Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co nabídne letošní festival Jeden svět? Filmy, debaty i podcast Přepište dějiny

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci letos už po pětadvacáté. Mezi 2. a 6. dubnem nabídne 27 filmů během 45 večerních a odpoledních projekcí. Během festivalového týdne se mohou návštěvníci těšit také na tradiční pofilmové debaty, výstavy nebo živé nahrávání podcastu Přepište dějiny.

„Festival Jeden svět Olomouc ve svém programu každoročně upozorňuje na desítky příběhů o lidských právech a jejich porušování i statečných činech lidí kolem nás. Nezáleží, zda jde o změny klimatu, svobodu slova, nezávislou justici, indentity nebo umělou inteligenci. Vždy se snaží, aby témata promítaných filmů vždy přesahovala kinosály,“ uvedla v tiskové zprávě jedna z hlavních koordinátorek festivalu Anna Kvítková. Zahájení letošního ročníku proběhne v úterý 2. dubna v kině Metropol promítáním filmu Hranice Evropy.

Ten sleduje novinářku Sašu Uhlovou, která se se skrytou kamerou vydává pracovat do zahraničí a zjišťuje, jaké podmínky zažívají lidé, kteří jsou pro své zaměstnavatele levnou pracovní silou. Diváci se mohou po filmu těšit na debatu přímo s hlavní aktérkou dokumentu.

Filmy hledají, co jsou lidé ochotní obětovat, říká organizátorka Jednoho světa v Olomouci Anna Kvítková

Do Olomouce zavítal festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Během projekcí, které probíhají od pondělí do soboty, se skrze debaty, výstavy a workshopy snaží přiblížit bezpráví a osobní krize, se kterými se setkávají lidé u nás...

Pofilmové debaty s lidmi, kteří mají k danému tématu co říct patří už k festivalové tradici. Například ve čtvrtek 8. dubna přijdou o svých filmech s diváky diskutovat přímo tvůrci filmů Jiříkovo vidění nebo Moje nová tvář. Po pátečním promítání filmu Politický organismus, který sleduje snahy nového starosty amerického Baltimoru skoncovat s násilím a rasismem, proběhne diskuze s bývalým zpravodajem ČT ve Spojených státech Davidem Miřejovským.

Hlavní novinkou letošního ročníku je zařazení nejen dokumentárních, ale i fikčních filmů. Jedním z nich je snímek Já, kapitán, který byl letos nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ten pojednává o dvou chlapcích, kteří se rozhodli opustit senegalský Dakar a vydat se na cestu do Evropy.

Organizátoři i letos připravili speciální projekce pro rodiny, studenty, nebo seniory. „Pro žáky prvního stupně nabízíme dvě pásma krátkých filmů, které se věnují kulturním rozdílům, životu s handicapem i rodinným vztahům a občanskému aktivismu,“ doplnila Kvítková. Pro starší žáky jsou pak připraveny filmy o válečném konfliktu na Ukrajině nebo o životě v zemích s nedemokratickou vládou. Pro seniory je pak v kině Metropol připraven film Moje nová tvář se zlevněným cenou vstupenek. Kromě kina Metropol se bude v prvním dubnovém týdnu promítat také v Divadle na cucky, Muezu umění, galerii a kavárně Art Rubikon nebo na Cyrilometodějské fakultě Univerzity Palackého.

Lenny Kravitz i Sam Smith. Festival Colours of Ostrava nabídne hudební projekty z více než tří desítek zemí

Letošní festival Colours of Ostrava nabídne hudební projekty z více než tří desítek zemí. Na sedmi scénách vystoupí 70 zahraničních kapel a několik desítek domácích interpretů. Multižánrový festival ve dnech 17. až 20. července v industriálním...

Jeden svět Olomouc ale do města nepřinese jen filmy. „Letos se mohou návštěvníci těšit na několik koncertů, besedu, kvíz, a také na živé nahrávání podcastu Přepište dějiny,“ uvedla koordinátorka doprovodného programu Kateřina Maršíková. Historikové Martin Groman a Michal Stehlík svým podcastem celý festival zakončí v sobotu 6. dubna v Centralu Muzea umění. Zájemci mohou také po celou dobu festivalu navštívit lidskoprávní fotovýstavy v ateliérech ASO, nebo přijít ve středu diskutovat o vizuálním smogu ve městě.

Všechny informace o programu a vstupenkách jsou k nalezení na webových stránkách jedensvetolomouc.cz. Festival Jeden svět v Olomouci proběhne letos už po pětadvacáté. Celorepublikově ho již od roku 1999 organizuje společnost Člověk v tísni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jeden svět Olomouc - Jakub Gřiva

Štítky Jeden svět Olomouc, festival, filmový festival, program, dokumentární filmy, Jeden svět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co nabídne letošní festival Jeden svět? Filmy, debaty i podcast Přepište dějiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.