Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Olomoučtí filharmonici odmítají účast v pracovní skupině, která má naplánovat spojení s divadlem

Odmítavý postoj vůči plánovanému sloučení Moravské filharmonie Olomouc (MFO) a Moravského divadla Olomouc (MDO) potvrzují olomoučtí filharmonici. Proces fúze má připravit pracovní skupina, filharmonie ale do ní neplánuje zapojit své zástupce. Představitelé odborů filharmonie kritizují i jmenování ředitele divadla manažerem spojení organizací a zaslali i otevřený dopis olomouckému primátorovi.

„Proklamované cíle celého záměru slučování jsou zcela vyprázdněné. Návrh již negarantuje úsporu, efektivitu ani stabilitu a nic nepřináší nejen organizacím, ale ani žádné skupině obyvatelstva. Není v silách žádné pracovní skupiny tento zásadní faktický a politický nedostatek napravit a vnést do záměru jakékoli smysluplné narativy, cíle a garance,“ stojí v prohlášení filharmoniků.

Podle zástupců MFO je záměr sloučení vadný, stejně tak plánované provedení. Kvůli možnému střetu zájmů kritizují i jmenování ředitele MDO Davida Gerneše do funkce manažera, který má na starost přípravu sloučení těchto dvou kulturních institucí.  „To, že byl manažerem spojení dvou institucí jmenován ředitel jedné z nich, je však o to větším přešlapem, který dokresluje nemohoucnost procesu a snahu politických proponentů přesunout těžiště ideové i exekutivní roviny záměru mimo svou politickou odpovědnost. Není v silách žádné pracovní skupiny obnovit ztracenou důvěru v proponenty a vykonavatele dosavadního dění,“ uvedli zástupci Moravské filharmonie Olomouc.

Gerneš své spojení s divadlem nevnímá jako střet zájmů. „Důkladně jsem zvážil všechna pro a proti a jsem přesvědčen, že mít přímý vhled do toho, jak se věci a procesy v těchto kulturních provozech dějí, je velká výhoda, která povede k nejefektivnějšímu využívání společných prostor, prostředků a k optimalizaci dodavatelských služeb,“ komentoval již dříve ředitel Moravského divadla Olomouc.

Střet zájmů při fúzi kulturních institucí v Olomouci? Filharmoniky rozhořčilo pověření ředitele divadla

Značné rozhořčení nastalo v řadách hudebníků Moravské Filharmonie Olomouc (MFO) po oznámení jména manažera, který má vést proces spojení instituce s Moravským divadlem Olomouc (MDO). Stal se jím ředitel divadla David Gerneš a filharmonici tuto...

Obavy ze střetu zájmů mohla redukovat volba externího manažera, to by ale podle zástupců města proces spojení institucí zpomalilo. „Kdyby to byl někdo zvenčí, tak to má své nevýhody, protože nezná celou problematiku. Druhou variantou by bylo najmout někoho nového, kdo by se musel s celou záležitostí nějakou dobu seznamovat. A z pohledu zaměstnanců by to mohlo být naopak z hlediska sociální citlivosti ještě horší řešení. Pan ředitel Gerneš má o situaci dlouhodobý přehled,“ podotkl před nedávnem náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

O plánovaných krocích při přípravě sloučení divadla a filharmonie bude Gerneš jednat se zaměstnanci i odbory. Obavy ze slučování obou institucí mají především odboráři z MFO. Už dříve uvedli, že slučováním přijde o práci až pětina hudebníků. „Transparentní komunikaci považuji za zcela nezbytnou. Také bych chtěl všechny zaměstnance ujistit, že jakákoliv diskuse o propouštění není na pořadu dne,“ řekl Gerneš.

Záměr sloučit MDO a MFO do jedné organizace s dvěma orchestry loni v prosinci schválilo zastupitelstvo. Radní rozhodli, že manažerem bude Gerneš. Mezi jeho úkoly patří posouzení vhodné varianty spojení MDO a MFO, sestavení rozpočtu nové organizace na rok 2025, zpracování organizační struktury a plánu personálních změn, připravení přechodu majetku a závazků na nástupnickou organizaci, zajištění transferu zaměstnanců divadla a filharmonie do nové organizace či vypsání výběrového řízení na jejího ředitele.

I po sloučení budou zachovány značky obou institucí. Přínosem fúze má být podle Gerneše stabilita a rozvoj. Proti záměru města sloučit MDO s MFO se už dříve otevřeně postavilo sedm desítek umělců z celé republiky, obavu mají především ze snížení umělecké úrovně.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, analýza, sloučení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí filharmonici odmítají účast v pracovní skupině, která má naplánovat spojení s divadlem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.