Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

VOLBY 2022: Žbánek obhájí post primátora v Olomouci. Hnutí spOLečně odmítlo koalici bez ANO

, aktualizováno 25. září 2022, 18:46

Miroslav Žbánek podle všeho obhájí post primátora v Olomouci. Na variantě, která by vítěze voleb vyšachovala ze hry, by se musely shodnout ostatní strany, hnutí spOLečně však takovou koalici odmítlo. SPD a Trikolora jsou mimo hru.

Po sérii povolebních rozhovorů, které v Olomouci probíhaly hned od rána, drží všechny trumfy v rukou vítězné hnutí ANO. Na variantě, která by ho vyřadila, by se musely shodnout ostatní strany. To ovšem dnes odmítl lídr spOLečně Otakar Bačák.

"Velká koalice, která by obešla vítěze, pro nás není varianta. Hnutí ANO je pro nás na olomoucké úrovni spolehlivým partnerem. Ve druhém případě by šlo o spojení sedmi subjektů. Myslíme si, že takový projekt by nebyl životaschopný," prohlásil po skončení dnešních rozhovorů s představiteli ANO Bačák. 

S návrhem vytvořit koalici bez ANO přišla již včera večer jednička kandidátky STAN, Zelení a Nezávislé olomoucké osobnosti Andrea Hanáčková. Museli by se ovšem přidat koalice SPOLU a ProOlomouc a Piráti a právě spOLečně. SPD je mimo hru. "Budeme se bavit se všemi kromě SPD," potvrdila například jednička SPOLU a náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

V Olomouci komunální volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem necelé třetiny hlasů. S odstupem je na druhém místě koalice SPOLU a třetí příčku drží ProOlomouc s Piráty. Miroslav Žbánek má šanci obhájit post primátora, v sobotu v podvečer již začalo...

Zástupci SPOLU se dnes dopoledne rovněž sešli s ANO, schůzky s ostatními stranami budou pokračovat až do večera. "S ANO jsme se bavili o programových prioritách," podotkla Záleská.

S ANO se sešli také představitelé ProOlomouc a Piráti. "Probrali jsme řadu věcí ohledně možné budoucí spolupráce. Nenarazili jsme zatím na mnoho konfliktních bodů. Karty má v ruce v současné době ANO. Předběžně jsme domluvení na dalším jednání, ale jak se to bude vyvíjet, to teď není úplně v našich rukou," sdělil lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek. Připustil zároveň, že varianta, která by ANO obešla, je velmi komplikovaná.

Radost naopak neskrýval lídr spOLečně Bačák. "Je pro nás milé překvapení, že se s námi v projektu nové koalice ANO počítá. Požadavek z naší strany na dvě místa v radě města byl předběžně akceptován. A z jejich strany naopak zazněl požadavek, abychom se opět ujali ekonomiky města," řekl Bačák. Dodal, že podle sdělení ANO je hnutí spOLečně první partner v pořadí, spolu by pak měli hledat třetího partnera.

Lídr ANO Miroslav Žbánek potvrdil, že jednoznačný postoj hnutí spOLečně ocenil celý klub ANO. "Hnutí spOLečně je silným a logickým partnerem pro půdorys budoucí koalice. Je otázka, kdo bude ten další člen koalice," řekl dosavadní primátor. 

Podle něho bude hrát roli také to, zda si lidé v budoucí radě města budou rozumět. "Hodně bude záležet na chemii. Je důležité, aby tým lidí, kteří spolu mají čtyři roky pracovat v poměrně těžkém období, fungoval na politické, ale i lidské rovině," dodal Žbánek. Jasno by chtěl mít do týdne.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, jednání, koalice, radnice, politika, zastupitelstvo, Olomouc, ANO 2011, primátor, Svoboda a přímá demokracie, Miroslav Žbánek, Markéta Záleská, Česká pirátská strana, Andrea Hanáčková, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Žbánek obhájí post primátora v Olomouci. Hnutí spOLečně odmítlo koalici bez ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.