Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Tajemné i poučné. Igor Bareš natočil s Českým rozhlasem Olomouc sérii pověstí z rodného kraje

Dvojitou pouť napříč regionem nabízí rozhlasový pořad Pověsti z Olomouckého kraje, který vznikl u příležitosti 75. narozenin Českého rozhlasu Olomouc. Ve studiu v centru hanácké metropole se takřka sto různorodých příběhů natáčelo ve dvou sezonách, mistrným projevem vtiskl vyprávění poutavou formu herec a olomoucký patriot Igor Bareš.

Rozmanité pověsti a určitý návrat k lidové slovesnosti připravila do čtyřiceti dílů pořadu dramaturgyně pražského Činoherního klubu Markéta Kočí Machačíková. „Přemýšlela jsem, jak to celé koncipovat. Nakonec jsme se rozhodli, že to bude cesta Olomouckým krajem od Olomouce do Jeseníku a do Rychlebských hor. Na jaře jsme natáčeli druhou část a vydali jsme se opačným směrem, takže se končilo zase v Olomouci,“ přiblížila autorka poutavé série.

Společně s režisérem Michalem Burešem, mistrem zvuku Tomášem Přidalem a hudebním redaktorem Antonínem Schindlerem stojí za projektem, který vyšel jako sedmihodinová nahrávka také na CD a je k poslechu také prostřednictvím takzvané Radiokarty ve vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis.

Svůj hlas a bohaté zkušenosti propůjčil pro vyprávění pověstí spjatých s rodným krajem Igor Bareš, známý divadelní, filmový i dabingový herec. „Režisér Michal Bureš k pověstem nepřistupoval jako k suché četbě, ale udělal z toho činohru. Sám jsem překvapen, jak jsem to pěkně četl,“ pousmál se při slavnostním křtu nahrávky Igor Bareš a dodal: „Odjakživa bojuje dobro se zlem a při poslechu si můžeme odnést i nějaké ponaučení. Nejde přitom o vzdělávací pořad, spíš jde o počin zábavný. Ale pro nás patrioty velmi důležitý.“

Natáčení probíhalo na jaře 2023 a 2024 a předcházela mu důkladná příprava. „Čerpali jsme z celé řady knih, prozkoumala jsem všechno možné od různých větších souborů pověstí až po internetové zdroje. Prošla jsem v knihovně, co bylo k dispozici. Téma cesty po Olomouckém kraji také určilo další postup, aby byly pověsti rozprostřené po celém regionu. Pak už jsem někdy dohledávala příběhy pro konkrétní kousek kraje,“ popsala dramaturgyně.

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu

Ničivé povodně zasáhly v polovině září na Jesenicku domy, silnice, plynovody i další infrastrukturu, škody ale sčítají také například restaurace, hotely a turistické cíle, přes které se voda neprohnala. Do regionu na severu Olomouckého kraje, který...

Soubor je různorodý náladou příběhů, žánrem i prostředím, které se i v rámci Olomouckého kraje liší. „Myslím, že soubor je atraktivní tím, jak je pestrý. Jsou znát různé kulturní i náboženské vlivy, na Jesenicku jsou prvky, které jsou na Hané neznámé. Může to být zajímavé pro člověka, který už má nějaké povědomí, i pro toho, kdo ještě nic neví. Některé příběhy jsou s kouzelnými postavami, jiné se váží k historickým událostem, které se prokazatelně staly,“ říká Markéta Kočí Machačíková.

Ta oceňuje i herecké mistrovství vypravěče. „Pan Bareš je obdivuhodný v tom, jak zvládl nářečí i odlišit postavy. Pověstí je opravdu spousta, mám dva syny a ti Pověsti z Olomouckého kraje milují, poslechnou si vyprávění o místě, které třeba znají. Velice je to zajímá,“ podotkla jedna z autorek rozhlasového pořadu, který přibližuje historii a kulturu regionu.

V budoucnu by se pak mohla sbírka audio příběhů ještě rozšířit. „Myšlenka na pokračování je, ale jde o velmi náročnou práci. Třeba si dáme nějaký čas pauzu a pak budou další díly, ale ještě uvidíme,“ nechává režisér Michal Bureš otázku na další sérii otevřenou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, pověsti, rozhlas, Pověsti z Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, Český rozhlas Olomouc, Igor Bareš, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemné i poučné. Igor Bareš natočil s Českým rozhlasem Olomouc sérii pověstí z rodného kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.