Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Básník Kainar má v rodném Přerově pamětní desku. Je na domě, kde psal první verše

Na fasádě jednoho z rodinných domů v ulici Generála Štefánika v Přerově byla slavnostně odhalena pamětní deska básníka Josefa Kainara. Umístěna je na domě, kde Kainar ve svých mladých letech 1928 až 1934 žil a kde vznikaly jeho první básnické pokusy. Přerov je Kainarovým rodným městem.

Josef Kainar se narodil se v Přerově v roce 1917 a ve městě žil do roku 1934. Pohřben je v Praze na Vyšehradském hřbitově. Deska byla odhalena v pátek při příležitosti Evropského dne hudby, který se v Přerově nesl v duchu Kainarova díla.

Během hudebního happeningu v ulicích Přerova, který byl letos věnovaný právě Josefu Kainarovi, zaplnili hudebníci a zpěváci prostory u kina, Přerovanky, Památníku jednoty bratrské a v historickém parku Michalov. "Den věnovaný hudbě jsme vybrali záměrně, protože Josef Kainar nebyl jen básník, ale také hudebník a textař. Kromě toho se proslavil také jako ilustrátor, dramatik, překladatel a novinář, byl zkrátka umělcem mnoha tváří," uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Pamětní deska byla odhalena na domě, kde nyní žije rodina Tšponových. O životě slavného básníka v jejich nemovitosti neměla dříve tušení. "Rodině patří dům od konce 60. let a dlouho jsme nevěděli, že tu bydlel mladý Kainar. Když jsme byli osloveni městem, zda souhlasíme s umístěním desky, vůbec jsme neváhali, je to pro nás čest," uvedl Stanislav Tšpon.

Dražba mimořádného nože. Nadační fond speciálů z Prostějova pořádá sbírku pro příslušníka po operaci

Nadační fond speciálních sil generála Moravce v Prostějově vyhlásil sbírku pro příslušníka Josefa Burgeta, který je po operaci hlavy v pracovní neschopnosti s nejistým návratem do zaměstnání i do normálního života. Do dobročinné aukce nyní...

Přerov na svého slavného rodáka nezapomíná. Před sedmi lety při příležitosti jeho nedožitých stých narozenin se ve městě konaly velkolepé oslavy, při kterých se v ulicích četly a přepisovaly jeho verše, hrála hudba nebo pořádala fotografická soutěž. U této příležitosti vznikly také lavičky zvané Kainarky, které byly umístěny v Kainarově ulici. Město je dalo zrenovovat vrátí se na své místo.

Pamětní deska je dalším gestem města připomínajícím slavné osobnosti, které jsou s Přerovem spjaty. Například od letošního března připomíná zpěváka, skladatele, hudebníka, spisovatele a přerovského patriota Pavla Nováka vyřezávaná lavička s jeho podobiznou, která je umístěna v rekreační oblasti Laguny. Město ji letos pořídilo při příležitosti jeho nedožitých osmdesátin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Vladimír Lichnovský

Štítky Josef Kainar, básník, Přerov, odhalení, dům, pamětní deska, hudba, Praha, Vyšehradský hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Básník Kainar má v rodném Přerově pamětní desku. Je na domě, kde psal první verše  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.