Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dojem je velkolepý, těší obnova letního kina jeho provozovatelku. O areál se stará od devatenácti

Nákladnou rekonstrukcí procházel v nedávné době areál olomouckého letního kina nedaleko centra města. Ikonické místo má už šest let na starosti jako provozovatelka Kateřina Švarcová, do obnovy zchátralého kulturního zařízení se přitom s přáteli a kolegy pustila v pouhých devatenácti letech.

Olomouc začala do kina investovat až před nedávnem a zázemí kina prošlo klíčovou obnovou, na které bude možné budovat další rozvoj lokality. Zda u toho bude současná provozovatelka ale není jisté, město za pár měsíců vyhlásí veřejnou soutěž o nového nájemce areálu. „Jsem ráda, že se podařilo splnit cíl a letní kino bude sloužit kultuře. Neměly by už být projekty na vytvoření parkoviště, olomouckého hradu nebo dokonce zbourání,“ říká v kulisách navštěvovaného olomouckého amfiteátru Kateřina Švarcová.

Město představilo výsledky několika etap rekonstrukce areálu letního kina. Jak vnímáte výsledky snažení firem a dobrovolníků?

Mám z toho velkolepý dojem. Není to pro mě malá věc. V devatenácti letech jsem se začala starat o velký kulturní areál, který byl zdemolovaný. Postupem času jsme to s kolegy dostali do stavu, který je funkční. Spousta lidí si toho váží. Jsem ráda, že jsme vrátili do města něco, co tady kdysi bylo a má obrovského genia loci. Nikdy mi tak nešlo o můj čas nebo peníze. Hrozně ráda dávám starým věcem nový život. Až po třech letech se mi podařilo vykomunikovat to, že se město o svůj areál začalo starat.

Kolik lidí vám s chodem kina pod širým nebem pomáhá?

Oficiální zaměstnanec jsem jenom já. Za rok se protočí na brigády okolo dvou set lidí. Ani tady nechtějí být zaměstnaní, berou to jako určitou zkušenost a zábavu. Je to skvělá příležitost pro studenty z rekreologie nebo z cestovního ruchu. Mohou se tady naučit všechno, areál je tak bohatý. Konají se v něm bleší trhy, horolezecké závody, anebo v něm hraje třeba i filharmonie. Je to různorodé a barevné místo, které samo přitahuje lidi.

Olomoucké letní kino prochází obnovou. Nejvíc peněz spolkla kanalizace, sedačky zůstaly původní

Více než pět milionů investovala Olomouc v posledních třech letech do obnovy areálu letního kina v centru města. Řadu prací navíc zajišťují dobrovolníci během brigád, oblíbené místo se dočkalo vylepšeného zázemí. Rekonstrukce má pokračovat i v...

S letním kinem souvisí nejen organizace kulturního programu, ale i dobrovolnických akcí na údržbu a v posledních letech i jednání o rekonstrukci. Zní to hodně náročně.

Je to ta nejtěžší vysoká škola života, která mě mohla potkat. Fyzicky i psychicky to je náročné, člověk tím musí žít. Jinak by to nemohl dělat. Já tím žiju a ani to nestačí (směje se).

Část areálu funguje i v chladnějších měsících roku.

Ano, restaurace je otevřená i přes zimu, má kapacitu padesát lidí, zatopí se v krbu a je tam příjemně. I venku se sedává kolem ohně a hraje se na kytaru. Připravujeme tam i vánoční jarmark, kde lokální výrobci prodávají svoje produkty. Uvaří se punč a je to moc fajn. Tu chaloupku mám já osobně mnohem radši v zimě. Je to jako na horách.

Jak se to vlastně přihodilo, že jste se v devatenácti letech začala věnovat provozování kina?

Můj otec je kulturním činitelem v Olomouci už nějakých třicet čtyřicet let. Stará se o Jazz Tibet Club Olomouc. Když se vyhlásila soutěž o areál, tak se do ní přihlásil s projektem a vyhrál. Nakonec oslovil mě, Kateřinu Kohoutovou a Davida Dorotíka. Postavili jsme to na nohy a nastavili tu energii, ve které teď lidé chtějí pracovat. Otec nám pomáhal, investoval do toho peníze, ale šest let jsme fungovali v provizoriu a v začarovaném kruhu. Už v tom nechtěl pokračovat, ale já to nehodlám vzdát.

