Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Prostějovské vodárny nerespektují rozsudek soudu. Odmítají sdělit výši odměn politiků

Prostějovské vodárny nerespektují pravomocné rozhodnutí soudu, podle kterého by měly sdělit, kolik peněz berou členové představenstva a dozorčí rady na odměnách. Vesměs jde o místní politiky, většina vodáren totiž patří městu Prostějov.

Město má ve Vodovodech a kanalizacích Prostějov většinu 72 procent akcií, podíl zde mají i další města a obce regionu. V představenstvu a dozorčí radě sedí vesměs současní nebo bývalí komunální politici.

Spolek Prostor Prostějov chtěl vědět, kolik tito lidé berou za účast na jednáních představenstva a dozorčí rady peněz na odměnách, kolik jednání bylo a jaká byla účast. Vodárny to odmítly sdělit, spolek se bránil a věc dostal až k soudu.

V pravomocném rozsudku z ledna letošního roku předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně Zuzana Bystřická konstatuje, že vodárny by požadované informace měly poskytnout.

Ochrana soukromí je oslabena na úkor veřejného zájmu

"Krajský soud dospěl k závěru, že osoba zúčastněná (vodárny) je veřejnou institucí a tedy i povinným subjektem, a proto bylo její povinností se věcně zabývat předmětnou žádostí o poskytnutí informací a případně, za splnění níže uvedených podmínek, je také poskytnout," uvedla předsedkyně senátu.

Vyvrátila rovněž tvrzení vodáren, které se ohánějí soukromím členů představenstva a dozorčí rady.

"V drtivé většině se jedná o veřejně činné osoby, u nichž je ochrana soukromí oslabena na úkor veřejného zájmu na kontrole jejich činnosti a vyloučení potenciálně nebezpečného korupčního chování, spočívajícího v upřednostnění soukromých zájmů nad zájmy veřejné, které by ve své pozici měly hájit primárně," stojí v rozsudku.

Stavební firmy musí zaplatil milionové pokuty za kartel v Prostějově, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnosti stavebních firem Esox a Pozemstav, které dostaly milionové pokuty za kartel v Prostějově. Antimonopolní úřad prokázal, že celkem devět firem se domlouvalo na čtyřech veřejných zakázkách a udělil jim pokuty dohromady...

Informace neposkytneme, jde o obchodní tajemství

Prostějovské vodárny i přesto požadované informace dál utajují. "Sdělujeme, že nejsme povinným subjektem k poskytování informací, a proto tyto informace neposkytneme. Nad rámec uvedeného máme za to, že jsou chráněny obchodním tajemstvím," napsal před pár dny spolku na jejich žádost o výši odměn ředitel vodáren Pavel Řepka.

Proč nerespektuje pravomocné rozhodnutí soudu, nevysvětlil. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl na dotaz Řepka. 

Architekt Jiří Zakopal ze spolku Prostor Prostějov to považuje za nehorázné. "Vodovody a kanalizace záměrně zatajují uveřejnění odměn politických nominantů v představenstvu a dozorčí radě i přesto, že soud jasně řekl, že jsou povinným subjektem. Vědomě porušují rozhodnutí soudu," konstatoval Zakopal.

Předsedou představenstva vodáren je radní Prostějova Miloš Sklenka (ANO). Jeho stanovisko není k dispozici, nezvedá totiž telefon.

Nanonástřiky v prostějovských školách nebyly povolené, zjistila inspekce. Rodiče požadují nápravu

Nanonástřiky oxidem titaničitým v mateřských a základních školách v Prostějově, které tam radnice nechala aplikovat v únoru letošního roku, aby zabránila šíření koronaviru, nebyly podle České inspekce životního prostředí řádně povolené a...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vodovody a kanalizace Prostějov

Štítky vodárny, odměny, politik, rozsudek, Prostějov, vodárna, dozorčí rada, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovské vodárny nerespektují rozsudek soudu. Odmítají sdělit výši odměn politiků  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.