Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Šéf hnutí spOLečně Robert Runták zvažuje, že se stáhne z politiky. Koalici v Olomouci to neovlivní

Šéf hnutí spOLečně Robert Runták zvažuje, že se stáhne z politiky. Současnou koalici v Olomouci to neovlivní, svůj případný odchod plánuje když tak až na konci tohoto volebního období. Bohatý exekutor Runták naznačil, že by hnutí spOLečně za určitých podmínek podporoval dál.

Politický projekt bohatého ředitele přerovského exekutorského úřadu, investora a milovníka a sběratele umění Roberta Runtáka dozná pravděpodobně změn. Na komunální politické scéně má jeho hnutí spOLečně úspěch, už podruhé se dostalo do vedení města Olomouce, na konci loňského roku však šéf hnutí Runták naznačil, že se možná stáhne z politiky. 

"Není to defitnitivní rozhodnutí, ale netajím se tím, že jsem už unavený. Nechat si osm let nadávat je tak akorát, kdy vás to baví, a pak už ne. I kdybych se rozhodl, že už nebudu pokračovat nebo budu pasivnější, chtěl bych, aby pokračovalo hnutí spOLečně, které má v Olomouci úspěch, dvakrát se dostalo do koalice. Hnutí bych dál třeba nějak finančně podporoval, i kdybych v něm už aktivně nepůsobil," potvrdil Runták.

Důležité by podle něho bylo také to, aby hnutí získalo nové impulsy a přitáhnlo nové, zejména mladé lidi. "O vstup do politiky je malý zájem, všechny strany se potýkají s tím, že mladí lidé do ní nechtějí jít," konstatoval Runták. Do konce tohoto volebního období každopádně žádné změny neplánuje.

VOLBY 2022: ANO podepsalo koaliční smlouvu s Piráty, ProOlomouc a spOLečně. V radě bude sedm nováčků

Lídři hnutí ANO, koalice ProOlomouc a Piráti a hnutí spOlečně podepsali na olomoucké radnici koaliční smlouvu, která vymezuje základní cíle a principy jejich spolupráce v následujících letech. Primátorem zůstává Miroslav Žbánek, nové...

Jedním z důvodů, proč se chce z politiky stáhnout, je také tvrdost zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu politicky exponovanou osobou.

"Ač si to někteří lidé třeba nemyslí a nevěří mi to, do politiky jsem vstupoval velmi nezištně a s dobrými úmysly. Když si však přečtu zmíněný zákon, mám pocit, že jsem pro zákonodárce lump, zloděj, podvodník. Nemám sílu a energii uvádět u každé své zadané bankovní transakce, byť jde o deset korun, účel platby. Nemám sílu vysvětlovat a dokládat bance smlouvy, faktury, listiny ke kdejakému převodu," vysvětloval Runták.

Jako důkaz Runták zveřejnil část bankovního příkazu, ze kterého je patrné, že banka požaduje vyplnit účel platby, ačkoliv jde o pouhých sto korun. Zůstatek na účtu je přitom přes osm set tisíc.

"Nechci, aby trpěli mí rodiče, můj partner, moje sestra. Ano, i oni jsou jako osoby blízké ze zákona politicky exponovanými osobami, a také společníci ve stejné právnické osobě, osoby v blízkém podnikatelském vztahu. Omlouvám se jim všem, že se kvůli mně a kvůli našim zákonodárcům dostali na black list a mají ze života peklo," poznamenal Runták.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hnutispolecne.cz

Štítky Robert Runták, spOLečně, hnutí, předseda, odchod, konec, politicky exponová osoba, šikana, politika, Olomouc

Šéf hnutí spOLečně Robert Runták zvažuje, že se stáhne z politiky. Koalici v Olomouci to neovlivní  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.