Kino má nyní opravené pódium i sociální zázemí. Hlediště se sedačkami ale ještě zrekonstruované není. Co tuto část areálu čeká?

Správa nemovitostí souhlasila s tím, že část areálu osadí lavicemi z dřevoplastu. My s kolegy opravíme středový pás, kde umístíme původní sedačky. Ty procházejí tříděním, nepoužitelné se odvezou na sběrový dvůr. Chtěli bychom, aby toho původního sezení tady zůstalo co nejvíc, mají opěradla, což lidé ocení a také chceme zachovat trochu té historie. Mají své kouzlo, nemuselo by to být celé tak moderní.

„Provoz letního kina zajišťuje spolek Letní kino Olomouc. Nájemní smlouva byla na deset let, ale dohodli jsme se na ukončení po šesti letech, protože nebylo možné realizovat práva a povinnosti vyplývající ze smlouvy. Nebylo totiž možné postavit například novou restauraci a podobně. Koncesní řízení se vyhlásí znovu, vybere se nový provozovatel areálu, který dostane již realizovatelné podmínky. K vyhlášení řízení by mělo dojít v průběhu léta a nový nájemce by měl letní kino provozovat následujících deset nebo dvacet let. Věříme, že se nám podaří někoho najít, protože například u areálu tržnice se to nepodařilo.“

Matouš Pelikán (KDU-ČSL), náměstek primátora města Olomouce

Na prezentaci novinek jste zmínila, že se zde v různý denních i nočních hodinách pohybují lidé, kteří komplikují provoz.

V areálu přespávají bezdomovci a chodí tam i omladina, která dělá nekalé věci. Já je musím vyhazovat a kolikrát je to až životu nebezpečné. Jsou to lidé závislí na drogách, alkoholici a mladí výtržníci. Rozhazují sedačky, které jsme měli už třikrát vytříděné. Nebo je vezmou a naházejí dolů pod park. Probíhaly brigády na vyčištění a renovaci průchodu z parku Cikánskou brankou, tito lidé ale lokalitu znečišťují.

Jaké je pro takové problémy možné opatření?

Je to velice složité. Delší dobu uvažujeme nad kamerovým systémem. To sice všechno nevyřeší, ale situaci alespoň budeme mít nahranou. Chceme jednat i s městskou policií. Aby hlídky zakončovaly službu právě v areálu letního kina a procházely ta problematická místa a nebyli jsme na to sami. Máme v plánu sem i umístit stánek s občerstvením, aby zde byl větší pohyb personálu a hostů a nedocházelo k tak častému vandalismu.

Vedení města vypíše novou soutěž na provozovatele letního kina. Co to pro vás znamená?  Je možné, že areál získá do správy někdo jiný.

Určitě se to může stát. Chceme, aby město sestavilo novou smlouvu pro areál, která bude pro provozovatele příjemnější. Pomáháme sestavit nové podmínky. Do koncesního řízení se přihlásím, ale nebudu se s nikým prát. Spoustu lidí zjistilo, že areál může i ve zdemolovaném stavu fungovat. Já jsem ho s pomocí dobrovolníků postupně dávala do kupy. Areál je krásný a různorodý, a když do toho zainvestuje někdo bohatší, tak bude změna ještě výraznější. Místu přeju jen to dobré. Kdo ho dostane, to už ať se děje vůle boží. Já jsem svůj úkol splnila, z kina nebude parkoviště, demoliční plán se zruší. A areál bude fungovat, doufám, alespoň dalších sto let (usmívá se).

Poslední díl protipovodňové ochrany Olomouce: město začne plánovat úpravy nedaleko Klášterního Hradiska

Protipovodňová opatření nedaleko centra Olomouce jsou před dokončením, další úpravy jsou pak v plánu v okrajových částech města. Etapa na Nových Sadech již má stavební povolení, postupně se začne plánovat i změna řeky Moravy a jejího okolí v...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, letní kino, akce, rekonstrukce, investice, Olomouc, kino, KDU-ČSL, Olomoucký hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dojem je velkolepý, těší obnova letního kina jeho provozovatelku. O areál se stará od devatenácti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.