Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Odboráří Moravské filharmonie Olomouc vyhlásili stávkovou pohotovost, odmítají sloučení s divadlem

Proti probíhajícímu procesu sloučení Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc se představitelé odborů filharmonie vymezili tiskovým prohlášením, ve kterém vyhlásili stávkovou pohotovost. Spojení kulturních institucí kvůli ekonomickým úsporám filharmonici dlouhodobě odmítají a kritizují i výběrové řízení na nového ředitele společné organizace. Zřizovatelem divadla i filharmonie je město Olomouc, náměstek primátora Viktor Tichák s argumentací a postupem odborářů nesouhlasí.

Spojená příspěvková organizace s názvem Moravské divadlo a Moravská filharmonie by měla vzniknout k 1. lednu příštího roku. V tiskové zprávě odboráři opětovně kritizují záměr sloučení i probíhající procesy, včetně výběrového řízení na nového šéfa této organizace. V souvislosti se svými námitkami vyhlásili ve čtvrtek stávkovou pohotovost. Program filharmonie to podle odborů neovlivní.

Podle primátorova náměstka Viktora Ticháka (Piráti) se příprava sloučení divadla a filharmonie i výběr ředitele odehrává podle harmonogramu. Tichák s argumentací odborářů nesouhlasí a vyhlášení stávkové pohotovosti považuje za politický krok, na který mají odboráři právo.

Odboráři považují vyhlášení stávkové pohotovosti za jediný způsob, jak znovu připomenout, že proces slučování podle nich nemá žádné konkrétní cíle, je špatně připravený i špatně vedený a nelze jej údajně zodpovědně stihnout. Kritizují i proces výběrového řízení na nového šéfa organizace; tvrdí, že se do něj přihlásil současný ředitel divadla a manažer sloučení obou institucí David Gerneš, proti kterému se vymezují. „Jediným řešením je podle nás zastavení všech probíhajících destruktivních procesů a hledání cesty, jak celou situaci narovnat,“ uvedl mluvčí odborářů základní organizace Unie orchestrálních hudebníků MFO Jakub Látal. Pokud nebudou zastaveny všechny procesy, přistoupí odboráři podle Vojtěcha Pospíšila z Odborového klubu autonomní filharmonie k dalšímu kroku, který ale neupřesnili.

Bez propouštění úspora 11 milionů. Olomouc pokračuje v přípravě spojení divadla a filharmonie

Olomoucká radnice pokračuje ve složitém procesu sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc pod hlavičku nové společné instituce, která má vzniknout se začátkem příštího roku. Město bude vybírat nového ředitele, chystá také...

Ředitel MFO Jonáš Harman sdělil, že na aktuální provoz Moravské filharmonie Olomouc a nadcházející koncerty nebude mít stávková pohotovost zaměstnanců žádný vliv. „Představu o míře zapojení do stávkové pohotovosti mohu v tuto chvíli pouze odhadovat. Vzhledem k tomu, že členy odborů je většina orchestru a také část administrativních zaměstnanců, mám za to, že minimálně tito,“ doplnil ředitel.

Radnice vypsala výběrové řízení na ředitele nové příspěvkové organizace v létě, příjem přihlášek byl ukončen 20. září. Přihlášené uchazeče posoudí komise složená z odborníků, zástupců koalice a opozice i divadelních odborových organizací. Město už chystá organizační strukturu nové organizace. Náměstek Tichák řekl, že výběrové řízení na ředitele je v polovině. Komise na prvním zasedání otevřela obálky a na druhém setkání povede pohovory s kandidáty. Tichák upozornil, že výběrové řízení bylo vypsáno v červnu a odboráři filharmonie své výhrady zveřejnili až nyní. „Takže to vnímám spíš jako nějaký pokus o politický tlak na členy komise předtím, než budou vybírat ředitele,“ řekl Tichák.

Představení Moravského divadla Olomouc v minulé sezoně navštívilo 101 tisíc diváků

Přes sto tisíc diváků navštívilo v uplynulé sezoně představení Moravského divadla Olomouc, návštěvnost byla podobná jako v předchozím roce. Kulturní instituce uvedla jedenáct novinek, ve čtyřech případech se jednalo o světové premiéry. V příštím...

Výběrová komise se znovu sejde příští týden. Odboráři z filharmonie byli podle Ticháka osloveni, aby do ní vyslali svého zástupce. „Odmítli to, takže o to víc jejich nynější počínání nedává smysl,“ podotkl primátorův náměstek. Naopak odborová organizace divadla má v komisi svoji členku, která na průběh výběrového řízení dohlíží.

Ředitel MDO a manažer sloučení obou institucí David Gerneš nechtěl výběrové řízení komentovat s tím, že jde o záležitost města. „Slučování běží v mantinelech stanoveného harmonogramu, intenzivně na tom pracujeme a já děkuji a velmi si vážím všech kolegů, kteří se na tom podílejí. V rámci republiky se jedná o první podobné slučování dvou velkých příspěvkových organizací, takže není moc příkladů, kde se inspirovat. Ve světě se tak ale děje běžně, že se orchestry a divadla slučují a odlučují. Pravdou ale je, že celý proces by byl plynulejší, kdybychom si nemuseli dlouze s filharmonií vzájemně vyjasňovat kompetence a posílat si vzkazy přes média,“ komentoval Gerneš.

Radní se rozhodli orchestr a třísouborové divadlo sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, která sloučení doporučila. Podle Ticháka sloučení přinese příští rok úsporu 11 milionů korun, zároveň budou o osm milionů korun posíleny investice v divadle a filharmonii.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, stávková pohotovost, analýza, sloučení, transformace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odboráří Moravské filharmonie Olomouc vyhlásili stávkovou pohotovost, odmítají sloučení s divadlem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.