Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město, ve kterém se již čtyři roky nevládne

PR článek

Olomoučané mají své město rádi. Líbí se nám historické centrum, jezdí je obdivovat návštěvníci bezmála z celého světa. Sloup Nejsvětější Trojice je zapsán na seznamu UNESCO. Město je díky průvodci Lonely Planet považováno za nejkrásnější skrytou perlu Evropy. V Olomouci jsou půvabné uličky, pěkné kavárny i dobré restaurace. V zásadě se tu žije dobře, na tom se shodneme. Přesto se zdá, že město již několik stagnuje, nevyvíjí se tak, jak by mělo. Poslední čtyři roky vládnutí jsou přešlapováním na místě. Vypadá to, že Olomouc je město, ve kterém se již čtyři roky nevládne. A když už padne rozhodnutí něco opravit či vybudovat, výsledek je polovičatý, rozpačitý, průměrný a nezajímavý. Městu chybí vize, nebo silná politická reprezentace s jasnou vizí, jíž by dokázala nadchnout obyvatele.

Kde je 800 milionů? A byty a parkování?

Za několik dnů uplynou čtyři roky od posledních komunálních voleb. Na jejich základě se zformovala koalice hnutí ANO, ODS, lidovců a SpOLečně. Přijala programové prohlášení, ve kterém se objevila řada konkrétních slibů i neurčitých frází. Hlavním slibem primátora Žbánka z hnutí ANO byla výstavba moderní víceúčelové haly. Voličům před volbami sděloval, že na ni má podporu od premiéra Babiše a 800 milionů korun. Ukázalo se, že nic z toho není pravda. Zklamaní jsou hokejisté i veřejnost. Pokud by se ANO neupjalo na megalomanský projekt, mohli jsme už dávno více opravovat zimní stadion a připravovat výstavbu malé tréninkové haly, která by sloužila i veřejnosti. Takto jsme kvůli primátorovi, který tvrdil, že zimní stadion je neopravitelný, ztratili čtyři roky.

Dlouhodobě Olomouc trápí několik věcí, mj. drahé bydlení a parkování. Stačí se podívat na průzkumy, které má město řadu let k dispozici. Kandidáti ODS a spol. si k tomu udělali vlastní předvolební dotazování a zjistili, že ve svých funkcích na radnici skutečně tyto problémy neřeší. A co se za čtyři roky tedy stihlo?

Bydlení. Koalice slíbila postavit 20 dostupných bytů. Nepostavila ani jediný! Přesto primátor znovu slibuje, že postaví nové městské byty. Developeři ve městě sice staví, ale byty jsou drahé. Ještě před jejich dokončením je nakoupí spekulanti a pronajímají je těm, kteří na drahé byty nedosáhnou. Tito nájemníci často nemají ve městě trvalé bydliště. Je to jeden z důvodů, proč klesá počet obyvatel Olomouce. Parkování. Koalice vloni s velkou slávou navrhla nový systém parkování, na jaře vznikly dvě zóny v centru, kde se parkování zdražilo na 40 a 100 korun. Další zóny placeného parkování měly vzniknout v roce 2023. Mj. by to znamenalo, že za první auto zaplatí rodina nízkou částku, za druhé 10 či 12 tisíc korun! Dnes se k té druhé etapě nikdo nehlásí a ODS a KDU-ČSL dokonce prohlašují, že přijdou s ještě lepším návrhem než s tím, který v loňském roce podpořily. Co je tedy výsledkem reformy parkování? Jen jeho zdražení v centru města…

Koalice zdražování

Během posledních let se Olomoučanům život ve městě zdražil. Pro mnohé je tak nákladný, že je vede k odstěhování se z města. Podle nejnovějších dat ceny bytů v tuzemsku klesají, ale jediným krajským městem, kde naopak rostou, je Olomouc. Ke zdražování života přispěla i současná koalice. Vzrostly ceny za MHD, parkování, svoz odpadů, koalice navýšila také daň z nemovitostí. Každé zvyšování musí doprovázet zlepšení služeb obyvatelům města. Děje se tak? V žádném případě. Olomoučané tak spíše dotují rozpočet města, jen daní z nemovitostí 170 miliony korun.

Ale horší je jiná věc. Primátor Žbánek a spol. neuhlídali počet obyvatel města. Ten klesl za čtyři roky zhruba o tisíc. Daňové příjmy za jednoho obyvatele činí 15 tisíc korun. Závažnější je ale to, že rodiny Olomoučanů, které pobírají příspěvek na bydlení, kvůli tomu přijdou ročně o tisíce korun! Koalice přitom mohla pro udržení stotisícové hranice udělat mnoho. Dnes se všechny strany vládnoucí koalice dušují, že už zdražovat nebudou. A považují to za svůj příspěvek k řešení nynější krize. Po tak zásadním zdražení všeho jsou takové sliby opravdu nemístným žertem. Lidé velmi dobře vnímají nedostatky ve městě, je jich mnoho a nelze je přehlušit ani masivní kampaní, že se všechno podařilo a že je líp.

Olomouc jde řídit jinak a lépe

Volební kandidátka Olomoučané je reakcí na přešlapování na místě současné radniční koalice. Je velmi dobře sestavena, najdeme na ní ředitele všech stupňů škol, OSVČ, lékaře, vysokoškolské učitele, studenty, důchodce, zaměstnance, odboráře, dobrovolné hasiče a další. Chceme se vždy radit s odborníky a rozvíjet město spolu s občany, více je zapojit do rozhodování. Takovým způsobem, jak je to běžné třeba v Rakousku, Dánsku či Nizozemsku.

V programu nejsou žádné megalomanské sliby jako víceúčelová sportovní hala. Moc dobře víme, jak důležité je cenově dostupné bydlení a výstavba městských bytů. Už nikdy se nesmí opakovat NULA postavených městských bytů, jako tomu bylo za poslední čtyři roky. Úkolů je ale mnohem více, od parkování až třeba po sportoviště. Mimochodem, málokdo z obyvatel ví, že v naprosté většině olomouckých čtvrtí jsou podle odborníků sportoviště nevyhovující.

A to zásadní nakonec. Město se musí soustředit na pomoc lidem, kteří ji v současné krizi potřebují. Nesmíme dopustit, aby lidé propadali pod hranici chudoby. To bude zásadní úkol nejméně na rok, možná dva. V programu máme řadu opatření, která mohou lidem pomoci. Vedle toho jsme připravili návrhy, které přispějí k větší energetické soběstačnosti města.

Zadavatel/zhotovitel: Olomoučané/Pavel Šaradín

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky volby, komunální, Pavel Šaradín, Olomouc, parkování, koalice, Evropa, Světové dědictví UNESCO, Sloup Nejsvětější Trojice, ANO 2011, ODS, stavba, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město, ve kterém se již čtyři roky nevládne  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.