Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomouc plánuje MHD pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Reakce jsou občas nechutné

Místy až nechutné reakce se objevují v souvislosti s plánem olomoucké radnice umožnit uprchlíkům z Ukrajiny cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. O opatření bude jednat nejbližší rada města. Na sociálních sítích už o celém plánu diskutují stovky lidí, vytahují se bohužel i vulgarity nebo nesmysly typu, že Ukrajinci zabíjí ruské děti.

"Už minulý týden jsme o MHD zdarma začali jednat s odborem dopravy a dáváme dohromady vyčíslení. Materiál půjde na nejbližší radu města, která to bude schvalovat. Revizoři budou kontrolovat žádosti o víza, případně schválená víza, aby to nebylo zneužíváno těmi, kteří v Olomouci dlouhodobě pracují, a aby to bylo směřováno opravdu na uprchlíky z Ukrajiny, kteří potřebují pomoc," potvrdil předseda dozorčí rady olomouckého Dopravního podniku Josef Kaštil (ODS).

Změna by mohla začít platit v nejbližších dnech. Zejména na sociálních sítích o tomto plánu začaly diskutovat stovky lidí. Většina opatření schvaluje, objevují se i negativní nebo nechutné reakce.

Desítky vyčerpaných žen a dětí z Ukrajiny již našly azyl v olomouckém domově

Několik desítek žen prchajících s dětmi před válečným konfliktem na Ukrajině již prošlo domovem pro ženy a matky s dětmi v Olomouci, jehož provoz zajišťuje zdejší radnice. V zařízení jsou zpravidla jednu nebo dvě noci, než zamíří do...

Ukrajinci zabíjí ruské děti, stojí v diskusi

Například v jedné ze skupin zaměřených na Olomouc jeden z členů Radim Karlach nabídl všem, kterým vadí MHD pro uprchlíky zdarma, časovou jízdenku na MHD na měsíc také zdarma. "Zaplatím, pošlu. Jedinou podmínkou je, že držitel musí mít při jízdě na krku ceduli: Závidím bombardovaným dětem," vyzval Karlach.

Jistý Mike McDonnell to neunesl. "Místo, aby stát řešil naši zem, zdražování, dělá úplný opak. Je mi jich líto, ale vše má své meze! Už neřeknou druhou stranu, že tam osm let mezi sebou bojují a že Ukrajinci zabíjí ruské děti. Napřed, ať si zametou před svým prahem. Půlka z nich tu zůstane, Ukrajincům vše cpou zadarmo, za chvilku jim dají auta a naše byty," napsal tento uživatel. Další si nadávají do zmetků, idiotů nebo volů.

"Proč by to měla být závist? Nemůžou být lidi prostě jenom frustrovaní po dvou letech drancování společnosti a ekonomiky, finančně a emočně na dně a pak místo pomoci vlastnímu národu přijde pomoc pro cizí," reagoval další Olomoučan Milan Introvič.

Většina z několika stovek diskutujících MHD zdarma pro uprchlíky schvaluje. "Co závidíte? Žijeme si tu dobře. Někdo se má lépe, někdo hůř, to ano. Ale máme co jíst, kde spát, máme svobodu volby se dál vzdělávat a najít si lepší práci. A nebojujeme o holý život svých dětí," napsala například Romana Junkerová. 

Na výplaty si Určice na Prostějovsku musely půjčit od zdejší školy a s provozem jim na přechodnou dobu pomůže půjčka od jednoho z podnikatelů. Ve Sberbank má obec zmrazených přes osm milionů korun. Nyní vyřizuje meziúvěr, protože nechce rušit...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky MHD, uprchlíci, zdarma, Ukrajina, reakce, sociální sítě, Olomouc, městská hromadná doprava, uprchlík, ODS, Mike McDonnell

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Puncochar

nechte vsechny cestovat zdarma

Úterý, 15. března 2022, 13:13Odpovědět

Olomouc plánuje MHD pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Reakce jsou občas nechutné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.