Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VOLBY 2024: V Olomouckém kraji bude vítězné ANO vládnout s SPD

, aktualizováno před hodinou

V Olomouckém kraji bude další čtyři roky vládnout vítězné hnutí ANO společně s SPD. Dnes to oznámil lídr ANO, poslanec a budoucí hejtman Ladislav Okleštěk. Ve hře byla také koalice ANO, ODS a SPD, to však včera ODS odmítla.

"Dohodli jsme se na povolební spolupráci s SPD, Trikolora, Pro a Svobodní. Tento subjekt byl nejúspěšnější v jednání s námi a my s nimi hodláme v následujících čtyřech letech ve vedení kraje spolupracovat," oznámil dnes odpoledne lídr ANO Ladislav Okleštěk.

Jaký bude v nové krajské radě poměr sil a jak budou rozděleny posty náměstků a jednotlivé oblasti, není v tuto chvíli jasné. "Nyní bude následovat koaliční smlouva, kterou hodláme v následujících dnech zrealizovat. Ta bude konkrétnější," prozradil pouze Okleštěk. Jisté je akorát to, že Okleštěk se stane novým hejtmanem.

Podle člena vyjednávacího týmu Milana Ferance byla shoda mezi programy ANO a SPD největší ze všech zúčastněných stran.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Okleštěk řekl, že ANO chtělo původně vytvořit trojkoalici. Poté, co Starostové a Spojenci oznámili odchod do opozice, ANO nabídlo trojkoalici ODS a SPD. Takovou variantu však včera večer ODS odmítla.

"Tuto nabídku jsme jasně odmítli, což jednohlasně potvrdila i Regionální rada ODS v Olomouckém kraji. Nemůžeme vyměnit naše principy za účast v krajské koalici, a proto budeme nadále bojovat za náš kraj z opozičních lavic," vysvětlil šéf ODS v Olomouckém kraji Martin Major.

Okleštěk tvrdí, že o koalici s SPD rozhodlo také to, jak voliči rozdali karty. "Dali nám 40 procent a náš volební program byl vymezením se vůči aktuální krajské koalici a současné platformě ve vládě, proto voliče nemůžeme zklamat," řekl. I přesto ANO původně prosazovalo trojkoalici, po odchodu demokratických stran od opozice mu však zbylo pouze SPD nebo komunistické Stačilo!. ANO aspoň jednoho koaličního partnera potřebuje, protože samo většinu nemá.

"Věřím, že budoucí spolupráce s koaličním partnerem přinese ovoce, nenašli jsme žádné rozporuplné body. Olomoucký kraj půjde správným směrem," řekl Okleštěk.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky koalice, ANO, SPD, krajské volby, jednání, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: V Olomouckém kraji bude vítězné ANO vládnout s SPD  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.