Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Tržnice si zaslouží mezinárodní urbanistickou soutěž, shodují se olomoučtí politici

V posledním díle Politické koridy v tomto volebním období předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Co je podle Vás potřeba udělat s olomouckou tržnicí? Mělo by se město znovu pokusit o pronájem, investovat samo nebo máte jiný návrh?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Milan Feranec (ANO)

Aktuálně prostor tržnice provozuje městská firma Výstaviště Flora Olomouc a.s. Očekávám, že následně předloží návrh dalšího postupu, resp. budoucnosti lokality tržnice. Osobně jsem spíše pro opakování koncesního řízení, do kterého minule nepodal nikdo hodnotitelnou nabídku, avšak tentokrát za podmínek, které budou akceptovatelné pro potenciální investory.

David Helcel (Piráti a Starostové)

Prostor Tržnice a starého autobusového nádraží se už dávno měl řešit koncepčně: 1. Koupit historickou budovu původní tržnice jako objekt ikonický pro celé území. 2. Na celý, nevyužitým potenciálem jedinečný, městský prostor vypsat mezinárodní architektonikou soutěž. 3. Vítězné řešení po jednotlivých funkčně a kompozičně ucelených částech nabídnout ve výběrovém řízení investorům. 4. Při výstavbě využít zásady spolupráce veřejného a privátního sektoru. Zástavba území tak bude možná i při přetrvávajícím zadlužení Olomouce a město přitom bude mít výslednou podobu celého prostoru neustále pod kontrolou.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Olomoucká tržnice je pojem, který znají nejen obyvatelé Olomouce, ale i občané z okolí. Jako dítě si pamatuji, že se chodilo v sobotu na trh. Tak jako já, si to bude pamatovat nejen má generace, ale i ta ještě starší, a možná, že i ta mladší. Tržnice a na ní trh by měl být zachován, a je myslím jedno, kdo bude stánkařům pronajímat místa nebo jakou jinou formou dojde k pokračování tržnice, na kterou byli obyvatelé Olomouce i okolí zvyklí po celá dlouhá desetiletí.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Myslím, že aktuální vlastník prověřil všechny možnosti komerčního distingovaného využití a dospěl k závěru, že se tato stavba neuživí. Osobně mi to připomíná osud výletní restaurace Větruše v Ústí nad Labem, která se stala téměř ruinou a až návrat do veřejných rukou jí vrátil původní lesk. To bude muset být asi osud i této krásné budovy, pokud se nenajde mecenáš, který by nahradil veřejné peníze. Ony veřejné peníze jsou obecně investovány jako peníze kolektivního mecenáše, kterým se tak stáváme my všichni.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Krajský soud v Olomouci nedávno zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Ta má v...

Jiří Zima (KSČM)

Osobně považuji prodej budovy tržnice do soukromých rukou za velkou chybu, které se vedení města dopustilo. Město jako instituce má v popisu práce hezky vypadat, být funkční a plnit celou řadu veřejných úkolů. Což soukromník nemusí, nedělá nebo když už dělá, tak si to nechá královsky zaplatit, takže se nakonec výhodný prodej či výhodná služba nevýhodně prodraží. Naštěstí, okolní pozemky zůstaly v majetku města, takže namísto prodeje či pronájmu pozemků vlastníkovi budovy bych usiloval o získání budovy tržnice zpět do vlastnictví magistrátu, protože bez okolních pozemků je budova tržnice místo k podnikání nepříliš vhodné, už jen z důvodu její památkové ochrany. Tržiště, které sousedí s budovou tržnice je místo setkávání Olomoučanů, místo sociálních kontaktů. Je to fenomén, po kterém voláme a jinde a jinak organizujeme za nemalé finanční podpory z městské pokladny. A tady to funguje prakticky samo s minimem nákladů. V případě přechodu pozemků do soukromých rukou bude tržiště nenávratně ztraceno nebo bude muset být dotováno městem, opět za nemalých finančních výdajů, protože kapitalista není lidumil a především potřebuje generovat zisk. Když ho nevydojí z farmářů za pronájem prodejní plochy, vydojí ho z městské kasy. V opačném případě tento fenomén zanikne a můžeme se dočkat i toho, že místo tržiště bude parkoviště. Nebo něco úplně jiného, hlavně když to bude sypat. A budova tržnice? Ta bude dál chátrat a chátrat, až úplně zchátrá a z důvodů narušené statiky, jak nám ukazují varovné příklady z jiných měst, bude nakonec stržena a místo ní vznikne něco úžasného developerského. A opět jak ukazují příklady nejen z jiných měst, ale i z toho našeho, nebál bych se zařadit slovo „developerský“ mezi vulgarismy, lidově řečeno slova sprostá.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Samotná olomoucká tržnice je jen část problému. Je potřeba po létech tápání a bezradnosti města nalézt odvahu a toto důležité místo v prstenci veřejných prostranství kolem historického centra začít řešit komplexněji. Před dvěma týdny zastupitelstvo města přijalo koncepci veřejných prostranství, v níž je toto prostranství okolo Tržnice spolu s plochami starého autobusového nádraží uváděno jako klíčové na prvním místě. Koncepce veřejných prostranství vyzdvihuje jeho potenciál a vyzývá k široké veřejné diskuzi nad jeho budoucností. Následně doporučuje hledání konečného řešení v architektonické soutěži a já dodávám, i urbanistické. Těch současných problémů, jak dopravních, strukturálních, kompozičních, enviromentálních i provozních má toto místo více. Bohužel město nemá dlouhodobě s tímto místem žádnou konkrétnější komplexnější vizi. Snad proto se v nedávné minulosti uchýlilo k hledání nájemce, který by ten nejutilitárnější problém místa, tedy místo pro trhy, vyřešil. Dlouhodobý dvacetiletý pronájem považuji ovšem za nešťastné oddalování řešení mnohem širšího problému, který toto místo spolu s plochami starého autobusového nádraží má. Ideálním výsledkem snah o započetí regenerace tohoto rozhlehlého prostoru by jistě bylo krom široké urbanistické soutěže i získání historické budovy Tržnice do vlastnictví města. Ale i kdyby se tak nestalo, je mnoho možností, jak může město aktivně moderovat začlenění historické budovy do celého konceptu prostranství. Krátkodobý pronájem ploch pro trhy může být způsobem, jak překlenout období hledání konečného řešení. S tím je ale nutné urychleně začít. Celé prostranství má potenciál stát se náměstím plným zeleně, propojujícím oba přilehlé parky, i gradovat vhodně koncipovanými stavbami jednu z nejdůležitějších městských tříd, třídu Svobody. Pokud se má toto místo stát i místem trhů, setkávání či oslav, je nutné zamyslet se i nad současnými dopravními plochami tak, aby tyto nové výzvy umožnily a ne jako nyní byly spíše bariérou. Dokud nebude mít město jasno, co s navazující strukturou, navazujícími pozemky, jen těžko může moderovat smysluplně využití „stávajících“ ploch tržnice, kterých se týká anketní otázka. Přitom dlouhodobý pronájem ploch na 20 a více let může podle mého názoru paradoxně nenávratně odčerpat energii, kterou toto místo v blízkosti historických kamenných náměstí nyní stále ještě v městském organismu má.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky, zejména stavební zakázky, firmám napojeným na Rusko nebo na ruské...

