Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VOLBY 2022: Obyvatelé Nákla v referendu odmítli rozšíření těžby štěrkopísku na obecních pozemcích

, aktualizováno 24. září 2022, 21:31

Obyvatelé Nákla na Olomoucku odmítli v referendu, které probíhalo souběžně s komunálními volbami, rozšiřování těžby štěrkopísku za vesnicí. Proti bylo přes třiašedesát procent hlasujících. Výsledek referenda je pro nové obecní zastupitelstvo závazný.

Obyvatelé odpovídali na otázku, zda má obec využít všech zákonných prostředků, aby zabránila rozšíření těžby štěrkopísku na svých pozemcích, a to z titulu územního plánu a správních řízení nebo jako vlastník pozemků.

Hlasovací lístky si převzalo 583 obyvatel, platných hlasů bylo 505, pro bylo 366 a proti 139 hlasů. "Místní referendum je platné a rozhodnutí přijaté v místním referendu je závazné," oznámil na úřední desce obce končící starosta Nákla Marek Ošťádal.

VOLBY 2022: Občané Nákla rozhodují o těžbě štěrkopísku. Referendum je chyba, tvrdí starosta

Kromě šedých obálek dostávají občané Nákla nedaleko Olomouce ve volební místnosti také bílé, do kterých vkládají speciální hlasovací lístek pro referendum. Místní rozhodují o budoucím přístupu obce k rozšiřování těžby písku za vesnicí. Končící...

Podle Ošťádala bylo ovšem referendum zbytečné. "Obec měla dostatečné prostředky na to, aby těžbu ovlivňovala. Za dva roky lze referendum vyhlásit znovu, ale myslím si, že se těžařům bude velmi těžko výsledek obracet na druhou stranu. Museli by se hodně snažit, aby si skóre ve vesnici vylepšili," poznamenal Ošťádal.

Těžařská firma má na současných ložiscích dostupné zásoby zhruba ještě na dalších patnáct let. V případě, že by referendum těžbu podpořilo, nové lokality by podle Ošťádala firma začala zřejmě využívat už dříve. 

Proti rozšiřování těžby byli například penzisté Jarmila a Jiří, kteří přišli hlasovat. "Hluk je tam už teď, když se to ještě rozšíří, tak to bude neúnosné. Jde o těžbu i o rekreaci, ta je ještě samostatná kapitola,“ myslí si Jiří a Jarmila dodala: „Nás už se to asi týkat nebude, spíš našich vnoučat. Bylo by potřeba, aby z toho dědina vytěžila co nejvíc. Aby se udělala taky nějaká opatření, která by lidem zpříjemnila život. Chceme, aby obec bojovala za nerozšiřování těžby nebo ať nabídnou víc. Jako je to mezi byznysmeny. Ať to není jen tak, že nám to nevadí a dělejte si co potřebujete.“

O možnostech rozšíření těžby hlasovali lidé také při loňských volbách v Tovačově na Přerovsku. Místním tam v referendu jednoznačně odmítli pokračování těžby štěrkopísku, proti bylo 76 procent obyvatel. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky referendum, těžba, štěrkopísek, výsledky, Náklo, pozemek, Marek Ošťádal, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Olomoucký kraj, Tovačov, Českomoravský štěrk, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Obyvatelé Nákla v referendu odmítli rozšíření těžby štěrkopísku na obecních pozemcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.