Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

VOLBY 2022: Není možné, aby STRABAG ovládaný oligarchou získával zakázky za miliony, říká jednička STAN

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Jedničkou na kandidátce STAN, ZELENÍ A NEZÁVISLÉ OLOMOUCKÉ OSOBNOSTI je Andrea Hanáčková.

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Občané ze všech částí Olomouce uvádí jako hlavní problém dopravu. S ní spojený problém parkování, nebezpečí na cestách a přechodech, hluk a prach. Tři dekády trvá v Olomouci akcent na individuální a nákladní automobilovou dopravu. Z toho plynou přetížené komunikace, dopravní zácpy, nedořešený obchvat Olomouce. My trváme na tom, že ve městě musí mít vedle sebe rovnocenné místo chodec, cyklista i řidič automobilu. Ty první dvě skupiny byly dlouhá léta opomíjeny. Jen tak se mohlo stát, že si auta dělají běžně kruhový objezd kolem největší památky UNESCO v srdci města. My to napravíme důrazem na bezpečný pohyb po městě. Chodci nemají po přechodech sprintovat proto, aby mohly centrem města nebo na vnitřním okruhu plynule projíždět kolony aut.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Nově příchozí občanky a občané si kladou jednoduché otázky, co získám tím, že si zde přihlásím trvalé bydliště? Kolik poplatků po mně město bude chtít? Jaké výhody nabídne? Mladí lidé myslí nejen ekonomicky, ale i s důrazem na udržitelnost, ptají se třeba, co všechno lze v krajském městě „swapnout“, to je získat výměnou. Olomouc má v tomto ohledu značné rezervy. A navazující témata? Odliv studentů z univerzity a startovací byty. Univerzita Palackého se musí stát spolutvůrkyní vize města, nejen výhodnou bohatší partnerkou v rámci různých akcí. A zájmem města musí být takové developerské projekty, které městu garantují v každé lokalitě i startovací byty pro nově příchozí obyvatele a občanskou vybavenost, školky, hřiště, zeleň, prostor pro drobné podnikatele a služby.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Začneme přímo na magistrátu. Poslechneme pokyny vnitřního auditu a ušetříme v samotném úřadě. Zrušíme dlouhodobě nevýhodný pronájem Namira. Soustředíme se na tunely v rozpočtu, které odsávají desítky milionů, typicky aquapark, a namísto megalomanských slibů se soustředíme na menší drobné investice třeba pro sport na sídlištích a bezpečné přechody. Investice se musí řídit dlouhodobým plánem, nikoli ad hoc projekty, jak se to často děje, když se z rukávu vytahují náhodně příchozí nápady, protože se objevila rychlá dotace. Máme odvahu řešit dlouhodobě neudržitelnou situaci u finančně náročných příspěvkových organizací. A revizi rozhodně zaslouží struktura rozpočtu v jednotlivých resortech. Není možné, aby třeba samotný odbor kultury hospodařil téměř se stejným balíkem peněz, jaký dává do celé živé kultury v dotačních titulech.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Zaklínadlem jsou sítě. Zdálo by se, že vedou pod každým metrem čtverečním ve velkých i malých ulicích a strom se nikam nevejde. Typický přístup vidíme třeba v Rokycanově ulici, aktuálně dokončované. Občané si stěžují, že tam vznikne jen chodník a zelený pruh, není tam v plánu žádný strom. Zmarněnou šanci představuje i upachtěná rekonstrukce Masarykovy třídy. Pro nás je výsadba stromů, zajištění stínu a vlhkosti prioritou. Nechceme ale omezit zelená témata jen na stromy. Město musí umět zadržet a využít  dešťovou vodu. S úsporami souvisí i proměna odpadového hospodářství a důraz na udržitelné zdroje energie v městských budovách a školách.

VOLBY 2022: Město musí ihned začít budovat cenově dostupné nájemní bydlení, říká lídr Olomoučanů

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Na sídlišti by měly městské pozemky zvýšit kapacity stavbou lehkých parkovacích domů, kam se vejde pětinásobek aktuálně zaparkovaných aut. Zásadní přednost musí dostat rezidenti, kteří by tak měli být motivováni hlásit si trvalé bydliště právě do Olomouce a získat výhodu při parkování před domem. První rok bychom nechali motivačně lidi parkovat zadarmo, postupně za symbolický poplatek. Současná koalice nesmírně zdražila parkování v centru města, my bychom rozhodně zlevnili. A podpoříme i nově příchozí obyvatele, kteří se zaváží, že ve městě auto užívat nebudou. V zahraničních městech jsou to i desítky procent lidí v obdobně velkých městech jako je Olomouc. Pro ty musíme zajistit levnou, spolehlivou a čistou městskou hromadnou dopravu, sdílená kola a bezpečné cesty pro pěší.

Budete prosazovat, aby se městských veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Rozhodně podpoříme celostátní politiku jednoznačného odmítnutí ruské agrese a nulovou toleranci putinovského režimu vraždícího civilisty a děti. Zatím v rukou nemáme zbraně, musíme tedy využít všechny nástroje, které agresora alespoň brzdí, zásadní ekonomické restrikce včetně znemožnění účasti na městských zakázkách. Není možné, aby od vypuknutí války firma STRABAG ovládaná sankcionovaným oligarchou Děripaskou získala od města zakázky za 7,5 milionu korun, jak se stalo.  

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
STAN, Zelení i nezávislé olomoucké osobnosti nepřistoupí na spolupráci se stranami, které projevují sklony k extremismu, tedy KSČM a SPD. S ostatními budeme o podobě koalice jednat.

Kdo je Andrea Hanáčková
Žije v Olomouci dvacet dva let, v zastupitelstvu působí poslední čtyři roky v opozičních lavicích za hnutí STAN. Učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, vede zde Katedru divadelních a filmových studií.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv A. Hanáčkové

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Andrea Hanáčková, STAN, ZELENÍ A NEZÁVISLÉ OLOMOUCKÉ OSOBNOSTI, Starostové a nezávislí, Strabag, parkování, strom, Drbna.cz, koalice, Univerzita Palackého v Olomouci, Vladimir Vladimirovič Putin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Není možné, aby STRABAG ovládaný oligarchou získal zakázky za miliony, říká jednička STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.