Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

VOLBY 2022: V Přerově je o koalici jasno. ANO povede město s ODS, lidovci a TOP09

Ve stejné podobě jako v předchozích letech bude pokračovat vládnoucí koalice v Přerově. Hnutí ANO se krátce po volbách dohodlo s ODS, na spolupráci se pak dohodli ještě s KDU-ČSL a TOP09. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO šest křesel, ODS bude mít čtyři zástupce a jeden radní bude za koalici KDU-ČSL a TOP 09.

„Po třech dnech jsme definitivně ukončili vyjednávání, sestavili jsme koalici, podepsali jsme dohodu o spolupráci. Následovat bude koaliční smlouva a programové prohlášení. Co na tom nejvíce oceňuji, je ta kontinuita, která zůstane zachována. Máme rozpracované určité věci, spolupráce byla bezproblémová, byť samozřejmě nějaké třecí plochy byly, které se dařilo poměrně konstruktivně řešit,“ uvedl na tiskovém brífinku přerovský lídr hnutí ANO Petr Vrána. Zachování kontinuity byla podle něj i hlavním důvodem, proč se na koalici domluvili právě tito partneři.

Hnutí ANO získalo v Přerově oproti předchozím komunálním volbám přibližně o deset procentních bodů více, celkem 33,71 procenta hlasů. V opozici skončí druhá SPD se šesti mandáty, čtvrtí Společně pro Přerov se třemi mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestí jsou Za prosperitu města Přerova se dvěma mandáty. Voleb se zúčastnilo 39,54 procenta voličů.

Podle Vrány získá ANO ve vedení města kromě primátora také dva náměstky, ODS bude mít jednoho náměstka a jednoho uvolněného radního. Rozdělení resortů dnes nechtěli zástupci koalice komentovat.

Pozice primátora by měla s největší pravděpodobností připadnout právě Petru Vránovi, který už působí v dolní komoře parlamentu. „Určitě budu kritizován za kumulaci funkcí. Ale avizoval jsem to dopředu, že v poslanecké sněmovně zůstanu. Vidím tam určitou synergii. Jsem jediný Přerovák, který je poslanec. Beru to tak, že jsem tam jako vyslanec města. Může to mít určitě dobrý vliv,“ míní a náročnosti více pracovních pozic se neobává. „S takovou pracovní zátěží mám zkušenost. Byl jsem poslanec a zároveň náměstek hejtmana. Neměl jsem zrovna malou agendu na kraji jsem řídil dotační politiku, sport, kulturu a památkovou péči. Skloubil jsem to a myslím, že se podařilo díky tomu, že jsem byl v poslanecké sněmovně, dotáhnout dost zajímavých projektů a dotačních peněz. Jinak jsem ještě bohužel svobodný a bezdětný a jsem schopný práci dát mnoho hodin, z toho bych strach neměl,“ podotkl budoucí přerovský primátor. Ten je nyní ještě předsedou představenstva akciové společnosti Teplo Přerov. „Z této funkce se chystám v blízké budoucnosti odejít,“ poznamenal Petr Vrána.

Podle zákona mu při souběhu funkcí bude náležet zřejmě maximálně 40 procent primátorského platu. „O finanční motivaci to u mě opravdu není, takže jsem se tím ani nezabýval,“ řekl přerovský politik.

VOLBY 2022: Koalice v Olomouci zřejmě zůstane beze změny, veletoč nečekám, tvrdí politolog

K obdobné spolupráci jako v uplynulých čtyřech letech budou podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého směřovat jednání v Olomouci. Naznačují to jasné výsledky ve prospěch hnutí ANO a koalice SPOLU. „Vše zůstane při starém,“ míní Lysek.

 

ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu, začala jednat s ANO jako první. „V nejbližší době bude následovat debata o obsazení resortů, o jaké resorty máme zájem, a se všemi partnery to bude debata nad klíčovými programovými body, které bychom chtěli naplnit," uvedl lídr ODS Michal Zácha. I on dodal, že jednání byla věcná a konstruktivní. Pro hledání třetího partnera do koalice rozhodly podle Vrány a Záchy požadavky politických subjektů, jejich vize a programové priority.

Zástupce koalice lidovců a TOP 09 Tomáš Dostal uvedl, že dění kolem voleb bylo pro ně jako na houpačce. Do poslední chvíle nevěděli, zda překročí pětiprocentní hranici. Nakonec získali dva mandáty. „Je to jako na houpačce, před třemi dny jsme byli rádi, že jsme postoupili do zastupitelstva. I my jsme absolvovali kolečko vyjednávání a nakonec bývalí i budoucí partneři nás přizvali do koalice. Jsme rádi, že můžeme pokračovat v práci, kterou jsme načali,“ řekl Dostal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, Přerov, primátor, Petr Vrána, koalice, ANO, ODS, KDU-ČSL, Olomoucký kraj, ANO 2011, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Přerově je o koalici jasno. ANO povede město s ODS, lidovci a TOP09  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.