Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

VOLBY 2022: Líšná je bez starostky, obec převzala správkyně. Lidé hledají nové vedení

Obec Líšná na Přerovsku je bez starostky, která se odstěhovala a již znovu nekandidovala. Obyvatelům se nepodařilo sestavit jinou kandidátku, a tak vedení obce převzala správkyně dosazená ministerstvem vnitra. Lidé z Líšné nyní usilovně hledají nového starostu.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

V čele Líšné je od včerejška zaměstnankyně ministerstva vnitra Věra Stojanová. "Činnost správce končí dnem ustavujícího zasedání zastupitelstva obce nebo zvolením starosty," sdělil na úřední desce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Správkyně by měla zajistit zejména běžný chod obce, neměla by rozhodovat o strategických záležitostech.  

Dosavadní nezávislá starostka Hana Lounová vedla Líšnou tři volební období, ale posledních devět let již v obci nebydlela, a proto se rozhodla znovu nekandidovat. Jinou kandidátku se sestavit nepodařilo, a tak s posledním dnem voleb musel ministr vnitra dosadit do Líšné správce. 

Část obyvatel hned na pondělí svolala schůzku, na které se pokusí najít nové vedení obce. "Hledáme kandidáta na starostu. Nepotřebujeme supermana, ale někoho, kdo má naši krásnou obec rád a komu není lhostejná budoucnost. Zájemců do zastupitelstva je dost, ale na starostu nechce kandidovat nikdo. Setkáme se s obyvateli, aby to bylo veřejné, a ne nějaká uzavřená skupina, a pokusíme se někoho vybrat," sdělil jeden z organizátorů setkání a obyvatel Líšné Michal Šamárek.

Na setkání do místního areálu Trávníky dorazí i nová správkyně obce. Dodatečné komunální volby by se měly v Líšné konat pravděpodobně v lednu příštího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto obeclisna.cz

Štítky Líšná, správce, ministerstvo vnitra, kandidátka, obec, Ministerstvo vnitra České republiky, okres Přerov, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Líšná je bez starostky, obec převzala správkyně. Lidé hledají nové vedení  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.