Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro regulaci velkoplošných kreseb v Olomouci?

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: V poslední době vzbudily velkoplošné kresby v Olomouci diskusi ve veřejnosti i mezi odborníky. Jste pro regulaci velkoplošných kreseb?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Velkoplošné kresby (murály) významně obohacují olomoucký veřejný prostor. Jejich tvůrce je potřeba podporovat, a ne více regulovat. Kontroverzní murál na budově Moravského divadla nevznikl v důsledku nedostatečné regulace, ale kvůli váznoucí komunikaci mezi kompetentními (v zásadě regulačními) městskými orgány a tvůrci. A ještě rovina obecná - pokud vpustíme umění do veřejného prostoru, pak musíme očekávat  kontroverzi. Umění totiž provokuje.

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Líbí se mi, že se z Olomouce pomalu stává jedno z center současného street artu. Velkoplošná díla vtipně oživují (nejen) centrum města. Jsou jakýmsi kontrastem k vážnějšímu, historickému středu a přitom se s ním dobře doplňují. Můžeme samozřejmě vést spory o tom, které z realizovaných děl je hezčí či zdařilejší, ale celkovou myšlenku vítám a podporuji. Street art může ozdobit zákoutí a zatraktivnit plochy, které by jinak zůstaly prázdné, zanedbané nebo pojednané o poznání méně nadanými umělci se spreji. Právě street art v tomto působí i jako prevence, neboť jeho přítomnost příznivci graffiti v naprosté většině případů respektují. Fakt, že se z Olomouce postupně stává živoucí galerií současného "pouličního" umění, nepochybně prospěje také turistickému ruchu a atraktivitě města. Regulaci si dovedu představit například v tom, aby díla nezobrazovala vyloženě vulgární či urážlivé motivy, jinak bych do umělecké svobody nezasahoval. 

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Otázka je trošku nešťastně položena, neboť velkoplošné kresby, tzv. murály, vznikají v rámci street art festivalu i s podporou města. Nepotřebují za mě regulaci v počtu a místech, neboť těch je stále málo, ale stálo by možná za to se do budoucna více bavit o výběru témat, zvážit vytvoření nějaké komise, která by posuzovala návrhy apod. Murály, které v Olomouci vznikají, se mi moc líbí a jsem rád, že obohacují město.

Tomáš Pejpek (ProOlomouc)

Ne moc povedená malba na štítu divadla na třídě Svobody vyvolala pochopitelnou veřejnou diskuzi o muralech v historickém centru. A také o tom, zda město má či nemá "do toho festivalu kecat", když festival částečně financuje. Sešel jsem se s paní Romanou Junkerovou, která festival organizuje. Oba vnímáme malby silně dominující veřejnému prostoru v centru Olomouce jako citlivou věc. Domnívám se, že radnici by v tom mohly radit osobnosti s renomé v oblasti umění ve veřejném prostoru, památek a architektury, jako jsou třeba Pavel Karous, David Černý, Naděžda Goryczková apod., které mohou díky své erudici garantovat, že muraly obohatí památkové jádro a ne je poškodí. S paní Junkerovou jsme se shodli na tom, že i mimo centrum Olomouce existují krásné plochy, kterým by slušely díla Banksyho a jeho souputníků. A to je o penězích a sponzorech. Dobrému umění ve veřejném prostoru by větší pozornost a podpora slušela.

Otakar Bačák (spOLečně)

Osobně jsem pro regulaci takového rázu, jak ji znám z kultivovaných, např. severských zemí. Tam vlastníci nemovitostí, aniž by k tomu potřebovali super regulační instituci staví a dekorují své domy tak, aby zapadly do rázu příslušného místa. Podotýkám, že v těchto zemích v hlavních vysílacích časech televizí běží programy o architektuře, designu apod.

Jan Holpuch (ODS)

Ano, jsem. Některé z dosavadních realizací se mi opravdu lidí, jiné (přiznávám) míň. Beru to tak, že co člověk, to názor, a co se subjektivně líbí mně, nemusí se líbit druhému. A naopak. Za sebe bych s nimi ale spíš šetřil a regulace, zvlášť pokud se jedná o historické centrum, je podle mého názoru určitě namístě.

Neodpověděli Miloslav Tichý (ANO), Jiří Zima (KSČM), Martin Jirotka (SPD).

FOTOGALERIE: Veřejný prostor není galerie, nelze jej vymalovat a začít nanovo, říká kurátor

V Olomouci v poslední době vzbudily mezi lidmi a mezi odborníky diskusi velkoplošné malby. Některé se nepovedly, proto se začalo mluvit o tom, jak postupovat v budoucnu. Přinášíme názor kurátora Muzea umění Olomouc Jakuba Franka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky politická korida, mural, velkoplošná kresba, Olomouc, kresba, regulace, umění, Yvona Kubjátová, ČSSD, Piráti a Starostové, David Černý, Naděžda Goryczková, Pavel Karous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro regulaci velkoplošných kreseb v Olomouci?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.