Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

O hlasy voličů se v Olomouckém kraji uchází dvacet politických subjektů

O hlasy voličů v Olomouckém kraji se chce letos na podzim v parlamentních volbách ucházet 20 politických stran, hnutí a koalic. Vyplývá to z informací olomouckého krajského úřadu, kam do dnešních čtyř hodin odpoledne mohly strany podávat své kandidátní listiny.

V roce 2017 se o přízeň voličů ucházelo 25 stran a hnutí, což bylo o sedm subjektů více než u předchozích voleb. Počet jmen na letošních kandidátkách se může ještě měnit.

"Do dnešních 16:00 bylo podáno 20 kandidátních listin. Ne všechny podané kandidátní listiny mají plný počet jmen, někteří ještě avizovali, že je budou doplňovat," řekl vedoucího oddělení správních činností olomouckého krajského úřadu Peter Garláthy.

Podle údajů na stránkách kraje jako první s kandidátkou dorazila na kraj SPD, prvenství si drželi její zástupci i při předchozích sněmovních volbách. Následovaly kandidátky koalice Pirátů a STAN a koalice SPOLU tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Naopak hnutí ANO s kandidátku přišlo až ke konci termínu. Voleb se zúčastní stejně jako v předchozích volbách také ČSSD, KSČM a Strana zelených.

Z nově přihlášených stran, sdružení a hnutí letošní výběr obohatí Volný blok a Trikolora Svobodní Soukromníci a také hnutí Přísaha. O hlasy voličů se bude letos v kraji ucházet také Aliance pro budoucnost, Aliance národních sil, Levice, Moravané, Koruna Česká, Švýcarská demokracie, Urza.cz, Moravské zemské hnutí, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu a Hnutí Prameny, které výčet podaných kandidátních listin dnes odpoledne uzavřelo jako poslední.

Naopak z politické scény proti předchozím volbám zmizely ODA, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, Česká strana národně sociální, Strana Práv Občanů či Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Poslední sněmovní volby v Olomouckém kraji vyhrálo s 31,39 procenta hnutí ANO, druhé místo obsadila SPD s 13,54 procenta hlasů. Následovala ODS s 8,92 procenta, komunisté s 8,78 procenta a Piráti s 8,49 procenta. Do Sněmovny lidé v kraji poslali také lidovce, kteří obsadili šesté místo s 8,26 procenta. Největší propadák zažila ve volbách ČSSD, která z prvenství před čtyřmi lety spadla v kraji až na sedmé místo. Hlas jí dalo 7,44 procenta voličů. Volební účast dosáhla v kraji 59,77 procenta.

Sněmovní volby se letos uskuteční 8. a 9. října.

Většina stran v Olomouckém kraji zná lídry pro podzimní volby. Podívejte se, kdo je již potvrzen

Političtí matadoři, ale i méně známé tváře z komunální politiky, se objevují na prvních místech kandidátních listin v Olomouckém kraji pro nadcházející sněmovní volby. O podporu voličů by se měl znovu ucházet za ANO například bývalý hejtman...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky volby, kandidátní listina, sněmovna, Olomoucký kraj, koalice, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, ODS, ANO 2011, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O hlasy voličů se v Olomouckém kraji uchází dvacet politických subjektů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.