Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spojenci jdou opět do krajských voleb. Lídrem je náměstek hejtmana a lidovec Ivo Slavotínek

O hlasy voličů se v podzimních krajských volbách bude v Olomouckém kraji opět ucházet koalice Spojenci pro Olomoucký kraj složená z KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a Nezávislých. Lídrem je náměstek hejtmana, lidovec Ivo Slavotínek. Utká se mimo jiné s hejtmanem Josefem Suchánkem, který povede STAN, a radním kraje Martinem Šmídou, který je jedničkou Pirátů.

Zástupci KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a Nestraníků podepsali koaliční smlouvu na netradičním místě v prostorách Arcidiecézního muzea v Olomouci. V posledních krajských volbách v roce 2020 koalici Spojenci pro Olomoucký kraj vytvořila KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a hnutí ProOlomouc.

"Po letech zkušeností opět dokazujeme, že jsme schopni domluvit se na společném postupu už před volbami, takže po volbách a při řízení kraje to dokážeme také. Témat našeho volebního programu bude víc, ale určitě mezi nejdůležitější výzvy patří dostupnost ambulantní zdravotní péče, pozvednutí hospodářsky a sociálně ohrožených částí kraje, podpora rodin a rozvoj služeb pro seniory,“ uvedl lídr a stávající náměstek hejtmana pro sociální věci Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) z Velké Bystřice. 

Dvojkou na kandidátce je starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09), třetí místo patří Danieli Řezníčkovi (Zelení) z Bouzova na Olomoucku, který je předsedou krajské komise pro životní prostředí. Za Nezávislé je nejvýše postaveným kandidátem starosta Litovle Viktor Kohout.

Hejtman Suchánek chce ve volbách obhájit svůj post. V Olomouckém kraji povede kandidátku STAN

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva v Olomouckém kraji chce pozici čelního představitele regionu obhajovat současný hejtman Josef Suchánek. Krajský sněm hnutí STAN jej zvolil jako lídra kandidátní listiny. Na druhém místě kandidátky...

V podzimních krajských volbách se o hlasy voličů bude ucházet také hnutí STAN, které povede současný hejtman Josef Suchánek. Na druhé pozici je starostka Čelechovic na Hané na Prostějovsku Jarmila Stawaritschová a třetí místo připadne starostovi Konice na Prostějovsku Michalu Obrusníkovi.

První stranou, která už loni v září oznámila lídra pro letošní krajské volby, byli v Olomouckém kraji Piráti. V boji o hejtmanství je povede současný radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída. Mezi jeho priority patří potírání klientelismu a papalášství, vyrovnané hospodaření a péče o životní prostředí. Před třemi lety Piráti kandidovali společně se STAN.

Krajské volby v Olomouckém kraji v říjnu roku 2020 vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci mají 12 zastupitelů a čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Kraj ovládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců.

Lídrem Pirátů pro blížící se krajské volby je radní Martin Šmída. Nejsme papaláši, ubezpečuje

První stranou, která oznámila lídra pro nadcházející krajské volby v roce 2024, jsou Piráti. V boji o olomoucké hejtmanství je povede současný radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída. Mezi jeho priority patří potírání...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej Charvát / poskytl Daniel Řezníček

Štítky Spojenci, krajské volby, lídr, Olomoucký kraj, Ivo Slavotínek, náměstek krajského hejtmana, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti, koalice, volby, životní prostředí, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spojenci jdou opět do krajských voleb. Lídrem je náměstek hejtmana a lidovec Ivo Slavotínek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.