Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VOLBY 2021: O volby je letos mimořádný zájem. V některých okrscích až dvojnásobný

, aktualizováno 8. října 2021, 18:13

O letošní sněmovní volby je mezi lidmi mimořádný zájem. Před mnoha volebními místnostmi v Olomouckém kraji už před jejich otevřením čekaly desítky lidí. Členové volebních komisí takový zájem nepamatují roky.

"U každých voleb, když se ve dvě hodiny otevřou volební místnosti, tak lidé už čekají venku. Ale letos dlouho po otevření nápor ještě nepřestal. Voliči stále chodí, pořád tady někdo je a ještě se nestalo, že by volební místnost byla prázdná," popisovala situaci zapisovatelka jedné z volebních komisí na ZŠ Zeyerova v Olomouci Barbora Melicharová.

Odhadla, že zájem voličů je asi dvakrát větší než obvykle. "Vše ale probíhá v klidu a nemáme žádné problémy," podotkla.

Po půl šesté odpoledne již v olomouckém okrsku číslo 33 hodnotili účast jako standardní. "Ve dvě hodiny tady bylo opravdu narváno, lidé stáli ve frontách. Zájem byl velký, ale teď už to samozřejmě trochu opadává. Kolegyně počítala účast a nyní se to pohybuje okolo 30 procent," informovala Markéta Šnoblová, zapisovatelka ze ZŠ Stupkova, která se nachází na sídlišti nedaleko fakultní nemocnice. "Žádné potíže nejsou, všichni respektují veškerá nařízení," dodala.

Na Základní škole Řezníčkova v Olomouci za první čtvrhodinu odvolilo v jednom z okrsků kolem padesáti lidí. Takový zájem zde podle členů volební komise nebyl posledních třicet let. „Fronta byla extrémní, ještě asi patnáct metrů před volební místnost. Museli jsme lidi pouštět postupně. Venku je hezky, možná chtějí lidé rychle odvolit a někam jet,“ uvažovala jedna ze zapisovatelek v hodolanské škole. „Anebo hodně touží po změně,“ zamyslel se její kolega z volební komise.

Fronta byla krátce před 14 hodinou také o pár kilometrů dál, u budovy školy v Olomouci-Holici. Tam svůj hlas odevzdal například hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Odpoledne odvolil také jeden z předních představitelů koalice SPOLU Marian Jurečka, žijící v Rokytnici u Přerova. 

"Já bych si přál, aby prezident Zeman respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem," uvedl Jurečka. Sestavení většinové koalice je podle něj zásadní. 

"K čemu by nám bylo, že bychom třeba jako koalice Spolu vyhráli, ale nedokázali bychom sestavit většinou koaliční vládu. Beru jako největší hodnotu úspěchu, aby tady mohla vzniknout většinová koaliční vláda, kterou bude sestavovat koalice Spolu a bude mít za premiéra Petra Fialu," řekl předseda KDU-ČSL.

Zeman v minulosti uvedl, že šanci sestavit kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. V předvolebních průzkumech se na prvním místě umisťovalo hnutí ANO.

Podle dostupných informací zatím volby v Olomouckém kraji probíhají bez problémů. "Spolu se začátkem voleb do Poslanecké sněmovny se lidé mohou ve zvýšené míře v okolí volebních místností setkat s policejními hlídkami. Jedná se o opatření, v rámci kterého dohlížíme především na to, aby nebyl narušován průběh voleb," oznámila policie.

Lídryně Trikolóry Majerová Zahradníková volila bez roušky

Poslankyně a lídryně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková z Olomouce přišla podle serveru iDNES k volbám s úsměvem a bez jakéhokoliv ochrany nosu a úst. Majerová kandiduje v Praze. Na upozornění policisty, že je v prostorách školy a je povinna mít respirátor odvětila: „Ne, nemám, děkuji, nechci.“

Po odevzdání volebního lístku řekla, že má vždy velká očekávání, ať bude spojena s jakýmkoliv úspěchem hnutí. „Takže za mě, jakýkoliv výsledek - cokoliv nad 5 procent nám samozřejmě udělá radost, abychom mohli hájit zájmy našich lidí a prosazovat je, ale moje očekávání jsou dvouciferná,” dodala Majerová Zahradníková.

VOLBY 2021: Policejní hlídky se zaměří na bezproblémový průběh

Zvýšený dohled v okolí volebních místností plánují také policisté v Olomouckém kraji. Strážci pořádku se zaměří na nerušený průběh pátečního a sobotního dne, kdy budou občané vybírat mezi kandidáty do poslanecké sněmovny.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, fronty, zájem, volební místnost, hejtman, Olomouc, volební komise, Olomoucký kraj, Zuzana Majerová Zahradníková, Miloš Zeman, Marian Jurečka, SPOLU, Trikolóra hnutí občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: O volby je letos mimořádný zájem. V některých okrscích až dvojnásobný  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.