Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Architektonické skvosty na jednom místě. Nová databáze mapuje stavební kulturu na Přerovsku

Za vznikem Architektonického manuálu okresu přerovského (AMOP) stojí spolek Za krásnou Olomouc. Databáze popisuje vybrané objekty v regionu, přibližuje jejich architekty i další významné osobnosti regionu. Projekt by měl také nabízet vzdělávací aktivity pro školy a veřejnost.

Odborně popularizační databáze přibližuje nejvýznamnější architektonické a umělecké objekty z přerovského okresu, které vznikly v letech 1914-1948. „Základ databáze tvoří autorské texty, které zachycují stručnou historii a architektonické hodnoty vybraných objektů, životní osudy jejich majitelů i architektů,“ vysvětlila v tiskové zprávě manažerka projektu Jana Kiesewetterová.

 Databáze je také doplněna o medailonky některých architektů a dalších významných osobností regionu. „Nedílnou součástí je současná i archivní fotografická a plánová dokumentace,“ dodala manažerka.

Nová atrakce u přerovské knihovny. Vyrostla zde dešťová zahrada, která potěší hlavně děti

V Přerově vyrostla dešťová zahrada, kromě zlepšení klima u Sokolské ulice a Velké Dlážky přinese potěšení především dětem. Zelená oáza zabaví děti na okraji jednoho z panelových sídlišť vodními prvky v podobě vodních pump, mlýnků i korýtek. Součástí...

Vybrané objekty z databáze budou navázány na tematické stezky a výlety. Zájemci tak budou moci manuál využívat jako průvodce po jednotlivých městech. AMOP má také nabízet vzdělávací programy pro školy i širokou veřejnost.

Architektonických manuálů vzniklo v Česku už několik. „Svou koncepcí AMOP navazuje na Brněnský architektonický manuál a zařazuje se tak mezi další architektonické manuály vznikající po České republice,“ doplnila Kiesewetterová. Kromě Brna má architektonické manuál také třeba Plzeň, Zlín nebo Litomyšl.

Manuál bude v příštích letech postupně rozšiřován o další objekty ze starších i mladších období. Na financování projektu se podílelo Ministerstvo kultury i Olomoucký kraj. Celý manuál a všechny informace o něm jsou k dispozici na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, architektura, databáze, manuál, AMOP, přerovský okres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architektonické skvosty na jednom místě. Nová databáze mapuje stavební kulturu na Přerovsku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.