Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Prostějovské radniční listy jsou v počtu fotek radních na prvním místě v zemi

Prostějovské radniční listy, které dostávají téměř všechny domácnosti ve městě, drží jedno prvenství. V počtu fotek radních ve vydání jsou na absolutní špici mezi padesáti městskými zpravodaji v České republice. Opozice tuto praxi tvrdě kritizuje.

Prostějov dal 86 tisíc za speciální přílohu v novinách. Volební kampaň za veřejné peníze, hřímá opozice

Vedení města Prostějova si těsně před komunálními volbami objednalo v místním týdeníku speciální přílohu za 86 tisíc korun. Podle opozice jde o předvolební kampaň radních za veřejné peníze. Primátor František Jura z ANO to odmítá, nejrůznější...

Hodnocení Hlasnatrouba.cz
Periodikum Prostějovské radniční listy přináší i různé názory na politiku radnice a alespoň část obsahu je vyvážená. Informuje primárně o jiných záležitostch než je politika radnice, té je věnován menší prostor, není dobrým zdrojem informací o budoucích rozhodnutích, část článků o politice radnice neuvádí autora, slouží často jako nástroj pro účelovou prezentaci vedení radnice a plocha je zneužívána pro prezentaci vedení radnice.

Prostějovské radniční listy, které vycházejí v nákladu přes 20 tisíc výtisků, a dostanou se téměř do každé domácnosti ve městě, jsou na prvním místě jak v počtu fotek radních, tak v počtu fotek primátora. Vyplývá to z analýz webu Hlasnatrouba.cz, který zkoumal padesátku městských zpravodajů v České republice.

Například Olomoucké listy jsou v této kategorii zhruba v polovině žebříčku a Přerovské listy na 34. místě. Pokud jde o zmínky o radních a primátorovi, i v tomto případě jsou Prostějovské radniční listy na špici. Zaujaly šesté místo mezi padesátkou hodnocených periodik.

"Pokud srovnám formu a obsah například Olomouckých listů a Prostějovských radničních listů, tak je to jako nebe a dudy. Nelze si nevšimnout, že v Prostějově není tato tiskovina ani tak zpravodajem, jako reklamním letákem propagujícím zástupce vládnoucí koalice. Ve čtyřicetistránkovém periodiku není problém najít čtrnáct fotografií s primátorem. V Olomouckých listech je primátor vyobrazen pouze čtyřikrát," popsal prostějovský opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!) považuje takovou praxi za nepřijatelnou. "Analýza potvrzuje nevyváženost, kdy například články opozičních zastupitelů bývají až na konci jednotlivých výtisků. Je nutné dávat všem dostatečný prostor a neupozaďovat jedny na úkor druhých. Tiskový zákon vyžaduje objektivitu, vyváženost a také prostor pro debatu o lokálních tématech. Realita je ale jiná," zlobí se Jílková.

Předseda redakční rady Prostějovských radničních listů Ivo Heger namítl, že Prostějovské radniční listy se snaží o dění ve městě a v městské samosprávě informovat obyvatele co nejlépe. "Nesoutěžíme s ostatními periodiky v počtu fotografií ani v žádných jiných kritériích. Protože primátor a členové rady města jsou hodně aktivní, dostává jejich činnost přiměřený prostor v novinách vydávaných samosprávou. Naopak v případě názorových článků zase dostávají velký prostor zastupitelé z opozičních klubů, jejichž komentáře a fotografie dosahují dvojnásobku počtu analogických příspěvků zastupitelů koaličních klubů," reagoval Heger.

Primátor Prostějova František Jura (ANO) se odpovědím vyhnul. Nereagoval na otázky zaslané emailem, po tiskové konferenci na radnici odpověď sice přislíbil, ale nakonec neodpověděl.

ANKETA: Co si myslíte o Prostějovských radničních listech?

Celkem hlasovalo97 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky radniční listy, fotografie, prvenství, žebříček, radní, radnice, primátor, politika, František Jura, Prostějov, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovské radniční listy jsou v počtu fotek radních na prvním místě v zemi  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.