Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Galerie Arcidiecézního muzea vystaví snímky z doby normalizace

Galerii Arcidiecézního muzea v Olomouci zaplní od příštího týdne snímky fotografa Jaromíra Palase zachycují dobu normalizace. Svému souboru s názvem Dobrý člověk ještě žije věnoval autor 30 let svého života. Podle kurátora jde o osobitou reflexi doby. Výstavu otevře přední fotograf Jindřich Štreit v úterý, řekl mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Přibližně stovka fotografií zařazených do souboru má různorodou formu, jsou mezi nimi inscenované portréty i dokumentární momentky. Podle kurátora Svatopluka Klesnila jeho působivost vychází zejména z kombinace obrazu a doprovodného textu. "Palas ukazuje život takový, jaký je, se všemi radostmi a starostmi, nesplněnými přáními i sny. Sledujeme lidi v těžkých chvílích, ale málokdy fotografie působí bezvýchodně, což koresponduje s optimistickým životním postojem autora fotografa," podotkl Klesnil.
   

Počátky vzniku souboru, který už byl představen v galeriích po celé České republice, datuje sám autor rokem 1978. Zaujaly jej knihy slovenského fotografa Martina Martinčeka, který zobrazoval lidi v přirozeném prostředí, v dřevěných chalupách, na poli, v lese. Jeho portréty doplňovaly básně Milana Rúfuse. Podobným přístupem se inspiroval i Palas a fotografie doplňoval výroky portrétovaných lidí. Vybíral si přitom především osoby s pozitivním přístupem k životu.
   

Galerie Amadeus sídlící ve stejnojmenné kavárně Arcidiecézního muzea vznikla v roce 2009. Dramaturgie výstav, jež vzniká ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě, se zaměřuje na tvorbu střední a nejmladší generace. V minulosti zde například vystavovali držitelé Czech Press Photo Svatopluk Klesnil, Michaela Spurná či Matěj Třešňák.

Štítky muzeum, galerie, fotograf, Jindřich Štreit, Muzeum umění Olomouc, Olomouc, Martin Martinček, Milan Rúfus, Česko, Institut tvůrčí fotografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie Arcidiecézního muzea vystaví snímky z doby normalizace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.