Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VOLBY 2022: ODS opoziční role prospěje, komentuje změnu v olomoucké vládě politolog

Proměnou projde po čtyřech letech vládnoucí koalice v Olomouci, kde se blíží podpis koaliční smlouvy hnutí ANO, spOLečně a koalice ProOlomouc s Piráty. Po několika obdobích u kormidla míří ODS či KDU-ČSL do opozice. „Myslím, že tato role jim prospěje, mohou i tak přicházet se zajímavými návrhy,“ říká na adresu tradiční politické strany politolog Jakub Lysek.

Ačkoliv prvotní předpoklady a výsledky voleb naznačovaly pokračování předchozí spolupráce hnutí ANO s koalicí SPOLU, v jednáních bylo nakonec úspěšnější uskupení ProOlomouc s Piráty.

„Podle koaličních vyjednávání a postů je pro hnutí ANO asi určitým benefitem, že jdou do koalice se slabšími partnery či nováčky. Při vyjednávání se SPOLU by si zřejmě nemohli nárokovat tolik pozic nebo programových priorit. Svou roli mohly také sehrát v případě koalice SPOLU i určité osobní sympatie nebo zkušenosti z dosavadní spolupráce,“ míní Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého Olomouc.

VOLBY 2022: Olomoucká trojkoalice připravuje smlouvu a ladí programové prohlášení

Trojkoalice, která následující čtyři roky povede Olomouc, pokračuje v jednáních. Zástupci všech politických subjektů se sešli a dohodli se na rozložení sil v Radě města Olomouce. Taktéž ladili parametry koaliční smlouvy i detaily programového...

 

Do komunální politiky v krajském městě by tak měl zamířit nový impuls, o kterém hovořil krátce po volbách i dosavadní primátor Miroslav Žbánek (ANO). Ten bude mít ze šesti náměstků pět nových, klíčový post ekonomického náměstka zřejmě zůstane v rukou Otakara Bačáka (spOLečně). „Sám jsem zvědavý, co změna přinese. Je otázkou, jaké bude mít hnutí ANO případně rozpory s ostatními členy koalice. Na druhou stranu mi přijde, že pan Žbánek asi objektivně chce město posunout dopředu, ale třeba nevěděl jak. Teď bude mít možnost vládnout s jinými partnery a může se třeba jinak projevit. Všechno je otevřené, po čtyřech letech se dozvíme, jak to fungovalo,“ komentuje odborník na politické dění.

Podle vyjádření politiků se zdálo, že při jednáních mělo poměrně významné slovo hnutí spOLečně, které získalo v Olomouci pouhé čtyři mandáty. Přesto je důležitým dílkem olomoucké trojkoalice. „Upřímně řečeno, hnutí ANO je personálně slabé. Troufám si tvrdit, že kromě pana Žbánka většina Olomoučanů kandidáty ANO nezná. Na výsledcích bylo vidět, že u tohoto subjektu se pořadí kandidátů neměnilo a všichni měli velmi podobný počet hlasů. Voliči křížkovali celou listinu. Z toho pak plyne výhoda pro ostatní koaliční partnery, zejména hnutí spOLečně. U ProOlomouc a Pirátů je také otázka, jestli mají dostatek kompetentních lidí pro poměrně náročné pozice radních či náměstků,“ uvažuje Jakub Lysek.

S novou rolí se bude muset po letech sžívat ODS, která opustí místa v radě města. „Je to strašně dobrá zpráva, protože tato role prospěje i ODS. Řekl bych, že si potřebují vyzkoušet i opoziční postavení. Myslím, že to bude konstruktivní opozice, která taky přijde se zajímavými návrhy. Jsem zvědavý, jestli prosadí nějaké své programové body. Nebudou mít placené a atraktivní pozice radních, ale i tak mohou něco zkusit domluvit. Může jim to uvolnit i ruce do krajských voleb nebo je očistit od pověsti establishmentu. Věřím, že politici jsou schopní, a že si nějakou jinou práci, stejně dobře placenou, určitě najdou,“ poznamenal Lysek.

Ten jen okrajově sledoval druhé kolo senátních voleb, které s 60 procenty hlasů ovládl Lumír Kantor (KDU-ČSL). Výsledek byl totiž podle Lyska značně předvídatelný. „Olomouc byla soubojem doktorů. Vládní koalice se v Olomouci nedomluvila a nasadila několik lékařů a vysokoškolských pedagogů. Bylo jasné, že se to ve druhém kole přelije k panu Kantorovi. Voliči SPD k druhému kolu voleb nechodí, a tak to měl pan Brázdil těžké, získat ještě voliče jiných kandidátů. Vyjadřoval se do celostátních médií, a když je nějaký politik z Olomouce v celostátních médiích, tak je buď extrémně dobrý, nebo řekl něco skandálního. Obávám se, že u něj to bylo spíš to druhé. Byť je sám doktor, tak neměl šanci získat voliče ostatních,“ konstatoval politolog z olomoucké univerzity.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Volby, komunální volby, volby 2022, Olomouc, primátor, Miroslav Žbánek, ANO, ODS, koalice, Olomoucký kraj, ANO 2011, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Univerzita Palackého v Olomouci, Lumír Kantor, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: ODS opoziční role prospěje, komentuje změnu v olomoucké vládě politolog  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.