Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Sál svaté Kláry už je opraven. Dnes přivítá první návštěvníky

Největší výstavní prostor olomouckého Vlastivědného muzea prošel opravou a je zpřístupněn veřejnosti. Návštěvníci festivalu baroko, který začíná dnes, budou prvními, kteří opravený sál uvidí. Sál byl uzavřen od loňského léta. Od listopadu byly prováděny opravné a restaurátorské práce.

Kostel svaté Kláry vznikl v 70. letech 18. století. Během celého 19. století pak kostel působil jako knihovna olomouckého lycea. Na začátku minulého století se potom z prostoru stalo muzeum a v roce 1951 začalo objekt využívat Krajské vlastivědné muzeum.

V polovině loňského ledna se v sále objevily pukliny na klenbě a muzeum tak muselo přerušit výstavu Dětský svět. „Z havarijních důvodů jsme nuceni dočasně uzavřít náš výstavní sál svaté Kláry. Proto se všem, kteří chtěli navštívit novou výstavu velice omlouváme,“ uvedl tehdy mluvčí Vlastivědného muzea Antonín Valenta.

Čechy pod Kosířem mají svůj historicky první zámecký med. Se včelami pomáhá i hejtman

Se založením chovu včel pomáhá v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem hejtman Olomouckého kraje. Spolu s kastelánem pečují o čtyři včelstva a nedávno vytočili prvních přes třicet kilogramů medu. V plánu jsou například výukové úly nebo včelařský...

Od listopadu potom v sále probíhala rekonstrukce. Ta byla podle harmonogramu dokončena letos v květnu. První akcí, která v obnoveném sále proběhne je festival Baroko, který startuje už dnes večer. Organizátoři dokonce program přizpůsobili právě pro nově opravený sál.

„Uvedeme například komorní operu Endymio, která měla v kostele premiéru v roce 2001. Je to prostor s velkou kostelní akustikou, která vytváří takový zvláštní dojem a má až meditační efekt. A to je něco, co mě velice přitahuje nejen u duchovní hudby, ale i u té koncertní,“ vysvětlil zakladatel festivalu Tomáš Hanzlík.

Informace o festivalu, letošním programu a vstupenkách jsou k dispozici na webových stránkách festivalbaroko.cz.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc - Štefan Berec

Štítky muzeum, Vlastivědné muzeum Olomouc, festival, Baroko, hudba, sál svaté Kláry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sál svaté Kláry už je opraven. Dnes přivítá první návštěvníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.