Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Audit prokázal pochybení u dopravních zakázek, o nichž mluvil Faltýnkův diář

Audit dopravních zakázek v Olomouckém kraji prokázal řadu pochybení. Forenzní audit zadalo nové vedení hejtmanství po zveřejnění takzvaného Faltýnkova diáře. Kraj nyní připravuje sérii opatření, která by měla nevyhovující stav napravit. Celý případ již několik měsíců vyšetřuje také policie.

"Audit je už hotový. Zjistil některá pochybení, na základě kterých navrhujeme šest až sedm opatření. Ta už schválila koaliční rada a bude je ještě schvalovat rada kraje. Zjištění tam jsou a rozhodně je co zlepšovat. Už v době, kdy v médiích proběhly informace o Faltýnkově deníčku a o zadávání zakázek na správě silnic, se podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie už to řeší delší dobu. Výsledky forenzního auditu jsme nyní doplnili jako jeden z podkladů," potvrdila uvolněná členka krajské rady Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti).

Zda audit potvrdil manipulaci se zakázkami a jak závažná pochybení zjistil, nechtěla radní Kocourková před zasedáním rady příliš komentovat. Zpracovatel forenzního auditu si navíc podle ní zveřejnění celého dokumentu nepřál.

I přes aféry Faltýnek v Olomouckém kraji získal přes pět tisíc preferenčních hlasů

Pravá ruka Andreje Babiše a dvojka na kandidátce hnutí ANO v Olomouckém kraji Jaroslav Faltýnek z Prostějova získal v Olomouckém kraji přes 5 tisíc preferenčních hlasů. Olomoucký kraj kvůli jeho deníčku zadal forenzní audit zakázek u krajské...

Klíč, jak se mají zakázky rozdělovat, byl v diáři

S podezřením, že se Jaroslav Faltýnek (ANO) snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji, kde v minulosti vládlo vítězné ANO s ODS a ČSSD, přišel server Seznam Zprávy. Ve Faltýnkově diáři, který server získal, je popsán klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat. 

K výsledkům auditu se Faltýnek zatím nevyjádřil. Nereagoval na telefon ani na dotaz zaslaný elektronickou poštou do Sněmovny.

Na dotazy zatím nereagoval ani bývalý hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Jde o kriminalizaci bývalého vedení kraje

Okleštěk v minulosti postup nového vedení kraje kritizoval. "Vedení Olomouckého kraje bleskurychle zareagovalo na ukradené zápisy pana Faltýnka a rozhodlo se pro trochu dětinskou sebeprezentaci před médii. Dozvěděli jsme se, že vyšetřovací proces teď povedou Piráti. A já se opět ptám, když už nová koalice přestane se snahou kriminalizovat minulého vedení kraje a začne konečně pracovat?" uvedl před časem Okleštěk.

Správa silnic Olomouckého kraje ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun.

Faltýnek na začátku dubna ve Sněmovně řekl, že policie by měla všechny záležitosti prověřit včetně okolností úniku údajů z diáře. 

Olomoucký kraj zadá kvůli informacím z diáře šéfa poslanců vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, které se týkají i zadávání veřejných zakázek v dopravě v tomto regionu, externí forenzní audit u krajské správy silnic. Novinářům to dnes řekl...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí ANO

Štítky audit, zakázky, Faltýnek, diář, správa silnic, doprava, Olomouc, Olomoucký kraj, Jaroslav Faltýnek, policie, rada, ANO 2011, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Česká pirátská strana, Ladislav Okleštěk, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Audit prokázal pochybení u dopravních zakázek, o nichž mluvil Faltýnkův diář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.