Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: Olomoucká trojkoalice připravuje smlouvu a ladí programové prohlášení

Trojkoalice, která následující čtyři roky povede Olomouc, pokračuje v jednáních. Zástupci všech politických subjektů se sešli a dohodli se na rozložení sil v Radě města Olomouce. Taktéž ladili parametry koaliční smlouvy i detaily programového prohlášení.

Hnutí ANO obsadí na radnici šest pozic, hnutí spOLečně dvě a koalice ProOlomouc s Piráty obsadí tři místa. Vyjednavači všech politických subjektů se na tom dnes dohodli během takřka tříhodinového jednání.

VOLBY 2022: Senátorem za Olomouc zůstane Kantor. Získal přes šedesát procent

Senátorem za volební obvod Olomouc 61 zůstane lidovecký kandidát Lumír Kantor. Ve druhém kole senátních voleb získal přes šedesát procent hlasů. Podobně jako před šesti lety se Kantor ve druhém kole střetl s Milanem Brázdilem za ANO, kterého...

V čele Rady města Olomouce zasedne primátor Miroslav Žbánek a bude mít šest náměstků. Za Hnutí ANO to bude Miroslava FerancováMiloslavem Tichým. Za hnutí společně to bude Otakar Štěpán Bačák a za ProOlomouc a Piráty Tomáš Pejpek, Kateřina Dobrozemská a Viktor Tichák.

„Do pozic předsedů kontrolního a finančního výboru městského zastupitelstva usednou zástupci opozičních stran,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Radka Štědrá. Úřad územního plánování přejde pod stavební úřad magistrátu a státní správa tak bude ve věci stavebního a územního řízení zcela oddělená od samosprávy. „V následujících měsících dojde také k úpravám organizační struktury magistrátu, která bude reflektovat výsledky uskutečněného procesního auditu,“ vysvětlila mluvčí.

Až do roku 2027 budeme k urnám chodit pravidelně. Příští rok zvolíme prezidenta

Volby jedné třetiny senátorů a volby nových obecních a městských zastupitelstev máme za sebou. Ani v následujících letech si od voleb neodpočineme. Příští rok bude Česká republika vybírat prezidenta. K urnám budeme pravidelně chodit až do roku 2027....

Zástupci budoucího vedení města v tuto chvíli připravují koaliční smlouvu a ladí detaily programového prohlášení Rady města Olomouce.

V komunálních volbách zvítězilo ANO, které v zastupitelstvu města bude mít šestnáct mandátů. Deset mandátů získala koalice SPOLU, která skončila druhá. ProOlomouc a Piráti dosáhli na osm mandátů. SPD s Trikolorou má pět mandátů, čtyři zastupitele mají pátí spOlečně a šestý STAN má dva.

Personální obsazení radnice

Miroslav Žbánek (ANO) – audit, ochrana obyvatel, zahraniční vztahy, právní oblast, kancelář primátora,
Miroslava Ferancová (ANO) – majetkoprávní záležitosti, doprava, sport,
Miloslav Tichý (ANO) – investice, dotační projekty,
Otakar Štěpán Bačák (spOlečně) – ekonomika, controlling městských firem, zeleň, odpady,
Tomáš Pejpek (ProOlomouc) – strategický rozvoj, útvar hlavního architekta,
Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc) – sociální oblast, školství,
Viktor Tichák (Piráti) – kultura, cestovní ruch, komise městských částí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Olomouc, radnice, volby, zastupitelstvo, jednání, vedení města, ANO 2011, rada obce, Česká pirátská strana, Miroslav Žbánek, Miloslav Tichý, Viktor Tichák, Starostové a nezávislí, Trikolóra hnutí občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Olomoucká trojkoalice připravuje smlouvu a ladí programové prohlášení  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.