Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

VOLBY 2022: Uděláme revizi příspěvků do neziskových organizací, slibuje lídr SPD a Trikolory

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Lídrem SPD a Trikolora v Olomouci je Pavel Jelínek.

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Problémy bývají různé. Každý může vnímat jako největší problém ten, který se ho nejvíc týká. Po mnoha letech v podnikání je pro mne vždy největší problém udržitelnost rozvoje. Tomu v Olomouci brání podfinancování města z daňových výnosů. Před určitým časem došlo ke změně zákona o rozpočtovém určení daní. Byly vyslyšeny hlasy o potřebě financí na malých obcích a k tomu bylo účelově přidáno i ve velkých městech. Vypustila se kategorie měst se 101 až 150 tisíci obyvatel. Pro Olomouc to znamenalo ztrátu 150 miliónů korun ročně. V současné době je dluh města zhruba ve výši těchto 150 milionů a násobku let platnosti změny zákona, který prosadil pan ministr Kalousek. Výše dluhu pouze potvrzuje, že původní zákon byl nastaven dobře a je potřeba tento stav napravit. Dluhová služba zatěžuje město a neumožňuje rozvoj. Jak jej napravit? Pokud budeme mít možnost se podílet na vedení města, tak spolu s koaličními partnery vyvoláme parlamentní iniciativu ke změně zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká osmi měst v naší zemi.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Olomouc byla v minulosti pevnostním městem. Při tvorbě projektů mnohým developerům připadá pevností dodnes. Pokud nepůjdeme cestou moderní metropole s velkou úctou k historii, ale nesvázáni hradbami, tak se v těchto pomyslných hradbách uzavřeme a naprosto znemožníme rozvoj města, které má obrovský potenciál a je dobrým místem pro život. Máme mnoho obyvatel, kteří nemají trvalý pobyt na území města. Pokud z trvalého pobytu na území města budou kynout výhody, jistě se tento trend změní.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Určitě uděláme revizi příspěvků do neziskových organizací a ty, které svoji činnost kombinují s politickým působením, chceme ze systému vyřadit. Potom vše závisí na výsledku procesu, který jsem popsal v první odpovědi. Budeme využívat dotace. Ty potřebují určitou část spolufinancování a na to jsou potřeba peníze. Ty si nelze donekonečna půjčovat a řešení nechat na našich dětech a vnucích. V každém případě chceme vyvolat jednání s Olomouckým krajem o podílu na příspěvkových organizacích s nadregionální působností jako je Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc a Olomoucká ZOO. Když budou prostředky, tak jednoznačně podpoříme rozvoj v oblasti služeb pro obyvatele, které zastaví odliv obyvatel z města.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Již dlouhá léta nesouhlasím s postojem památkářů k zeleni na našem náměstí. I problematika architektonického návrhu náměstí v rozporu s veřejným zájmem není v pořádku, chce to osobní odvahu a jednat ve prospěch města. Podobně i na dalších ulicích je možné zvýšit podíl zeleně vůči kamenné či betonové dlažbě.

VOLBY 2022: Víme určitě, že nikdo s námi nechce jít do koalice, přiznává jednička KSČM

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Je několik oblastí v rámci statické dopravy, které je potřeba řešit. Turistický ruch, rezidenti a pracující přijíždějící denně do města. Některé z nich lze řešit záchytnými parkovišti na okraji města s návazností na MHD s celodenní jízdenkou v ceně parkovného. Nejtěžší je vyřešit rezidentní parkování. Je potřeba vytipovat další místa, kde je možné například změnit parkování z podélného na příčné. V centru zajisté podpoříme projekty obsahující podzemní parkování.

Budete prosazovat, aby se městských veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Budeme prosazovat, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila a odmítáme její eskalaci podporovanou kýmkoliv. Pokud to bude jen trochu možné v rámci legislativy, tak firmy, které jsou jakkoliv napojené na válku a těží z ní, město vyloučí ze svých dodavatelů.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
Názorově jsme nejvzdálenější Pirátské straně. Tam by spolupráce byla nejtěžší v nadefinování společných bodů programu. Jinak zásadně dopředu nedefinujeme žádného “nepřítele”. Chceme získat lepší město a budeme spolupracovat s každým, který má stejný cíl. Zatím je nechuť spolupráce s námi na rozvoji města deklarována z jiných stran.

Kdo je Pavel Jelínek
Po studiích a práci na Slovensku jsem se po ročním působení v Praze vrátil do Olomouce. Oněch 11 let jsem sloužil v armádě.
Vhledem k úspěchům v celorepublikových, tehdy ještě Československých armádních soutěžích v oboru výpočetní techniky, jsem začal učit na Vojenské fakultě Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině.
Přes polovinu pracovního života se věnuji podnikání. Jako majoritní akcionář jsme přispěl k vybudování společnosti v oblasti informačních technologií MERIT GROUP.
Jsem otcem dvou dětí a čtyřnásobným dědečkem.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Pavla Jelínka

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Pavel Jelínek, SPD a Trikolora, Trikolóra hnutí občanů, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Olomoucký kraj, Drbna.cz, parkování, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Vladimir Vladimirovič Putin, r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Švec

Tak budeme doufat, že něco takového rozumný člověk volit nebude...

Sobota, 20. srpna 2022, 16:30Odpovědět

VOLBY 2022: Uděláme revizi příspěvků do neziskových organizací, slibuje lídr SPD a Trikolory  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.