Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Postní výtvarná intervence: kostel Panny Marie Sněžné v Olomouci ozdobí sklenění Andělé naděje

Akademická farnost Olomouc již po šesté pozvala do kostela Panny Marie Sněžné současného umělce, aby zajistil tradiční postní výtvarnou intervenci. Prostory chrámu tentokrát ozdobí skleněné plastiky nazvané Andělé Naděje, dílo Marka Trizuljaka bude k vidění od Popeleční středy. Vernisáž proběhne po středeční večerní bohoslužbě s udílením popelce.

Skleněné objekty budou v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci vystaveny od Popeleční středy, tedy od 14. února, do velikonočních svátků. Smyslem iniciativy výstavy výtvarných artefaktů v sakrálních prostorách je podle zástupců farnosti pozvat návštěvníky chrámu neotřelým způsobem za pomocí moderních uměleckých prostředků na cestu do vlastního nitra.

V kostele budou umístěny plastiky ze skla, s nimiž nebyl autor spokojen nebo jsou utvořeny ze zbytkového skla. Podle představitelů farnosti jde zároveň o vyjádření pravdy, že církev chce být prostorem pro všechny, i pro ty, kteří se necítí být Boha hodni. „Postní intervenci v kostele Panny Marie Sněžné jsem se rozhodl řešit umístěním několika skleněných objektů. Na cyklu andělů pracuji právě v tomto období, skleněná pyramida vznikla před více než deseti lety,“ uvedl výtvarník Marek Trizuljak.

Studenti a učitelé olomouckého gymnázia uspořádali sbírku na canisterapii. Vynesla 80 tisíc korun

Studenti a pedagogové česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia v Olomouci již podruhé zorganizovali dobročinnou sbírku, jejíž výtěžek využije Fakultní nemocnice Olomouc na úhradu canisterapie pro pacienty a zdravotníky. Zatímco v roce 2021...

Každá ze skulptur má podle autora určitou chybu či nedokonalost. „Skleněná pyramida, sen o architektuře kostela Nejsvětější Trojice, je vytvořena ze střepů, které byly původně určeny k vyhození. Také se později stalo, že se jedna její část rozbila. Až nynější záměr postní intervence mě vedl k opravě," doplnil Trizuljak.

Akademická farnost Olomouc pořádá umělecké intervence ve svém kostele od roku 2019. V uplynulých letech spolupracovala s malíři Patrikem Háblem a Janem Jemelkou, se sochaři Robertem Bučkem a Janem Ambrůzem a textilní výtvarnicí Dagmar Havlíčkovou. Vernisáž intervence sedmdesátiletého výtvarníka Marka Trizuljaka se bude konat po liturgii Popeleční středy, tedy přibližně ve 20:30. Dílo bude v tomto mariánském kostele k vidění až do konce postní doby.

Marek Trizuljak
* 7. 6. 1953 Bratislava
Věnuje se malbě, sklářské tvorbě, sochařství, výtvarné fotografii a literární tvorbě (např. sbírka básní „Dotyky a tušenia”, 1992, satirické statě „Většoumělec a jeho role v kulturních dějinách lidstva“, 2011, příležitostné úvahy v odborných periodicích a různých publikacích 1990 -2024 , přibližně od r. 2011 také bloggerská činnost). Významnou součástí výtvarné činnost M. T. je duchovně orientovaná tvorba pro kostely a církevní instituce, veřejné i privátní kaple, atd. Je členem Unie výtvarných umělců Olomoucka a Sdružení Q Brno. Žije v Seničce u Olomouce.
Zdroj: farnostsnezenka.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Akademická farnost Olomouc

Štítky Kultura, kostel, výstava, Farnost Sněženka, postní intervence, umělecká intervence, Popeleční středa, Olomouc, kostel Panny Marie Sněžné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postní výtvarná intervence: kostel Panny Marie Sněžné v Olomouci ozdobí sklenění Andělé naděje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.