Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Závidět něco lidem prchajícím před válkou je hloupé a nevkusné

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Okolo pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, například MHD zdarma, se občas vedou až závistivé diskuse. Jak vnímáte rozsah pomoci, kterou poskytuje město Olomouc? Je dostatečná nebo by se měla upravit?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Jak vnímám pomoc města ukrajinským uprchlíkům a jestli je podle mě tato pomoc adekvátní? Jsem tak trošku neobjektivní, protože do mé kompetence spadá gesce Domova pro ženy a matky s dětmi, kde v ulici Holečkova byla vyčleněná část kapacit právě pro potřeby pomoci matkám s dětmi, které prchají z okupované země. Jejich příběhy jsou mnohdy hrůzostrašné a jistě nikdo z nás by toto nechtěl zažít. Tím myslím ty, kteří naopak říkají, že „našincům“ nepomůže nikdo s ničím, nikdo jim nic nedá a ještě kvůli uprchlíkům bude vše zdraženo a jim klesne životní úroveň. A jízdné v MHD zdarma? Anebo zcela jiné vstupné např. do ZOO? Na negativní narážky z řad občanů se mi nechce ani reagovat. Snad jen protiotázkou, co jim vlastně závidí? To, že už se nemusí shledat nikdy s dalšími členy své rodiny? Že po návratu nebudou mít střechu nad hlavou, protože jejich město či vesnice již neexistuje? Jistě, určitě se najdou i tací, kteří budou chtít z celé situace vytěžit maximum, ale i s tím se musí počítat, tak to je a vždy bude.

A pomoc? Myslím si, že tzv. KACPU funguje i s řadou všech zainteresovaných složek naprosto úžasně. Něco holt trvá, tak lidé musí čekat. Ale je vše na jednom místě. Daří se zajišťovat poradenství, psychologickou pomoc, humanitární pomoc a i ubytování. Funguje Evakuační středisko MMOL na Tererově náměstí. Zapojení jsou nejen zaměstnanci magistrátu, ale také neziskové organizace, které jsou propojeny s pracovníky města a nabízí pomoc, která je zrovna poptávaná, a to od vyplnění volného času dětí až po materiální sbírky s cíleně zaměřeným seznamem potřebných a chybějících věcí. V rámci pomoci se také chystá veletrh práce cílený na ukrajinské uprchlíky. Vše tedy dělá a nebo koordinuje právě město. Ano, myslím, že pomoc je dostačující, i když vždy je co zlepšovat. Nicméně doufám, že tady v tomto případě už žádné příště nikdy nebude! A vše brzy začne obracet k lepšímu a normálu. A chtěla bych touto cestou poděkovat svým aktivním kolegům z odboru sociálních věcí, kteří dělají čest své pomáhající profesi. Děkuji.

Jiří Zima (KSČM)

Válka je hrozná věc, utrpení lidí, bombardování měst, to je současný obraz Ukrajiny, která byla vojensky napadena Ruskem. Zvedla se obrovská vlna solidarity s Ukrajinou a zejména s lidmi, kteří byli nuceni opustit své domovy. Na této humanitární pomoci se podle hesla, kdo rychle dává, dvakrát dává, velkou měrou podílí i Olomouc pro partnerské město Černivci, ale i občané města svými sbírkami a dary. Za tuto pomoc patří všem dík. Pomoc ukrajinským uprchlíkům v Olomouci je adekvátní v rámci sil, možností a prostředků. Nikdy nevíme, kdy pomoc budeme potřebovat my.

Otakar Bačák (spOLečně)

Kdo říká, že nikdy nikomu nic nezáviděl, asi moc pravdomluvný není. Osobně vždy používám formulku: závidím a přeji. V aktuální situaci spíše: nezávidím a nikomu nepřeji, aby se v takové situaci ocitl. Rozsah pomoci odpovídá schopnostem města. A o tom to je, každý z nás by měl pomáhat v rozsahu, jakého je schopen. A pořád mít na mysli, že tak, jak bychom chtěli, aby se k nám zachovali v případě, že budeme ve stejně svízelné situaci, tak bychom se měli chovat i my. 

