Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hejtman Suchánek chce ve volbách obhájit svůj post. V Olomouckém kraji povede kandidátku STAN

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva v Olomouckém kraji chce pozici čelního představitele regionu obhajovat současný hejtman Josef Suchánek. Krajský sněm hnutí STAN jej zvolil jako lídra kandidátní listiny. Na druhém místě kandidátky bude starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová a třetí post kandidátky zvané Starostové pro Olomoucký kraj obsadí starosta města Konice Michal Obrusník.

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) letos podle Josefa Suchánka půjde do voleb v Olomouckém kraji samostatně. Na krajském sněmu schválili zástupci politického hnutí STAN prvních dvacet jmen na kandidátce.

Při minulých krajských volbách v roce 2020 spojilo síly s Piráty. V Olomouckém kraji tehdy vyhrálo hnutí ANO. Získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhá skončila právě koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj má 12 zastupitelů a čtvrtá ODS sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli.

Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů se STAN, ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc). V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné ANO skončilo v opozici s SPD.

Koalici lidovců, TOP-09, Strany zelených a hnutí ProOlomouc povede do letošních krajských voleb náměstek olomouckého hejtmana Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). Lidovecká jednička má podle dohody v koalici zajištěné místo lídra společné kandidátky nazvané Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj. Lídrem kandidátky Pirátů bude současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída. Ostatní strany a politické subjekty, které se chystají krajských voleb zúčastnit, své lídry zatím neoznámily.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, volby, krajské volby, volby Olomoucký kraj, volby hejtman, krajské zastupitelstvo, hnutí STAN, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Suchánek chce ve volbách obhájit svůj post. V Olomouckém kraji povede kandidátku STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.