Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nesmíme čekat, až lidé přijdou před radnici zadlužení a vymrzlí, říká Hanáčková

PR článek

Andrea Hanáčková již čtvrtým rokem působí v zastupitelstvu města Olomouce. Je docentkou a vedoucí Katedry divadelních a filmových studií na Univerzitě Palackého. Nedávno o ní bylo slyšet v souvislosti s kauzou olomouckých bytových družstev, kdy se řešil převod bytů nájemníkům. Letos v komunálních volbách vede kandidátku STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila zastropování cen energií. Zákon nyní půjde do Senátu. Jak se toto téma odráží ve vaší volební kampani a co s tím ve vedení města Olomouce plánujete dělat vy?

Nedávno jsem na schůzce panu ministru Síkelovi říkala, že si vláda nemůže dovolit někoho nechat padnout kvůli zimě a nedostatku energií. Souhlasil se mnou. Zásadní je nečekat, až problém naroste a řešit ho proaktivně. To se teď naštěstí děje. Jako matka tří dětí chápu, že musíme podpořit rodiny s dětmi. Z kampaně vím, že silnou podporu budou potřebovat příjmově slabší senioři a lidé pečující o osoby s handicapem. Musíme je proto na magistrátu města Olomouce umět aktivně vyhledat, nečekat, až nám přijdou s kufrem před úřad zadlužení a vymrzlí! Pomůže koordinace sociálních služeb, škol, služeb pro seniory, energetických odborů města. A nezapomínejme prosím, že je to všechno důsledek války. Nejsme v normální běžné situaci drobného nedostatku. Jsme ve válečné situaci, důsledky řeší celá Evropa.

V Olomouci máte za sebou dvouměsíční door to door kampaň, tedy obcházení voličů přímo u nich doma. Co jste během ní zjistila?

Začala jsem 1. srpna a budu chodit dům od domu až do dne voleb. Byla to skvělá zkušenost, mluvila jsem s obrovským množstvím Olomoučáků. Lidé nejsou zdaleka tak pesimističtí a naštvaní, jak to líčí média. Jasně, že jsem vyslechla nespokojenost třeba se stavem chodníků, s nevítanou stavbou v sousedství, s neřešeným parkováním nebo chybějícími retardéry na silnici. Ale vracela jsem se z kampaně vždycky s pocitem, že jsou lidi na sebe hodní a slušní. Opravdu velmi často si pochvalovali sousedy. A z toho mám radost! Různé zážitky a postřehy jsem popsala na své stránce www.andreahanackova.cz

Nějaký silný moment?

Vždycky bylo zajímavé, když lidem stálo za to sejít za mnou z patra k brance, přiobléct si župan, opřít se o futra na panelákové chodbě. Opravdu chtěli diskutovat. Nejsilnější pro mě byly momenty setkání s lidmi, kteří doma o někoho pečují. Vyslechla jsem fakt uzemňující příběhy rodičů nemocných dětí, neuvěřitelné ženy i muže, kteří se starají o dvě starší generace rodičů, obdivuhodné a obětavé osoby pendlující mezi prací a péčí o někoho blízkého! Rozumím tomu, že v nadcházející zimě se právě tito lidé bojí, jak situaci zvládnou a stát ani město je nesmí nechat na holičkách.

Tento motiv se objevuje v prohlášeních stran čím dál častěji, co všechno udělají a jak lidem pomohou. Co nabídne vaše koalice STANu a Zelených?

Při své kampani jsem viděla, že ani ve stotisícovém městě není velký problém najít lokality nebo konkrétní rodiny, které jsou na tom zle. Pomůže i obyčejná všímavost dětí ve škole, který spolužák nemá svačinu nebo nechodí na obědy. Na místě je pozornost učitelů, vnímavost sociálních pracovníků, lidí v komunitních centrech. Musíme zásadně posílit terénní sociální služby a především otevřít úřad tak, aby se lidé setkávali s vlídným a vstřícným zacházením. V souboji s vysokými cenami energií se může každý ocitnout v situaci dluhu, bídy nebo dokonce hladu. Opravdu jsou rodiny, které už teď žijí z minimální rezervy.

Váš program si mohou voliči přečíst na webu Stan a Zelení Olomouc, proč by měli volit zrovna vás?

