Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město dotovat profesionální sport?

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Velké diskuse nedávno vzbudila mimořádná dotace 1,3 milionu korun pro hokejový klub, mělo by město tímto způsobem dotovat profesionální sport?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Město Olomouc se potýká s nedostatkem financí úplně stejně jako téměř každý podnikatel či chcete-li, každá OSVČ. Doba je nyní prostě taková, výroby nemají mnohdy z čeho vyrábět, protože vázne dodávka materiálů, nebo nelze zajistit vývoz, protože vázne doprava. Restauratéři nemají zákazníky, a tak by se dalo pokračovat dále. Vše u výše uvedeného se týká důsledků pandemie a dlouhodobě epidemiologicky nepříznivé situace. Někteří zaměstnanci byli nuceni pracovat z domu za část normální mzdy, rodiče na OČR byli na svém příjmu také kráceni. Finanční prostředky chybí všude, tak to prostě je. A z jednoho vyprázdněného pytlíku nasypat nemalou částku do jiného pytlíku mi nepřijde zcela vhodné. Navíc nejsem přesvědčená, že tato částka hokejový klub finančně zachrání. A to říkám se vší úctou a pokorou k hokejovému klubu. A dotovat profesionální sport z veřejných peněz? Ne, nejsem pro. Profíci by si měli umět na sebe vydělat, i když i sponzorů ubývá. Chápu těžkosti vrcholového sportu, ale vrcholových sportů máme v Olomouci více a nejsou to jen hokejisté nebo fotbalisté a těm se zdaleka tolik nepřispívá. Přispívat na mládež, aby si smysluplně vyplnila volný čas, to je něco jiného, ale profesionální sport jako takový by takovéto finanční podpory dostávat neměl. Snad až bude doba finanční hojnosti.

Jiří Zima (KSČM)

To je dobrá otázka. Město podporuje sport a to nemalou finanční částkou. Rozděluje peníze každý rok na základě žádosti a poté doporučení sportovní komise a vše podléhá schválení v zastupitelstvu města. Samozřejmě se přihlíží, jak početnou skupinu lidí sport oslovuje, a to jak v aktivní, tak i pasivní podobě. Konkrétně hokej v našem městě hraje nejvyšší soutěž, každý zápas má okolo 5000 diváků a v době koronaviru se hrálo bez diváků s finančním výpadkem. Často ho vidíme i v TV. Hokejisté dělají dobrou reklamu našemu městu. Proto jsem jako zastupitel hlasoval pro mimořádnou dotaci pro náš hokejový klub. Jsem pro podporu amatérského i profesionálního sportu městem.

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Město, které je ve svízelné finanční situaci jako Olomouc, musí hospodařit velmi uváženě. Štědré dotace do profesionálního sportu se s praxí dobrého hospodáře příliš neslučují. Zejména v době, kdy rada města hovoří o tom, že už nezbývá na mandatorní výdaje. V konkrétním případě této dotace se jasně ukázalo, že HCO vnímá dotace z města jako samozřejmost. Představitelé klubu se totiž ani neobtěžovali osobně přijít požádat zastupitele o podporu. Navíc nejde jen o tuto mimořádnou dotaci, ale o celkový objem městských peněz putujících do hokejového klubu, jenž dosahuje téměř 30 milionů korun ročně. Náš zastupitelský klub dlouhodobě podporuje městské dotace na práci s mládeží a sportování veřejnosti, ovšem profesionální sport by měl být schopen si na sebe vydělat.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Subjektů postižených koronavirovou krizí je nemálo a každý má jistě své důvody, proč by měl dostat na svou činnost nějakou dotaci. I město má spoustu svých závazků nejen vůči občanům, ale i organizacím, jichž je zřizovatelem nebo v nich má majetkovou účast a které navíc vykonávají činnosti veřejné služby. Byť je žádost ryze privátního subjektu o dotaci z obecného pohledu lidsky pochopitelná, méně je již pochopitelné její přidělení z pozice města, které hospodaří s veřejnými prostředky, a to zejména v situaci, kdy město samo neplní své závazky právě vůči organizacím, které poskytují veřejnou službu nebo spravují veřejnou infrastrukturu. Za všechny můžeme jmenovat vodárenskou infrastrukturu, která je dlouhodobě podfinancovaná a město i přes deklarované sliby neplní ani zákonem stanovené prostředky na udržení její provozuschopnosti.

Mimořádná dotace extraligovému hokejovému klubu HC bude využita na nákup sportovního vybavení a hráčské výstroje, dopravu, ubytování, stravování, marketing a zajištění bezpečnostní služby během zápasů, a to v období od 1. 5. 2021 do 30. 4. 2022. Nejde tedy jen o krytí ztráty z covidové situace, která se již stala, ale z poloviny i ztráty, které teprve nastane (možná). Z tohoto pohledu se zdá poskytnutá dotace jako bezprecedentně exkluzivní.

Hnutí ProOlomouc hlasovalo proti poskytnutí dotace, protože je konzistentně od svého vzniku v roce 2014 proti podpoře vrcholového sportu z obecních peněz a priority vidí v podpoře mládežnického sportu a pohybových aktivit, včetně těch outdoorových, pro nejširší vrstvy obyvatel.

Otakar Bačák (spOLečně)

Rada města je povinna se zabývat jakoukoli žádostí o individuální dotace. Nechá je posoudit svým poradním orgánům, v tomto případě sportovní komisí, a v drtivé většině případů se ztotožňuje s jejich závěry. Tak tomu bylo i v tomto případě po prověření dalších ekonomicko-dotačních kritérií. Myslím, že tato podpora by nebyla schválena, nevznikla-li by nastalou mimořádnou pandemickou situací, kdy město poskytovalo vedle samotných státních podpor široké spektrum úlev a přímých finančních podpor tam, kde státní podpory nemohly být čerpány. Kritérium profesní zde mělo stejnou váhu, jako když jsme rozhodovali o úlevách na poplatku z pobytu ubytovatelům, z nájmu nájemcům a dotacím na kulturní, výstavní či sportovní činnost.

Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL)

Profesionální sport včetně hokeje nemůže být závislý na dotacích z města. V tomto případě šlo o výjimku zdůvodněnou neúčastí diváků na extraligových zápasech. Díky všem, kdo se přičinili o to, že nám olomoucký hokej dělá radost a přináší hrdost.

Martin Major (ODS)

Mělo by město tímto způsobem dotovat profesionální sport? Obecně asi ne. Minulý rok byl ale mimořádný a dramaticky se dotkl mnoha oblastí, sport nevyjímaje. K podpoře olomouckého hokeje jsme přikročili právě s ohledem na výjimečnosti covidové situace. Koneckonců, nebyli jsme sami, podobně se zachovala i další města, často i v mnohem vyšších částkách.

Neodpověděli Miloslav Tichý (ANO), Martin Jirotka (SPD).

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro regulaci velkoplošných kreseb v Olomouci?

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: V poslední době vzbudily velkoplošné kresby v Olomouci diskusi ve veřejnosti i mezi odborníky. Jste pro regulaci...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Olomouc

Štítky politická korida, dotace, sport, Olomouc, klub ledního hokeje, HC Olomouc, Yvona Kubjátová, ČSSD, Miloslav Tichý, Martin Major, Martin Jirotka, Ladislav Šnevajs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město dotovat profesionální sport?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.