgonkova kniha je šestým dílem edice Olomoučtí fotografové, která přibližuje dílo významných českých fotografů spjatých s olomouckým regionem. Šlo o portrétní fotografie a akty Miloslava Stibora, avantgardu Karla Kašpaříka, dokumentární fotky Petra Zatloukala a Blanky Lamrové či ryzí postmodernu Michala Kalhouse.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK

Štítky fotograf, Jan Pavel II., papež, Václav Havel, Vladislav Galgonek, kniha, Vatikán, Olomouc, Muzeum umění Olomouc

Neobyčejný reportér i tklivý poeta. Edice Olomoučtí fotografové představuje dílo Vladislava Galgonka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.