Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Radní Šumperka za ANO Hoždora dostává milionové zakázky od města

Radní Šumperka za ANO Martin Hoždora dostává milionové veřejné zakázky od města týkající se například snižování energetické náročnosti budov. Podle šumperských Pirátů je nepřijatelné, že radní je přítomen u vypisování zakázek, sám se jich účastní a je i u výběru vítěze. Hoždora střet zájmů odmítá.

Šumperský radní Hoždora je jednatelem a většinovým vlastníkem společnosti PRUMHOR. Jen v loňském roce tato firma pro město Šumperk dělala veřejné zakázky minimálně za 18 milionů korun. 

"Voliči hnutí ANO asi nečekali, co se na šumperské radnici bude dít s veřejnými zakázkami. Do městské rady usedl Martin Hoždora z ANO, jednatel a vlastník stavební firmy. S kolegy radními schvaluje zadávací podmínky k veřejným zakázkám. V těch se stanovuje, co musí potenciální dodavatel splnit za kvalifikaci, jaké musí mít reference, jaké budou lhůty, jaká je předpokládaná hodnota zakázky. Do těchto veřejných zakázek pak podává nabídky a světe div se, vítězí," ostře se do Hoždory pustila krajská radní za Piráty Zdeňka Dvořáková Kocourková ze Šumperka.

Podle ní tento systém nedělá šumperské radnici dobré jméno. "Všichni tak nějak čekali, že se dlouhodobé klientelistické vazby přeruší. Ve skutečnosti to vypadá, že jedni odešli, druzí, ještě horší, přišli," poznamenala Kocourková.

Správa silnic upraví vypisování zakázek, rozhodli radní kraje. Řešili Faltýnkův diář

Pochybení při zadávání dopravních zakázek v Olomouckém kraji, které odhalil nedávný forenzní audit, přinesou změny při vypisování všech veřejných soutěží. Krajští radní rozhodli, že správa silnic bude muset například oslovovat více firem než...

Radní Hoždora si sám sobě schválil zadávací podmínky

Praktiky na šumperské radnici kritizuje i spolek Oživení. Podle něho byla Hoždorova firma PRUMHOR úspěšná například v srpnu roku 2020 ve zjednodušeném podlimitním řízení, kdy město Šumperk zadalo veřejnou zakázku na snížení energetické náročnosti budovy úřadu.

"Ze zápisu z 33. schůze Rady města Šumperka ze dne 5. 3. 2020, na které se projednávalo zahájení předmětného zadávacího řízení, vyplývá, že daný záměr o zadání veřejné zakázky schválilo všech 9 přítomných členů Rady města Šumperka včetně radního Hoždory," upozorňuje spolek.

Tvrdí, že nehlasoval. V zápise je něco jiného

Radní za ANO Hoždora jakékoliv pochybení odmítá. "Určitě v žádném střetu zájmů nejsem. Před každým hlasováním o projektech, které by se mohly dotýkat zájmů mé firmy, jsem nahlásil střet zájmů a zdržel se hlasování. Nic špatného jsem neudělal, naopak hnutí ANO v Šumperku udělalo spoustu dobrých věcí," prohlásil Hoždora.

Tvrdí, že pokud se jeho firma účastnila nějaké soutěže pro město Šumperka vyhrála, vždy nabídla nejnižší cenu. "Nikdy jsem neměl žádné zvýhodnění a veřejných zakázek se účastním sporadicky," hájí se radní.

Podezření ze střetu zájmů prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také Státní fond životního prostředí, který poskytoval některé dotace. "Oba úřady neshledaly sebemenší pochybení. Ze všech dokumentů je zřejmé, že k údajnému střetu zájmů vůbec nedošlo," argumentuje Hoždora.

Audit prokázal pochybení u dopravních zakázek, o nichž mluvil Faltýnkův diář

Audit dopravních zakázek v Olomouckém kraji prokázal řadu pochybení. Forenzní audit zadalo nové vedení hejtmanství po zveřejnění takzvaného Faltýnkova diáře. Kraj nyní připravuje sérii opatření, která by měla nevyhovující stav napravit. Celý...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Šumperk

Štítky veřejné zakázky, střet zájmů, radní, kritika, ANO, Šumperk, ANO 2011, veřejná zakázka, Česká pirátská strana, radnice, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Šumperka za ANO Hoždora dostává milionové zakázky od města  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.