Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: V České Vsi a ve Třech Dvorech jsou volby v provizorních kontejnerech. Začaly bez problémů

V zaplavených oblastech v Litovli a zejména na severu Olomouckého kraje probíhají letošní krajské volby na několika místech v improvizovaných podmínkách. V České Vsi lidé volí v týlovém kontejneru hasičů, jinde zase v kuchyňce. Nejvíce vytopeným obcím s organizací voleb pomohl kraj a ministerstvo vnitra. Zájem o volby je zde zatím malý.

"V České Vsi postižené povodní jsme připravili mobilní volební místnost. Vybudovali jsme ji z prostějovského týlového kontejneru, který běžně funguje jako zázemí pro štáb velitele zásahu při rozsáhlých mimořádných událostech. Vše bylo připravené ve 14:00 včetně zástěn a plent," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Vedoucí oddělení správních činností na Krajském úřadu v Olomouci Peter Garláthy sdělil, že v dalších obcích na Jesenicku se většinou volí v improvizovaných prostorách v nějaké budově. "Ohledně České Vsi šel požadavek na ministerstvo vnitra, to ho předalo hasičům a ti všechno zajistili. Do postižených oblastí jsme vyslali tři koordinátory z krajského úřadu. Ve většině obcí se podařilo do volebních komisí zajistit lidi, kteří v nich zasedají pravidelně nebo v nich původně měli být. Akorát v Kobylé nad Vidnavkou přijeli na pomoc lidé, které sehnalo ministerstvo vnitra," popsal Garláthy.

Rušno bylo například kolem provizorní volební místnosti ve stavebním kontejneru v litovelské části Tři Dvory. V úvodních minutách hlasování však místem neprocházeli zájemci o vhození lístku do urny, kolem chodili muži a ženy v pracovním oblečení. Obcí vážně zasaženou povodní projížděly hasičská auta a bagry. Za prvních dvacet minut před volební komisi nedorazil nikdo z přibližně dvou stovek oprávněných voličů. 

V hasičské uniformě řešil Luděk Čep se svými kolegy ze Tří Dvorů plán na usměrnění dopravy a další záležitosti. "Jestli budu volit, ještě nevím, ještě se rozmyslím, případně bych šel až v sobotu. Práce je pořád hodně, ale spoustu už se toho zvládlo. Voda byla jen o osm centimetrů níž, než v roce 1997. Tehdy ale přicházela záplava šest hodin, tentokrát natekla snad za dvacet minut. V zatáčce sto metrů od volební místnosti byli kluci z jednotky ve vodě po krk," popsal rozsah katastrofy hasič z obce přidružené k Hanáckým Benátkám.

Vedoucí oddělení správních činností Garláthy asi hodinu po zahájení voleb potvrdil, že ve všech improvizovaných volebních místnostech začalo hlasování bez problémů. 

Volby začínají už zítra. Kdo bude novým hejtmanem a kdo kandiduje do Senátu na Prostějovsku a Šumpersku?

Už v pátek a v sobotu si lidé budou moci zvolit nové vedení kraje a nové senátory na Prostějovsku a Šumpersku. Post hejtmana obhajuje Josef Suchánek ze STAN, lídrem opozičního ANO je předcházející hejtman Ladislav Okleštěk. O post senátora na...

Ani na Jesenicku nebyl zájem o volby zezačátku moc velký. Voleb v hasičském autě v České Vsi se však přes obrovské potíže, které jim voda způsobila, chtějí zúčastnit například manželé Gavlasovi. "Dneska volit nepůjdeme, ale pokud v sobotu dopoledne přijede syn a zaveze nás tam, protože je to dost daleko, tak půjdeme," řekla dnes Irena Gavlasová. Volit půjde se svým manželem Stanislavem i přesto, že řeší zcela jiné starosti. "Nemáme pitnou vodu, nemáme nářadí na úklid, v garáži máme ještě obrovské množství bláta, bolí mě zničená zahrádka, ale žijeme," popsala seniorka.

Myšlenky na volby naopak neměl muž, který kousek od kostela, který se proměnil v humanitární sklad, stál na dvorku v nazouvácích uprostřed bahna. "Strejda má navíc špatné nohy, odsud je to opravdu daleko," řekl jeho synovec.

Potřebuju řešit jídlo a vodovod. Ať mě klidně zavřou, odmítá zajišťovat volby starostka zničené obce na Jesenicku

Katastrofální povodně zničily množství domů a základní infrastrukturu v obci Kobylá nad Vidnavkou. Lidé v jedné z nejvážněji zasažených oblastí jsou podle starostky Miroslavy Rybárikové zcela zahlceni starostmi po ničivých záplavách. Živly...

V Kobylé nad Vidnavkou museli organizaci voleb převzít pracovníci ministerstvo vnitra, starostka ve čtvrtek avizovala, že na to nemá ruce ani síly. "Jde to mimo nás, mám to odsouhlasené, jsem za to moc ráda," oddechla si dnes těsně před zahájením voleb starostka Miroslava Rybáriková. Volby místo obce organizují pracovníci ministerstva vnitra, obec jim pro to vyčlenila malou místnost, která běžně slouží jako kuchyňka.

Příliš práce možná mít nebudou. Volební lístky totiž někteří lidé využili pro vysoušení bot. "Vzali jsme volební lístky, nacpali jsme je do bot, druhý den jsme je vyhodili a tak furt dokola. Perfektní, pomohlo to, akorát jazyk byl vlhký," řekl dnes šestasedmdesátiletý obyvatel obce Jiří Janičata. Volit rozhodně nepůjde, zrušil dnes prý i schůzi myslivců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, kraj, záplavy, povodně, volební místnost, kontejner, okres Jeseník, Olomoucký kraj, Česká Ves, Ministerstvo vnitra České republiky, volební komise, Kobylá nad Vidnavkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: V České Vsi a ve Třech Dvorech jsou volby v provizorních kontejnerech. Začaly bez problémů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.