Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií?

V dalším díle Politické koridy zástupci politických strana a hnutí v olomouckém krajském zastupitelstvu odpovídali na otázku: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou omezené.

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Ladislav Okleštěk (ANO)

Jelikož Vláda ČR zaspala a na rozdíl od zbytku evropských zemí postupovala v případě nárůstu cen energií chaoticky a nekoncepčně, tak se spousta ohrožených skupin obyvatel, ale i firem, dostala do velkých potíží. Bohužel obce a kraj pak jen těžko doženou to, co zaspala vládní pětikoalice. Kdybychom byli ve vedení Olomouckého kraje, určitě spustíme programy na pomoc, přičemž netvrdím, že by vše vyřešily, ale určitě bychom aspoň částečně pomohli. Jak ale sleduji současné vedení kraje, tak akceschopnost bude mizivá a zase zůstane jen u ideologických řečí a skutek utek.

Dalibor Horák (ODS)

Olomoucký kraj pomáhá ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií několika způsoby a věřím, že jim bude pomáhat i v dalším období. Potřeba aktivní pomoci se vystupňovala v době akutní energetické krize zhruba před dvěma lety. Olomoucký kraj tehdy ve spolupráci s odbory sociálních věcí městských úřadů začal zajišťovat poradenství pro seniory a další osoby s nízkými příjmy podle jejich aktuálního zájmu a potřeb. Po uklidnění situace byla tato aktivita přerušena, ale v případě potřeby je možné se k prověřené a ozkoušené praxi vrátit.

POLITICKÁ KORIDA: Co by nemělo chybět v okolí Moravy v Černovíře, na Lazcích a u Klášterního Hradiska?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření u řeky Moravy, které mají ochránit...

Občané kraje ale mají více možností, kam se obrátit o pomoc. Systém podpory pro seniory a nízkopříjmové domácnosti je v Olomouckém kraji nastaven. Už v nedávné minulosti pomáhali pracovníci místních akčních skupin v Olomouckém kraji ohroženým skupinám obyvatelstva s vyřízením žádostí o dotační podporu na snížení energetické náročnosti rodinných domků. Jednalo se o dotační program Ministerstva životního prostředí s názvem Nová zelená úsporám Light. Příjem žádostí v rámci tohoto programu byl nedávno znovu spuštěn a zájemci tedy mají opět možnost obracet se na nejbližší místní akční skupiny, kde jim pomohou. Je to pro ně výhodnější, než kdyby se museli obracet na kraj. Místní akční skupiny jsou rovnoměrně rozloženy po celém kraji a žadatelům jsou proto blíže blíže než krajské město. Olomoucký kraj místní akční skupiny v jejich činnosti dlouhodobě finančně podporuje a zájemci jejich seznam najdou na webu kraje.

Co se týče přímé finanční podpory, na to nejsou kraje zavedeny. Systém sociální podpory v terénu garantuje stát prostřednictvím kontaktních pracovišť úřadu práce. Zde mohou občané přímo v nejbližším městě vyřídit žádost o příspěvek na bydlení a v případě hmotné nouze také žádost o příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení. V krizové situaci mohou žádat také o mimořádnou okamžitou pomoc. Takto nastavený systém sociální podpory je pro občany výhodnější, než kdyby se s žádostmi o podporu museli obracet na krajský úřad v Olomouci.

Josef Suchánek (PirSTAN)

Přímou finanční podporu kraj podobných případech obyvatelům neposkytuje a dělat by to ani neměl. Vysoké ceny energií (které se nicméně vyvíjí nejen nahoru, ale také dolů – což je aktuální situace) nejsou jedinou tíží, které ohrožené skupiny obyvatel řeší. Proto se v celém komplexu jedná nutně o roli státu, který má úplný přehled a má ve svých rukou systém dávek. Úlohu kraje v oblasti energetiky vidím v roli konzultační. Systémově jde zejména o podporu v oblasti přicházející komunitní a komunální energetiky, typicky se týká měst a obcí. Dále to mohou být případy nenadálých a nečekaných situací, kdy kraj poskytuje konzultace zejména ORP (obce s rozšířenou působností), které pak přenášejí společná doporučení dále na obce a na občany.  

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte fiasko nové parkovací politiky v Olomouci a její odklad o rok?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Rada města Olomouce rozhodla o odkladu nové parkovací politiky v Olomouci. Jak vnímáte fiasko při pořizování...

Ivo Slavotínek (Spojenci)

Situace na trhu s energiemi se výrazně mění. V současné době se ceny elektřiny i plynu přibližují úrovni před rozkolísáním trhu, tedy před pandemií Covidu-19 a válkou proti Ukrajině. Třeba ceny plynu už se na tu úrovně téměř vrátily. V dobách největší krize, tedy po pádu Bohemia Energy a na konci léta 2022, Olomoucký kraj nabídl občanům bezplatnou telefonní poradenskou linku pro obchodně-smluvní záležitosti v energetice a komplexní rady a doporučení lidem ohroženým inflační krizí jsme shrnuli do přehledné brožury „Nebojte se říct o pomoc!“. Tam se občané, na něž nejen energetická, ale obecně cenová, inflační krize dopadla nejvíce, dozvědí nejen jak spotřebu energií snížit (jednoduchá provozní i stavebně-technická opatření, možnosti které přináší program Nová zelená úsporám Light), ale také kde si říci třeba jen přechodnou sociální podporu a kdo jim s vyřízením pomůže. Protože v těžkých časech je správné říci si o pomoc, třeba jen přechodně na půl roku, na rok!

Neodpověděl Radim Fiala (SPD).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky politická korida, energie, cena, pomoc, Olomoucký kraj, krize, energetika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.