Olomouc plánuje MHD pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Reakce jsou občas nechutné

Místy až nechutné reakce se objevují v souvislosti s plánem olomoucké radnice umožnit uprchlíkům z Ukrajiny cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. O opatření bude jednat nejbližší rada města. Na sociálních sítích už o celém plánu diskutují...

Miroslav Žbánek (ANO)

Jelikož je situace na Ukrajině stále velmi napjatá, ruští okupanti ostřelují a bombardují civilní cíle včetně škol, zdravotnických zařízení a bytových domů, je pomoc této válkou těžce zkoušené zemi nezbytná. Olomouc pomáhá na Ukrajině městu Černivci, teď připravujeme už druhý humanitární konvoj, a pomáháme také uprchlíkům, které válka a násilí vyhnalo z jejich domovů. Jakmile dorazí do Olomouce, máme pro ně ubytování v azylovém domě pro matky s dětmi nebo v evakuačním centru na Tererově náměstí. U nás si odpočinou, naberou síly a vyřídí si potřebné formality, než najdou trvalejší bydlení. To, že těmto maminkám s dětmi nabídneme v Olomouci MHD nebo zoologickou zahradu zdarma, považuju spíše za takovou symbolickou podporu v mimořádně těžkých chvílích jejich životů. Pomoc by mohla být komplexnější, to však není otázka na města, ale na vládu. Nevíme, jak dlouho bude pomoc Ukrajině potřeba, potřebujeme tedy od vlády jasná pravidla pro dlouhodobou pomoc. Musíme samozřejmě souběžně v plné míře plnit naše služby pro zdejší obyvatele. Aktuálně spolu s krajem řešíme zejména dočasně ubytování a navýšení kapacity mateřských a základních škol, abychom zajistili potřebnou a kvalitní výuku našich i ukrajinských dětí.

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Moc si vážím toho, že se mnoho obyvatel Olomouc nezištně zapojilo do pomoci ukrajinským rodinám a uprchlíkům. Pořádají se benefiční koncerty, sbírky finanční a hmotné a přicházejí nabídky pro ubytování uprchlíků v Olomouci. Ani město nezůstává stranou, od počátku je v kontaktu s partnerským Černivci, kam brzy vyšle už druhý humanitární konvoj. V našem evakuačním centru a v azylovém domě pro ženy a matky s dětmi nabízíme uprchlíkům bezpečné útočiště. Jsem rád, že se daří pomáhat cíleně a bezodkladně. Čím lépe a rychleji pomůžeme teď, tím dříve se lidé dokáží postavit na vlastní nohy. Když se to podaří, nebude to zátěž, ale naopak z toho můžeme mít všichni užitek. Čeká nás však ještě spoustu práce, musíme zvládat běžnou agendu i stále rostoucí příliv válečných uprchlíků a nutné samozřejmě je i to, aby Rusko co nejdříve zastavilo válečné operace. Věřím, že naši občané budou mít i nadále otevřená srdce pro pomoc těm, kteří ji nyní potřebují. Pokud jde o ty závistivé komentáře, myslím, že jde o úplnou minoritu společnosti. Nevěřím, že by někdo doopravdy chtěl dostávat bezplatně vstupenky do zoo a jízdenky do MHD výměnou za to, že bude muset utíkat ze svého domova před tanky, raketami a bombami.

Hynek Melichar (Piráti)

Závidět něco lidem prchajícím před válkou je hloupé a nevkusné. Uprchlíci z Ukrajiny, což jsou v naprosté většině ženy s dětmi, často přišli o všechno, střechu nad hlavou, partnera a otce svých dětí, práci včetně vlastního podnikání a jakoukoliv perspektivu do budoucna. Kvůli neospravedlnitelné ruské agresi zažíváme nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od druhé světové války. Město Olomouc ve spolupráci s Olomouckým krajem pomáhá podobně jako řada jiných měst, institucí, organizací a jednotlivců ve střední Evropě v rámci svých možností. A za to se městu Olomouc, Olomouckému kraji i všem, kdo jakkoliv pomáhají, zaslouží především poděkovat.

