Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

FOTOGALERIE: Přerovské muzeum představuje biblické příběhy. Výstava bude otevřena do konce července

Už jen do konce července si zájemci mohou v Přerově prohlédnout výstavu nástěnných obrazů o Starém zákoně z jedinečných sbírek zdejšího muzea, které biblické příběhy představuje prostřednictvím tištěných nástěnných obrazů, původně určených pro školní výuku. Expozice s názvem Kdo je Noe? bude otevřena do 28. července.

"Přerovské muzeum se může pochlubit výjimečně rozsáhlou a ucelenou kolekcí školních obrazů k výuce náboženství. Pocházejí z doby, kdy náboženství patřilo mezi povinné a od roku 1922 mezi nepovinné školní předměty. Řada generací tak získávala tyto znalosti ve škole jako nedílnou součást vzdělání," uvedla kurátorka Jarmila Klímová

Po roce 1948 byly z ideologických důvodů náboženské obrazy ze školních kabinetů vyřazeny. "Od 90. let minulého století se podařilo přerovským muzejníkům vytvořit sbírku více než 800 obrazů k výuce biblických dějin a liturgiky, a to zejména díky spolupráci s moravskými farami," podotkla Klímová.

Pro výstavu Kdo je Noe? byly vybrány biblické příběhy Starého zákona. "Úvodní část je věnována vývoji školních obrazů jako učební pomůcky, v chronologickém přehledu a s četnými ukázkami. Stěžejní prostor je pojat jako galerie. Byla vybrána témata stvoření světa a příběhy Noema, Josefa, Mojžíše, Davida a Šalomouna a k nim odpovídající nástěnné výukové tabule. Pro ty, kteří si příběhy potřebují oživit, jsou vyprávěny v textech na panelech, na nichž je uveden i výběr frazémů," dodala kurátorka.

Přerovský rondel u Strojaře rozkvete. Občané rozhodli o jeho podobě

Online hlasování o podobě přerovského rondelu u Strojaře je u konce. Během června se do něj zapojilo přes 200 lidí. Většina hlasujících se vyslovila pro variantu se skalníkem a cibulovinami. Květiny se podle města začnou sázet na podzim.

Souběžně s touto výstavou mohou návštěvníci v dalším sále muzea zhlédnout výstavu Katolická liturgie v obrazech. Obsahuje dvacítku výukových liturgických obrazů ke katolickému náboženství z přelomu 19. a 20. století, které připomínají běžnou realitu tehdejšího života věřících praktikovanou i v současnosti: křest, biřmování, zpověď, svatbu, mši i poslední pomazání.

K výstavám muzeum vydalo obrazový katalog Biblické příběhy, který přináší ukázky více než osmi desítek školních obrazů ke Starému i Novému zákonu. V textové části je podán chronologický přehled vývoje obrazů s náboženskými motivy se základními údaji o autorech, okolnostech vzniku a obsahu jednotlivých souborů. V oboru muzejnictví je toto téma zpracováno poprvé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky výstava, muzeum, Noe, náboženství, obraz, příběh, Bible, Mojžíš, Šalomoun, Starý zákon, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Přerovské muzeum představuje biblické příběhy. Výstava bude otevřena do konce července  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.