Jsme odpovědní, prosazujeme obecně přijatelná, finančně rozumná a ekologicky vstřícná zlepšení života pro lidi. A hlavně se tak sami chováme! Já i svým osobním příběhem ručím za to, o co budeme na radnici usilovat. Když říkám bezpečná cesta do školy, není to fráze z letáku. Syna mi srazilo auto právě na cestě ze školy a vím, jak to rodinu poznamená. Když říkám, že chci město krátkých vzdáleností, je to proto, že opravdu pořád jezdím na kole a chodím pěšky. A když říkám, že by lidé měli mít větší vliv na správu čtvrti, kde bydlí, je to proto, že sama mám dobrý vztah se sousedy v naší čtvrti. A vím, jak to život zpříjemňuje.

Jak? Lidi žijící na sídlišti takový pocit nemusí mít.

Já ze sídliště pocházím a dodnes, když tam navštěvuji maminku, zdravím každého, koho potkám. Na mnoha sídlištích i v Olomouci nacházím ostrůvky kytek, pěkně upravený prostor kolem laviček, nápaditě využitý kousek zeleně u vjezdu do kočárkárny. To tam nevysázely Technické služby, to si někdo z obyvatel dal práci a veřejný prostor zkrášlil. Když máte hezké vztahy se sousedy, tu a tam prohodíte pár slov, sem tam si půjčíte majoránku do bramboráků nebo nabídnete přebytky rajčat, žije se vám líp. A taky vám víc záleží na prostředí, které vás obklopuje. Jsem moc ráda, že v Olomouci přibývají sousedské slavnosti, snídaně v prolukách, komunitní zahrádky, ožívají vnitrobloky. Město to zatím neumí dobře podpořit finančně, ale občané sami ukazují, že se chtějí o svůj prostor víc starat sami, to je skvělá zpráva!

Vy sama jste do městské politiky přišla z Univerzity Palackého, jak vidíte to oblíbené spojení „univerzitní město“?

Bohužel je to proklamace, nikoli reálný stav. My vidíme fotografie mladých lidí v barokních kulisách města a radujeme se, jak studenti a studentky oživují centrum. Ten potenciál je ale podstatně jiný. V Olomouci máme skvělé akademické výzkumy v oblasti geoinformatiky, biochemie, optiky, genetiky rostlin. Je tu skvělá klinická medicína a nanotechnologie. Dávno tu měly fungovat různé aplikační poloprůmyslové firmy, které by tyto výzkumy hned převáděly do praxe. To by vytvářelo nové pracovní příležitosti, generovalo byznys, přivádělo do Olomouce zahraniční odborníky. Na zlatém podnose leží na univerzitě data k udržitelné mobilitě, kreativním průmyslům nebo urbanistice. Město je zatím vnímá velmi okrajově. To musíme změnit, pokud máme být „univerzitním městem“ a nejen „město s dobrou univerzitou.“

Určitě se vás na to ptají všichni a je to logická otázka – s kým si představujete svoji vládu po volbách?

My máme ve městě stejně jako na celostátu široký koaliční potenciál. Nepřejeme si pokračování vlády, která znamená další stagnaci města. Současná koalice pracně schválila v tomto období desítky koncepcí, ale neměla odvahu je skutečně realizovat. Typicky parkovací koncepce, která znamená reálný krok ke zlepšení situace. Prodiskutovali jsme ji křížem krážem, ale nic se neděje. A teď některé strany říkají, že se nad tím musíme znovu zamyslet. Čili zdržujeme sebe, celý proces a lidé budou nadále kroužit kolem bloků a pátrat po volném místě. Takto se nikdy nepohneme kupředu, situace se bude jen zhoršovat. Půjdeme tedy po volbách do takových koalic, které budou znamenat odvahu opravdu řešit to, co občanky a občany Olomouce trápí.

Zadavatel/zhotovitel: STAN/STAN

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, komunální, Olomouc, Andrea Hanáčková, radnice, Starostové a nezávislí, Univerzita Palackého v Olomouci, energie, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Jozef Síkela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesmíme čekat, až lidé přijdou před radnici zadlužení a vymrzlí, říká Hanáčková  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.