Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Olomouc vybrala nového nájemce letního kina. Podmínkou byl závazek investice do nové restaurace

, aktualizováno před hodinou

Více než roční proces hledání nového provozovatele letního kina poblíž centra Olomouce se blíží do finální fáze. Rada města schválila podpis smlouvy s vybraným dodavatelem, který bude mít oblíbený areál v památkové zóně v nájmu. Jednou z podmínek koncesního řízení byl i závazek investice do výstavby nové budovy restaurace.

Zájemců o provozování letního kina bylo podle náměstka olomouckého primátora pro oblast kultury Viktora Ticháka (Piráti a ProOlomouc) v první fázi více, žadatelé v koncesním řízení pak byli dva. „Koncesní řízení bylo po mnoha obtížích úspěšné, není to úplně jednoduchý prostor. Žadatelé byli opakovaně vyzýváni k nějakým doplněním, aby došlo ke splnění daných podmínek. Složitý proces vygeneroval nakonec jednoho žadatele, který prošel až do konce,“ komentoval Viktor Tichák a doplnil, že letní kino bude provozovat spolek, který byl pro tento účel zřízen a stojí za ním tým z pivovaru Tvarg.

Majetkoprávní odbor olomouckého magistrátu bude podle rozhodnutí radních připravovat uzavření smlouvy s novou organizací a ukončení spolupráce s původním nájemcem. „Důležité je, že nás čeká série schůzek se současným i budoucím provozovatelem, protože je vůle domluvit se na modelu fungování pro příští roky,“ poznamenal primátorův náměstek. Pivovar Tvarg provozuje akciová společnost Tavoretus. Minipivovar sídlí ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce a věnuje se výrobě řemeslných piv a také zrajícího sýru – tvarglí. Vyjádření zástupců společnosti k zájmu o provozování Letního kina zatím není k dispozici. Jedním z akcionářů je i Robert Runták, předseda politického hnutí spOLečně, které je v Olomouci součástí vládnoucí koalice. Pro server iDnes již dříve podnikatel, sběratel umění a předseda olomoucké komise pro kulturu uvedl, že chce předejít možným nařčením ze střetu zájmů a do záležitostí spojených například s hodnocením nabídek zájemců o provozování letního kina nechce osobně vstupovat.

Dojem je velkolepý, těší obnova letního kina jeho provozovatelku. O areál se stará od devatenácti

Nákladnou rekonstrukcí procházel v nedávné době areál olomouckého letního kina nedaleko centra města. Ikonické místo má už šest let na starosti jako provozovatelka Kateřina Švarcová, do obnovy zchátralého kulturního zařízení se přitom s přáteli a...

Součástí rozlehlého a v minulosti po určitý čas zanedbávaného areálu pod katedrálou svatého Václava je amfiteátr s pódiem, který má kapacitu až pro 2000 osob. V roce 2019 proběhla demolice části hlediště a také jedinečného zastřešení pódia. O rok později město investovalo do náročné opravy kanalizace. Poté přišly na řadu toalety, zázemí pod pódiem či veřejné osvětlení. Místo je přístupné také přes takzvanou cikánskou branku, ze které během několika brigád vyklidili nahromaděný materiál dobrovolníci. Promítání filmů, divadelní představení, koncerty a další kulturní akce by měl zajišťovat nový provozovatel, investice do zázemí, vybavení a důležitých prvků tohoto prostoru bude podle náměstka dál řešit město. „Z našeho pohledu má amfiteátr svou atmosféru a prošel určitými opravami i obnovou sedaček. Spíše ho chceme vylepšovat než kompletně rekonstruovat. Přijali jsme i nějaké podněty, co by se mohlo ještě upravit,“ podotkl Tichák.

Hlavní změny by měly proběhnout v přední části Letňáku, kde se nachází menší dřevěná budova restaurace s venkovním posezením. „I když to tam máme rádi i tak, jak to tam nyní je, tak tento stav už není udržitelný, zejména vzhledem k technickému stavu budovy. Základní podmínkou koncesního řízení tak bylo vybudování přízemní stavby restaurace, ta současná už nevyhovuje a je na ni už delší dobu vydán demoliční výměr,“ upozornil náměstek s tím, že nová stavba bude muset splňovat poměrně specifické požadavky v městské památkové rezervaci. Celý záměr je v úvodní fázi. „Investor objekt zaplatí a město mu ho bude postupně splácet formou odpouštění nájmu, který bude na symbolické úrovni. Dá se říct, že je to taková forma PPP projektu. Ještě bude následovat standardní stavební řízení včetně vyjadřování orgánů památkové péče. Jsem rád, že se podařilo tuto záležitost dovést do takového konce, který bude znamenat, že letní kino bude zaopatřené a můžeme se těšit na jeho budoucnost,“ uvedl náměstek Tichák.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, letní kino, rekonstrukce, investice, koncesní řízení, provozovatel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc vybrala nového nájemce letního kina. Podmínkou byl závazek investice do nové restaurace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.