Stovky ukrajinských uprchlíků hledají v Olomouckém kraji práci. Volných míst je dost

Úřad práce v Olomouckém kraji eviduje téměř tři stovky uprchlíků z Ukrajiny, kteří hledají práci nebo žádají o povolení k zaměstnání. Ucházet se mohou o všechna volná pracovní místa, kterých je přes devět tisíc. K výkonu některých povolání je...

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Naše hnutí jednoznačně odmítá agresivní útok Ruska proti Ukrajině, což jsme též vyjádřili jednomyslným schválením deklarace na podporu Ukrajiny v rámci konání Zastupitelstva SMOl. Město nejen pomáhá vytvářením kapacit pro případné ubytování běženců, ale také samo organizuje konkrétní materiální a humanitární pomoc pro spřátelené město Černivci. Nyní se již připravuje druhý konvoj s pomocí. Je mnoho dalších kroků pomoci, kterými se v této době město zabývá. Co se týká vstupů zdarma, ať už to je např. MHD nebo příspěvkové organizace města (filharmonie, divadlo, zoo), tak to je to nejmenší, co můžeme poskytnout. Myslím, že v souvislosti s běženci před válkou nás čekají ještě daleko těžší výzvy. Tímto bych chtěl poděkovat nejen městu, ale i všem občanům, kteří pomáhají a není jim osud Ukrajiny lhostejný.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Člověk se neubrání, aby denně nesledoval vývoj událostí na Ukrajině. O tom, že město a my všichni máme uprchlíkům z válkou devastované země pomoci, nepochybuji. O tom, jaká pomoc je dostatečná, si mohu ovšem dělat jen subjektivní představu. MHD zdarma nebo ZOO za korunu je to nejmenší, co můžeme v takové situaci udělat. Myslím, že to jsou zanedbatelné položky oproti tomu, co obnáší skutečně potřebná pomoc.

Mám za to, že město reagovalo na válku a krizi bezprostředně a hned od 24. února rychle mapovalo možnou pomoc, kterou směřovalo nejen k uprchlíkům, ale i přímo do Ukrajinského partnerského města Černivci. Dobře komunikuje s krajem a firmami. Zdá se mi ale, že už hůř komunikuje s vlastními občany. Chybí centralizované informace na městských webových stránkách. Třeba informace o zvýhodněných volnočasových aktivitách pro uprchlíky musí člověk hledat na stránkách jednotlivých městských společností. Nemáme k dispozici souhrnné komplexní informace, jaké má město představy a plány s budoucí adaptací a integrací běženců, jak bude řešit jejich dlouhodobé bydlení, zapojení na pracovní trh, jazykové kurzy, školy. S jakými počty do budoucna Olomouc počítá. Těch potřebných informací, aby si člověk mohl udělat představu, že město ví, jak vše do budoucna zvládnout, je mnoho. A takové jasné informace o strategických prioritách zatím chybí. A přitom právě transparentnost je nejlepší obranou proti možným dezinformacím. Občan, který chce pomoci, by se měl již z úvodní stránky magistrátu jednoduše dozvědět, co může udělat právě on, kam nejlépe svou pomoc směřovat, co nakoupit či kam to přivézt. Stránky kraje jsou v tomto ohledu dle mého názoru přehlednější, ale nemohou zprostředkovat specifika našeho města.

Motivační potenciál k občanské pomoci mohou mít i publikované příběhy konkrétních uprchlíků prožívajících první dny v novém prostředí právě v Olomouci. S krátkými video medailonky by mohli pomoci třeba studenti. Příběhy místo odosobněných dat by jistě byly jednou z cest, jak lépe chápat rozměr toho, co se nyní děje a co bude v následujících měsících zapotřebí snad ještě více než nyní.

Naodpověděl Jan Holpuch (ODS).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Jan Pořízek

Štítky politická korida, Ukrajina, uprchlíci, pomoc, Olomouc, uprchlík, válka, městská hromadná doprava, Rusko, Yvona Kubjátová, ČSSD, Černovice, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Závidět něco lidem prchajícím před válkou je hloupé a nevkusné  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.