Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Studenti a učitelé olomouckého gymnázia uspořádali sbírku na canisterapii. Vynesla 80 tisíc korun

Studenti a pedagogové česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia v Olomouci již podruhé zorganizovali dobročinnou sbírku, jejíž výtěžek využije Fakultní nemocnice Olomouc na úhradu canisterapie pro pacienty a zdravotníky. Zatímco v roce 2021 sbírka vynesla přes 35 tisíc korun, tentokrát to bylo 80 tisíc.

Symbolický šek předali studenti a učitelé gymnázia zástupcům Oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, kde jsou canisterapeutičtí pejsci častými hosty, tento týden.

"Částka, kterou se podařilo ve sbírce vybrat, nám pokryje roční rozpočet na canisterapii v naší nemocnici," děkovala náměstkyně nelékařských oborů ve FN Andrea Drobiličová. Zooterapeutickou praxi v olomoucké FN zajišťuje Dobrovolnické centrum.

Podle zástupce ředitele Slovanského gymnázia Miroslava Vývody sbírka přinesla řadu benefitů. "Děti vidí, že škola není jen o výuce, o učení v lavicích, ale že jsou i mimoškolní aktivity, které jsou velmi potřebné, důležité a pomáhají ostatním lidem," uvedl Vývoda. "Jsme rádi, že jsme vám mohli pomoct, je to pro nás skvělá zkušenost," svěřily se studentky Kateřina Čočková a Veronika Hůvrová, které se o realizaci sbírky postaraly.

Fakultní nemocnice využívá canisterapii jako podpůrnou léčebnou metodu už od roku 2018. "Zooterapie je jako jedna z metod léčebné terapie nejen u hospitalizovaných pacientů, ale také zdravotníků velmi oblíbená. Nachází uplatnění u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, u pacientů s chronickými onemocněními i u těch, kteří jsou po úrazech či operacích. Slouží zejména jako psychologická podpora pacientů i zdravotníků, kteří jsou zatížení stresem a pracovními starostmi," vysvětlila koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc Marija Aleksićová. Nezůstalo přitom jen u psů a koček, od roku 2022 jezdí i poníci Kulička a Zafira.

Na Dobrovolnické centrum mohou zájemci přispívat i nadále. Na webu daruj.fnol.cz si stačí vybrat, že dar má být určen Dobrovolnickému centru.

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců

Zástava srdce u vlastního dítěte je děsivou představou každého rodiče. Přesto je dobré se na podobné scénáře u svých dětí připravit, obzvlášť ještě v době, kdy jsou nejzranitelnější. Pro výuku, jak si v takových chvílích počínat, pořídila...

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky sbírka, studenti, Slovanské gymnázium, canisterapie, pacient, Fakultní nemocnice Olomouc, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti a učitelé olomouckého gymnázia uspořádali sbírku na canisterapii. Vynesla 80 tisíc korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.