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Pro další rozhodování co s olomouckou tržnicí je potřeba rozlišovat krátkodobá a dlouhodobá řešení. Jedná se o unikátní prostor v samotném centru města, který si zaslouží zvláštní pozornost a řešení připravené z mezinárodní architektonické soutěže. To je to dlouhodobé řešení v horizontu několika let. A krátkodobé? Městská akciová společnost Výstaviště Flora Olomouc dostala pozemky trhů do správy, odvedla tam kus práce, prostor se vyčistil a ozelenil a připravují vyhodnocení správy, zejména ekonomické. Podle toho se bude odvíjet další spolupráce a návrh investic. Město by tak mělo v nejbližších týdnech projednat plán investic do plochy, vysázení stromů a nastavit podmínky dalšího pokračování správy tržiště. Důležitá budou však i další jednání s vlastníkem budovy, ať už jím bude kdokoliv, neboť její další revitalizace a provoz by se měl uskutečňovat v součinnosti s městem. Měli bychom poskytnout vlastníkovi takové podmínky, aby mohl dokončit opravy a zahájit provoz. A kdyby budova dále chátrala? Pak by mělo být naším cílem hledat prostředky pro její záchranu. Ale to by mělo být až krajní řešení.       

Jan Holpuch (ODS)

Prostor olomoucké tržnice byl dlouhodobě pronajatý, samotná budova městu nepatří (a nepatřila). Letos nájemní smlouva vypršela a tržnici převzalo do správy Výstaviště Flora. Po dohodě s vedením města začalo okamžitě s její kultivací. Výsledky jsou rozhodně vidět, navíc roste i zájem o Florou pořádané plodinové a selské trhy. Myslíme si, že tyhle trhy do města patří a měly by nejen pokračovat, ale postupně se i rozšiřovat, například o tematické gastronomické akce. Flora prokázala, že tohle umí. Bezprostřední prostor kolem tržiště by měl být doplněn o další mobiliář, trvalou zeleň včetně stromů, vodní a umělecké prvky. Samostatná otázka je chátrající budova. Budeme usilovat o dohodu s majitelem tak, aby byla smysluplně využita a nehyzdila okolí. Za sebe si dovedu představit několik variant, ale je jasné, že o výsledku rozhodne teprve jednání. Tržnice je ale širší území, kam spadá i staré autobusové nádraží a navazující lokality. Město má mít představu, jak tohle místo bude vypadat za pět, deset let. Budeme proto usilovat o vypsáním mezinárodní urbanistické soutěže, která navrhne, co s touhle částí města udělat v širších prostorových a časových souvislostech.

Neodpověděl Martin Jirotka (SPD a SPOZ).

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drahomíra Schneiderová

Štítky politická korida, tržnice, trhy, Olomouc, soutěž, pozemek, autobusové nádraží, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Milan Feranec, ANO 2011, Piráti a Starostové, Yvona Kubjátová, Martin Jirotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Tržnice si zaslouží mezinárodní urbanistickou soutěž, shodují se olomoučtí politici  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.