Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Koncerty, besedy i netradiční zážitky. Olomouc na začátku května rozproudí majáles Univerzity Palackého

Podtitul Bez hranic ponese letošní ročník studentského majálesu v Olomouci, oblíbená akce Univerzity Palackého potrvá tři dny. Květnový festival, který připomene i 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie, nabídne rozmanitý hudební, filmový či divadelní program na několika místech hanácké metropole.

„V pondělí 6. května obsadí majáles prostory Konviktu, kde se mohou návštěvníci těšit na otevřené výtvarné ateliéry a workshopy, výstavu, swingovou tančírnu, slam poetry, divadelní představení, oblíbenou improshow v podání O.LI.V.Y. nebo besedu s písničkářem Michalem Horákem," uvedl koordinátor akce Ondřej Martínek. Návštěvníci Konviktu nebudou ochuzeni ani o buskery nebo cimbálovku. Pro fanoušky cestování bude připravena také série cestovatelských přednášek v divadelním sále.

Martin vymyslel nouzové tlačítko pro seniory při prokrastinaci. Dnes zachraňuje životy

Martin Štěpnička vystudoval Vysoké učení technické v Brně, po studiu nastoupil do startupu na pozici hardwarového vývojáře. Z židle vývojáře se postupně dostal až do pozice výkonného ředitele společnosti Senzoor, která vyrábí a prodává SOS...

O den později se program přesune na nádvoří Zbrojnice, Biskupské náměstí a ve spojení s městem i na náměstí Republiky a do Mariánské ulice, kde si univerzita a město připomenou 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Zatímco náměstí Republiky bude patřit především olomouckým středním školám a prezentacím členských zemí, Biskupské náměstí a Mariánskou ulici zaplní bezmála sedm desítek stánků studentských spolků, neziskových organizací a univerzitních pracovišť. Program v ulicích doplní workshopy pole dance, žonglování, šátkové akrobacie, šermu nebo čajovna pod širým nebem. Na své si přijdou i milovníci pouličního umění, které zabaví více než deset buskerů.

O hlavní hudební program na nádvoří Zbrojnice se postará Barbora Poláková či Pam Rabbit, obě nominované na Anděla v kategorii zpěvačka roku, písničkář Michal Horák či slovenské DJ duo Malalata. „Na pódiu se objeví i univerzitní MedicBand nebo česká kapela Celest & Charles se smrští funky a disca. Připravujeme ale také light nebo akrobatickou show,“ řekl Martínek.

Součástí majálesu bude i tradiční korunovace krále. Pomyslné žezlo letošní král či královna převezme od divadelního a filmového režiséra a herce Miroslava Krobota, který byl v areálu Zbrojnice korunován loni. V předchozích letech korunu převzali například Marek Eben, David Koller, Jaromír Švejdík, Josef Jařab, Ivana Plíhalová nebo Jindřich Štreit. Třetí den se majáles posune do areálu Letního kina Olomouc, kde budou v programu menší koncerty místních kapel, workshopy a filmové projekce.

Olomoucký majáles UP je od roku 2009 organizován univerzitou jako jeden z posledních tradičních studentských majálesů ve formátu nekomerční akce. Za jeho organizací stojí oddělení marketingu a dvě desítky studentek a studentů napříč fakultami. Více informací o programu je na stránkách akce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky Kultura, Majáles, akce, festival, koncert, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncerty, besedy i netradiční zážitky. Olomouc na začátku května rozproudí majáles Univerzity Palackého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.