Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Moravské divadlo v Olomouci zahájí v neděli sezonu, novinkou je věrnostní klub i hlídání dětí

Den otevřených dveří a galavečer zahájí v neděli novou divadelní sezonu v Moravském divadle v Olomouci (MDO). Kulturní instituce bude návštěvníkům přístupná už od dopoledních hodin. MDO uvede v sezoně 2024/2025 dvanáct nových titulů. Novinkou je také věrnostní klub mdo+ či služba hlídání dětí při odpoledních víkendových představeních.

Divadlo by mělo být otevřeno v neděli 8. září od 09:00 do 14:00, v 19:00 je v plánu galavečer. „Chceme divadlo otevřít pro veřejnost, která se tak bude moci potkat s jednotlivými zástupci divadla a zástupci jednotlivých souborů, aby si mohli popovídat a podívat se do zákulisí. Celé to vyvrcholí galavečerem, kde zahájíme oficiálně sezonu a předáme nejvýznamnější ceny,“ uvedl ředitel MDO David Gerneš. Poukázal i na to, že divadlo od ledna příštího roku čeká sloučení s Moravskou filharmonií Olomouc. Nová společnost ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie.

V nové sezoně nabídne MDO návštěvníkům čtyři tituly ve světové premiéře. Do Olomouce zavítají choreograf Paul Chalmer, dramatik a režisér David Drábek nebo režisér Michal Hába. Soubor baletu sezonu otevře inscenací Labutí jezero s hudbou Petra Iljiče Čajkovského, která bude v choreografii Paula Chalmera. Scénu a kostýmy navrhne Domenico Franchi. Druhá baletní novinka bude složeným večerem dvou zahraničních choreografů a bude založená na abstrakci a fantazii.

Dny evropského dědictví nabídnou stovky akcí. Olomouc čeká open-air představení Moravského divadla

Dny evropského dědictví letos v Olomouckém kraji přinesou stovky akcí, otevřou se památky a řada institucí. V Olomouci se propojí s rakouskou kulturou, v sobotu je na programu Rakouský den, součástí bude i open-air představení Moravského divadla...

Činohra nabídne pět nových her, zaměří se na českou dramatiku. „Přichystali jsme si dvě světové divadelní premiéry. Tou první bude satirická tragikomedie ze současnosti Konečně jsi doma! v režii Petra Štindla a z pera olomouckého spisovatele a scenáristy Michala Sýkory, jenž je autorem televizních detektivních příběhů, jako jsou Modré stíny či Případ pro exorcistu. Druhou světovou premiérou bude divadelní adaptace filmu Chvilky, kterou pro nás vytvoří a zrežíruje sama autorka a režisérka filmu Beata Parkanová,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Soubor opery a operety uvede čtyři premiéry. Sezonu zahájí projektem Malý třesk. Následovat bude uvedení stěžejního díla Leoše Janáčka Jenůfa, První verze (1904) v edici Marka Auduse. V plánu je také rodinný titul Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka v režii Elišky Říhové a gigantický Verdiho operní titul La traviata v režii Michala Háby.

Představení Moravského divadla Olomouc v minulé sezoně navštívilo 101 tisíc diváků

Přes sto tisíc diváků navštívilo v uplynulé sezoně představení Moravského divadla Olomouc, návštěvnost byla podobná jako v předchozím roce. Kulturní instituce uvedla jedenáct novinek, ve čtyřech případech se jednalo o světové premiéry. V příštím...

Pro novou sezonu bude k dispozici divákům čtrnáct skupin abonmá včetně premiérového, víkendového nebo pohádkového předplatného. Cena zůstává navzdory zvyšujícím se nákladům stejná jako loni. „Naším cílem zůstává nabízet dostupnou a kvalitní kulturu, a abonmá je i nadále tím nejvýhodnějším způsobem, jak chodit do divadla. Přechod na dynamické vstupné, které jsme spustili s prodejem na září a říjen, jsme se rozhodli vyvážit zavedením klubu mdo+. Je skvělou volbou pro diváky, kteří do divadla chodí často, ale nevyhovují jim abo skupiny, nebo předplatné mají, a rádi by chodili i na jiná představení výhodně. Jako členové klubu získají řadu slev a výhod, například předprodej nebo výměnu vstupenek. Příjemným zaváděcím bonusem je sleva 50 procent na vše v září,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí obchodního oddělení Tereza Matějková. Roční členství stojí 444 Kč a je možné ho pořídit pouze v pokladně divadla.

Rodičům malých dětí je určená druhá novinka v podobě hlídání dětí během odpoledních víkendových představení. Službu nabídne divadlo ve spolupráci s Rodinným centrem Olivy. „Zatímco si rodiče zajdou na kulturu, o jejich děti se postarají zkušení lektoři, kteří pro ně připraví pohybové, výtvarné a dramatické aktivity přímo v prostorách centra Olivy na ulici 8. května 27. Služba je vhodná pro děti od 3 do 10 let. Začínáme v neděli 20. října, kdy ve 14:30 hodin uvádíme černou komedii Fantastické divadlo,“ přiblížila Tereza Matějková s tím, že hlídání stojí 150 Kč a je možné ho zakoupit spolu se vstupenkou na představení v pokladně divadla nebo online.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, premiéra, divadelní sezona, divadelní představení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo v Olomouci zahájí v neděli sezonu, novinkou je věrnostní klub i hlídání dětí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.