Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Bez propouštění úspora 11 milionů. Olomouc pokračuje v přípravě spojení divadla a filharmonie

Olomoucká radnice pokračuje ve složitém procesu sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc pod hlavičku nové společné instituce, která má vzniknout se začátkem příštího roku. Město bude vybírat nového ředitele, chystá také úspornější rozpočet, který by ale měl díky dotacím umožnit i další rozvoj.

Nová kulturní instituce ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie a podle zástupců města zřizovací listina garantuje zachování obou orchestrů i všech tří divadelních souborů. Zastupitelé schválili provedení změn s vidinou zlepšení hospodárnosti a finanční soběstačnosti divadla a filharmonie. Organizace si svou činností dokáží vydělat přibližně na 11 až 15 procent svých výdajů.

„Už v tuto chvíli, při přípravě rozpočtu na příští rok, počítáme s tím, že by se díky společnému fungování obou organizací mohlo ušetřit bezmála 11 milionů korun, s nimiž instituce hospodařily v letošním roce v rámci prodlouženého čerpání příspěvku. Zároveň ale navrhujeme na druhé straně fakticky zvýšit investiční fond organizace o osm milionů korun, což by mělo vést především k dalšímu rozvoji,“ uvedl náměstek olomouckého primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc) s tím, že další finanční podporu poskytne v roce 2025 olomoucké instituci také ministerstvo kultury.

Moravské divadlo v Olomouci zahájí v neděli sezonu, novinkou je věrnostní klub i hlídání dětí

Den otevřených dveří a galavečer zahájí v neděli novou divadelní sezonu v Moravském divadle v Olomouci (MDO). Kulturní instituce bude návštěvníkům přístupná už od dopoledních hodin. MDO uvede v sezoně 2024/2025 dvanáct nových titulů. Novinkou je...

Až do 20. září mohou zájemci zasílat přihlášky do výběrového řízení na nového ředitele či ředitelku Moravského divadla a Moravské filharmonie. Komise, která bude vybírat nejvhodnějšího kandidáta, bude sestavena z odborníků z oblasti divadla, symfonické hudby  a řízení olomouckých příspěvkových organizací. „Strategie rozvoje kultury města Olomouce bude v komisi zastoupena její hlavní autorkou Olgou Škochovou. Tato čtyři jména pak doplní tři političtí nominanti, dva za koalici a jeden za opozici. Přítomna bude i zástupkyně divadelních odborových organizací,“ uvedla mluvčí radnice Jana Doleželová s tím, že všechny informace o procesu slučování, důvodům, které k němu vedly, fakta, čísla a historie procesu jsou k dispozici na speciálním webu.

Další řešenou oblastí je také organizační struktura nové kulturní instituce, ta se bude podle náměstka Ticháka ještě finalizovat v následujících letech i ve spolupráci s novým vedením divadla a filharmonie. „Zároveň mohu ujistit, že k 1. lednu 2025 nedojde ani k žádnému propouštění spojenému s restrukturalizací. Všechny tyto informace poskytujeme především proto, že odborové organizace Moravské filharmonie Olomouc veškeré kroky, které jsme podnikli, bojkotují, a to bez ohledu na to, zda je to pro zaměstnance výhodné, či nikoli. Tím dle mého názoru neplní svou základní funkci – chránit zájmy zaměstnanců,“ podotkl na webu města Viktor Tichák.

V současnosti je manažerem procesu sloučení ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš, i proti této skutečnosti se ohrazovali zástupci filharmoniků. Ti proti změnám dlouhodobě vystupují, zorganizovali například speciální koncert či petici, která online či na speciálních podpisových místech v podobě červeně nabarvených pian získala přibližně tři tisíce podpisů. Svou argumentaci shrnují na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, analýza, sloučení, transformace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez propouštění úspora 11 milionů. Olomouc pokračuje v přípravě spojení divadla a filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.